Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
2 Haziran 2017 Cuma - 17:48

Kul hakkı yiyorsunuz

Başkan Kocaoğlu'ndan Bakanlığa Kuş Cenneti tepkisi...

Kul hakkı yiyorsunuz

İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "3 kuruş para harcamadılar" suçlaması ve yıllardır sürdürülen ortak protokolü iptal etmesi üzerine "faaliyetlerini dondurma kararı" aldı.

Kuş Cenneti'yle ilgili son gelişmeleri, "bölgenin imara açılması için yapılan çalışmalar manzumesi" olarak tanımlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana siyaset yapan bir ailenin çocuğuyum. Böyle şey görmedim, duymadım. Yukarda Allah var!  İnsan, hakkı teslim ettiği zaman insanlık yolunda yürür. Hak yediği zaman değil! Peki onlar böyle yapınca İzmir yok mu olacak? İzmir haritadan mı kalkacak? 4 milyon 230 bin insan denize mi dökülecek? Ne olacak?  İnsan biraz utanır, sıkılır; edep, terbiye görür ya! Bu davranış, bu hareket kimseye yapılmaz” diye konuştu.

İzmir Kuş Cenneti’nin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli çalışmalar yürüten İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın iki yılda bir İZKUŞ ile yaptığı protokolü yenilememesi ve alanda bulunan demirbaşların devrini istemesi üzerine çalışmalarını "dondurma" kararı aldı. Aynı zamanda İZKUŞ’un başkanlığını da yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen olağanüstü toplantıya, Birlik üyesi olan Karşıyaka, Çiğli, Menemen ve Foça belediye başkanları da katıldı.  

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, Kuş Cenneti alanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu ve buna bir itirazlarının olmadığını hatırlatarak,  “Devlet kurumlar,  yasalar,  yönetmeliklerle yürütülüyor. Herkes yetkisi dahilinde daha doğrusunu yapmak için yahut tersine cezalandırmak için belli kararlar alabilir,  uygulayabilir.  Burada da bir problem yok.  Ama Bakanlık  yetkililerinin  'Kuş Birliği buraya 3 kuruş para harcamamıştır’ diye açıklaması yapması çok ağır bir itham.  Yukarda Allah var!  İnsan, hakkı teslim ettiği zaman insanlık yolunda yürür.  Hak yediği zaman değil” diye konuştu.

İmara açılma öngörümüz tescillendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan gelen yazıda Bakanlık ile İZKUŞ arasındaki protokolün 30 Aralık 2016 tarihi itibariyle sona erdiğini ve 6 Haziran’a alandaki demirbaşların kendilerine teslim edilmesinin gerektiğinin yazdığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  son olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü İzmir Şube Müdürlüğü’nden gelen bir yazı ile sulak alanların korunması yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini, koruma alanlarına yeni tanımlar getirildiğini ve arazi çalışmaları yapılarak Gediz deltası sulak alanı koruma bölgelerinin sınırlarını gösterir sayısal haritaların hazırlandığını öğrendiklerini vurguladı. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Daha önce yaptığım bir konuşmada ‘Belki biz  görmeyiz ama İzmir Kuş Cenneti’nde gençler ne yapılacağını iyice takip etsin. Önümüzdeki süreçlerde farklı şeyler olabilir' demiştim. Akabinde bize gelen yazı ile buradaki koruma derecelerinin düşürülmesi ve bakanlığın yetkisine bırakılması, doğal sit alanlarının birinci, ikinci ve üçüncü derece oturtulması, koruma sisteminin başka isimler altında adlandırılması, Kuş Cenneti'nin imara açılmasının, çeşitli amaçlarla kullanılmasının yolunu belirlemek için yapılan bir çalışmalar manzumesidir.  Söylediklerimin 15 gün içinde tescil edildiğini üzülerek görüyorum." 

İnsan biraz utanır, sıkılır

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de makine, araç gereç desteği ile İzmir Kuş Cenneti’nin korunması için bugüne kadar çok önemli çalışmalar yürüttüğünü de kaydeden Aziz Kocaoğlu, "İyi de yaptık. Yoksa Homa Dalyanı’nda eskisi gibi balık üremez,  flamingoların sayısı artmazdı.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, aldıkları bu kararla, İZKUŞ’ta çalışan kim varsa onun hakkını yemiştir. Yazıktır, günahtır!  Al kardeşim, sana alma diyen yok!  Al ama adam gibi al! Yazık!  Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana siyaset yapan, Cumhuriyet’ten önce belediye başkanı çıkarmış bir ailenin çocuğuyum. Ben böyle siyaset, ben böyle iş görmedim. Ne gördüm,  ne duydum,  ne okudum! Bunu yapanlar içlerine sindirebilir, doğru yaptıklarını sanabilir.. Peki böyle yapınca İzmir yok mu olacak? İzmir haritadan mı kalkacak? 4 milyon 230 bin insan denize mi dökülecek? Ne olacak?  İnsan biraz utanır,  sıkılır; edep, terbiye görür ya! Bu davranış, bu hareket kimseye yapılmaz” dedi.

İzmir Kuş Cenneti’ndeki arazilere ne olacak?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz İzmir Kuş Cenneti’nde tüm samimiyetimizle buranın korunması, kuşların gelmesi için çalıştık. Bunun için mücadele ettik, para harcadık, elimizi taşın altına koyduk. Bu kararı alanlar kuşların buraya gelmesini, Homa Dalyanı’nın kurtarılmasını, burasının sulak alan özelliğinin korunmasını gerçekten istiyorlar mı? Yoksa derece değişikliği ile uzun dönem içinde oradaki binlerce dönüm araziyle ilgili planlar mı var? İnşallah biz yanlış düşünüyoruzdur.  İnşallah İzmir Kuş Cenneti ve kuşlar,  İzmir var olduğu müddetçe orada var olur.”

Şahin: “İzmir’e yapılan haksızlık”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ardından söz alan Menemen Belediye Tahir Şahin, protokol yenilenmeme kararının talihsiz bir karar olduğunu belirterek, “Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na yapılmak istenen bir haksızlıkla birlikte İzmir’e yapılan bir haksızlıkla karşı karşıyayız.  Bunun adına ne denir denmez bilmiyorum ama bu çok ciddi bir haksızlık. İzmir Kuş Cenneti’ne 30 milyon liralık yatırım yapılmış. Bakanlığın protokolü yenilememe gerekçeleri sudan bahanelerdir. Ben protokolün yenilenmemesine rağmen İZKUŞ’un hizmetlerinin devam etmesini isterim” dedi. Tahir Şahin’in İZKUŞ’un çalışmalarına devam etmesi yönündeki açıklamasına yanıt veren Başkan Kocaoğlu ise, “Giremeyeceğimiz sahada nasıl çalışacağız? Kepçeyi, iş makinesini oraya sokamayız. Biz de  bu kararı alırken çok rahat almıyoruz ama istenmeyen yere gidilmez. Bizden Haziran 6’sında demirbaşları teslim etmemizi istiyorlar. Keşke İZKUŞ’un kuruluşunda başka bir alanda, yerde faaliyet yapabilir maddesi olsaydı. O zaman orada çalışmasını sürdürürdü” diye konuştu.

Demirağ: Safsata bahaneler

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çevreye duyarlı çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu hatırlatarak, İZKUŞ’un başkanı olması ile birlikte İzmir Kuş Cenneti’nin koruması ve gelişmesi adına çok önemli yollar katedildiğini vurguladı. Demirağ, safsata bahanelerle İZKUŞ ile yapılan protokolün feshedilmesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birlik üyelerine yapılmış bir saygısızlık olarak gördüğünü ifade ederek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanında yer alacaklarını söyledi.

Arslan: "Çöplüğe çevirirler"

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise 3.5 yıldır belediye başkanlığı döneminde siyasi baskı ile karşılaştıklarını söyleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen katı atık bertaraf tesisine de izin verilmediğini hatırlattı. İZKUŞ ile yapılan protokolün yenilenmemesini de siyasi kaygı olarak değerlendirdiğini belirten Arslan, “İZKUŞ çok büyük çalışmalar yaptı. 'Acaba İzmir Büyükşehir Belediyesi buradan oy kazanır mı' gibi kaygılar bu kararları aldırıyor. Yaklaşık 30 milyon lira gibi İZKUŞ’a Büyükşehir’in katkısı var. Bu nakliyesi, hesaba katılmayan giderlerle 100 milyona ulaşmıştır. İlla ki  bu alanda Bakanlık çalışacak diyorlarsa kimseyle kavga edecek halimiz yok. Korkum burayı çöplüğe  çevirip bakımsız bırakmalarıdır” dedi.

Akpınar: "Bu kente ihanet"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye verdiği önemi örneklerle anlatarak, “Kentini düşünen yerel yönetim anlayışını ve bu birliği saçma sapan bahanelerle by-pass etmek, kente ihanet etmek demektir. Burada denizle bütünleşen villalar yapalım tarzı kent katliamını 20 yıl sona yaşayabiliriz. Ben bu kararın düzeleceğine inanıyorum. İzmir hoşgörü kentidir. Bu kararı alanları kent halkı affetmeyeceği gibi  doğa da  affetmeyecektir. Başkanımızın bu konudaki uzlaşıcı tavrı  bir mesaj olarak değerlendirilmeli” şeklinde konuştu.

Toplantıda İZKUŞ’a ait demirbaşların tutanakla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devredilmesi, alanda görev yapan kamyonet ve itfaiye aracının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri, İZKUŞ tarafından çalıştırılan personelin ihbar ve kıdem tazminatlarının verilmesi, 2003 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren İZKUŞ’un ise tüzel kişiliğinin korunarak İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir daire başkanlığı bünyesine alınması ve çalışmalarının dondurulması kararı alındı.

 

 
Antalya'dan İstanbul'a kano ile gidiyorlar
 
Otelinde Şehit Ailelerini Ağırlayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa'nın zirvesindeyiz
İzmir, Avrupa Bisiklet Yarışması’na (European Cycling Challenge 2017) ...
"Çeşme Turizmine kimse zarar veremez"
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Lady Tuna kazasına vurgu yaparak,"Kimse ...
Daha iyi bir yargı için bir araya geldiler
İzmir Barosu ve “Daha İyi Yargı Derneği” işbirliğiyle düzenlenen “Hukuk ...
 
Göztepe için meydanlara
Çeşme Belediyesi bu hafta sonu Antalya’da Göztepe ile Eskişehirspor arasında ...
İngiliz Büyükelçi gözüyle İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Fitch'den aldığı AAA rating notu için ...
İTO’dan lezzet tarihine yolculuk
İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen Müze Buluşmalarının 5’incisi ...
 
"Önceliğimiz iki ülkenin dostluğu"
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ile eşi Nikos Stefanou ve ...
Akpınar’dan anıt tartışmasına son nokta
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Artık sussunlar. Kendilerine ...
Tarihe not düşecekler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri