Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>BÖLGE
11 Aralık 2018 Salı - 18:57

"Günde 395 Suriyeli bebek doğuyor"

Çeşme'de gerçekleştirilen, “Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği’’ toplantısında bir sunum yapan Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye'de sayıları 3 milyon 600 bini geçen Suriyeli mültecilerin günde 395 bebeğinin doğduğunu açıkladı.

 Günde 395 Suriyeli bebek doğuyor

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu  fonlarıyla yürütülen, “Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği’’ toplantılarının beşinci ve son atölyesi, Çeşme'nin Ilıca Mahallesi'ndeki Radisson Blu Resort Otel'de başladı. 

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi ile Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa yürüttükleri proje, mültecilerin Türk medyasında temsil edilme yöntemleri ile ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı mesajları yaymak suretiyle mülteciler hakkında eksik bilgilendirme ve yanlış sunumları azaltmak gibi amaçlar taşırken, toplantıya, Çeşme, İzmir ve İzmir'in değişik ilçelerinden yerel gazeteciler ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar. 2017 yılında başlayan ve 2019'a kadar sürecek olan projenin diğer atölye çalışmaları sırasıyla Hatay-Adana-Gaziantep ve Bolu illerinde gerçekleştirilmişti.

Katılımcıların kendilerini tanıtmaları ve Proje Koordinatörü Esra Yurt ile Proje Asistanı Görkem Göker'in proje sunumu ile başlayan toplantı, Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İGAM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Erdoğan'ın, "Suriye krizi ve Türkiye'deki güncel durum" sunumu ile devam etti. 

"2011-2018 arasında 385 bin Suriyeli bebek doğdu"

Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının 3 milyon 611 bin 834'e ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Erdoğan, Süriyeli mültecilerden yaklaşık 60 binine Türk vatandaşlığı verildiğini söyledi. Erdoğan, 2011-2018 yılları arasında, Türkiye'de 385 bin bebeğin doğduğunu belirterek, sadece 2018 yılı içerisinde 140 bin bebeğin doğduğunu, günlük olarak ortalama 395 Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini açıkladı. 

"Yüzde 80'ini Suriye'ye dönmeme eğiliminde"

Türkiye'de kamplarda kalan Suriyeli mülteci sayısının 140 binin altına düştüğünü belirten Erdoğan, Suriyelilerin "Kent mültecisi" durumunda olduklarını ifade ederek, yapılan araştırmalarda, Suriyeli mültecilerin yüzde 80'inin Suriye'ye dönmeme eğiliminde olduğunu söyledi. Suriyeli gençler arasında 20 bin 650 üniversite öğrencisi olduğunu da belirten Prof. Drç Murat Erdoğan, Suriyelilere üniversitelerde ayrı kontenjan sağlandığını ifade ederek, 4-5 bin Suriyeli üniversite öğrencisine, Avrupa Birliği fonlarından 600 lira burs verildiğini açıkladı. 

"Türk toplumu birlikte yaşamaya hazır değil"

Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye maliyetinin 32 milyardan fazla olduğunu ifade eden Erdoğan, uluslararası desteğin yüzde 10'u geçmediğini söyledi. Erdoğan, Avrupa Birliği fonlarından sağlanan 300 milyon Euro ile Suriyeli mültecilere kişi başına 120 lira dağıtıldığını da açıkladı. Erdoğan, "Türk toplumu, Suriyelilere destek olsa da, birlikte yaşamaya hazır görünmemektedir. Yüksek kaygılar söz konusudur" dedi. 

"Dramatik hikayeler fazla yer bulurken, başarı hikayeleri daha az yer alıyor"

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Ülkü Doğanay da, "Medyada nefret söylemi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yerel ve ulusal medya ile ilgili olarak hazırlanan, bir yıllık medya izleme raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doğanay, 1 yıllık süre içinde, 7 ulusal, 7 yerel gazetede, 1278 mülteci haberinin yer aldığını açıkladı. Mülteci haberlerinin tek yönlü, Suriyeli mültecilerin görüşünün alınmadan yazıldığından yakınan Doğanay, gazetelerin birinci sayfalarında da yeterince yer almadığını söyledi. Mültecilerin, dramatik olaylar ve trajediler söz konusu olduğunda daha fazla haber değeri kazandığını vurgulayan Doğanay, buna karşılık başarı öykülerinin gazete sayfalarında oldukça sınırlı yer bulduğunu ifade etti. Kadın mülteciler açısından durumun daha dikkat çekici olduğunu belirten Doğanay, "Mülteciler genel olarak, stereotipleştirilmiş bir biçimde, şiddet, yoksulluk, mağduriyet çerçevesi içinde haberleştirilirken, mültecilerin kamuoyunda kabulünü kolaylaştıracak başarı hikayelerine ve genel olarak, göç ve ayakta kalma hikayelerine sınırlı yer verilmesi, toplumsal kabul ve entegrasyon sorunlarını arttırmaktadır" diye konuştu. 

Haber canlandırması yaparak haber yazdılar

Sunumunun ikinci bölümünde "Hak odaklı habercilik ve medyadan iyi örnekler" ile gazete haberlerinden örnekler gösteren Prof. Dr. Ülkü Doğanay, toplantıya katılanlarla bir atölye çalışması gerçekleştirerek, haber canlandırması ve canlandırılan haberlerin, "hak odaklı" ve sıradan yazımını istedi. Toplantıya katılan gazeteciler, iki ayrı grup halinde, haber canlandırması yaparak, haber yazdılar.

Toplantının ilk gün çalışması, bu akşam gerçekleştirilecek açık oturum ile sona erecek. 

 

 
200 Aday daha açıklanacak
 
İzmir için "yak kendini derlerse"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Şantaj gazeteciliğine prim vermeyin!"
İzmir Gazeteciler Cemiyeti(İGC), yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde ...
"Onlar sadece ağaç değil, aynı zamanda jandarma"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 30 bin ağaç dikerek kurdukları ...
İzmir'de dijital zirve
İzmir iş dünyası, dijital zirvede buluşacak. Türkiye'de dijital dönüşüme ...
 
Dik durmanın bedeli ağır olur
Foça’ya “veda ve teşekkür” için giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Zimbabwe Heykelleri Doğal Yaşam Parkını süsleyecek
Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Zimbabwe ...
2023 Eğitim Vizyonu İzmir Çalıştayı başladı
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2023 Eğitim Vizyonu ...
 
“Atatürk’e ve Cumhuriyet’e dört elle sarılalım”
"Seçme ve seçilme hakkı" kutlamaları için bir araya gelen İzmirli kadınlar, ...
"Kural koyan değil uygulayan tarafız"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlara ...
İzmir Teknepark hayaline kavuşuyor
İzmir’de deniz kültürünü geliştirmek için çok önemli bir adım atıldı. ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri