Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>SAĞLIK
28 Eylül 2017 Perşembe - 11:16

Evimizdeki Gizli Tehlike: Atık İlaç

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Ayşem Jale Kıhtır, evdeki atık ilaçların bir çok açıdan tehdit oluşturduğunu söyledi.

Evimizdeki Gizli Tehlike: Atık İlaç

Atık ilaçlar nedeniyle çocuklarda ilaç zehirlenmeleri, hatalı ilaç kullanımının oluşabileceğini belirten Kıhtır, “Evlerimizdeki atık ilaçların uygun yollarla toplanıp uygun koşullarda imha edilmesi bir zorunluluk olmaktadır” dedi.

Evdeki atık ilaçların uygun koşullarda toplanıp çevreye zarar vermeyecek şekilde imha edilmesi gerektiğinin altını çizen Kıhtır, “Atık ilaçlar; hastanın iyileşmesi gibi çeşitli nedenlerle ilaç kullanımının sonlandırılması, aşırı reçeteleme, kullanım süresinin dolması, ambalajın bozulması, ilacın dökülmesi ve kontamine olması gibi nedenlerle ilaçların kullanılmayacak duruma gelmesi sonucunda oluşur. Evlerimizde bulunan son kullanma tarihi dolmuş veya dolmasa bile artık kullanmadığımız “atık ilaçlar” çevre ve tüm canlılar için ciddi bir tehlikedir. Bu tehlikeleri başlıca şöyle sıralayabiliriz; hatalı ilaç kullanımları, çocuklarda kazai zehirlenmeler, ilaç-ilaç etkileşimi gibi sonuçlar, ilaç suiistimali, İntihar girişimleri, çevresel zararlar. Gördüğünüz gibi atık ilaçların evlerimizde yarattığı tehlikenin yanında çöpe veya kanalizasyon sistemine atılmasının da yarattığı birçok tehlike vardır. Çöpe veya kanalizasyona attığımız her ilaç, bir yolla toprağa, yeraltı sularına ve denize karışır ve ne yazık ki ayrıştırılamaz. Böyle olunca yediğimiz besinler ve içtiğimiz sularla birlikte bizim ve çevrenin sağlığını tehlikeye sokarak geri döner” diye konuştu

2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; hastaneye başvuran 4000 kişiden %65’inin test sonuçları, sorunun ilaç zehirlenmelerinden olduğunu gösterdiğini kaydeden Kıhtır, “Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı evlerimizdeki atık ilaçların uygun yollarla toplanıp uygun koşullarda imha edilmesi bir zorunluluk olmaktadır. Eczacı olarak bizler, ilacın üretiminden imhasına kadar her aşamasındaki sorumluluğumuzun farkındayız. 2014 yılında çıkan bir yönetmelikle, evsel ilaç atıklarının toplanması ve imhası belediyelerin sorumluluğuna verilmiş olmasına rağmen eczacı olarak bizler de, diğer paydaşlarımızla birlikte bu konuda sorumluluğumuz olduğunu ve atık ilaçların eczacı ve eczaneler aracılığıyla toplanmasının bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ilaç, her hangi bir madde değildir. Örneğin psikotrop ve uyuşturucu ilaçlar, narkotik analjezikler vb. ilaçlar, ehli olmayan kişilerin eline geçtiğinde tehlikeli sonuçlar doğurabilecek ürünlerdir.  Dünyadaki atık ilaç toplama modellerini incelediğimizde de, oluşturduğumuz modelin bir kez daha ne kadar doğru olduğunu görmekteyiz” dedi.

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) olarak,  atık ilaçların toplanması ve lisanslı tesislerde bertaraf ettirilmesine 2008 yılında İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’dan hibe kazanıp İzmir’de pilot olarak uyguladığımız Evsel İlaç Atıklarının Toplanması ve İmhası projesiyle başladıklarını anlatan Kıhtır, şunları söyledi : ”Proje sonunda, 2010 yılında ÇEKOOP’u kurarak bu projeyi sürdürülebilir hale getirdik. Kurulduğumuzdan bugüne kadar yaklaşık 390 ton atık ilacı bertaraf ettirdik. Seneler içinde atık ilaç ve imhasıyla ilgili deneyimlerimizi arttırarak meslektaşlarımızın yanında, kurum ve kuruluşların da bu konudaki ihtiyaçlarına çözüm olmaya başladık ve gün geçtikçe artan sayımızla birlikte çevrenin ve insan sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu konuda ÇEKOOP olarak çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, çoğunluğu bir yere götürmek istiyorsak, bazen önden gidip yol açmamız gerekir”

 

 
Konak’ta ‘Bi Dünya Ses’ yankılandı
 
İzmir Körfez Festivali'nden muhteşem kareler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UZUN YAŞIN SIRRI; ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor, ömrü uzatıyor, kalp damar hastalıklarına ...
''Yeterince su içmezsek şişmanlarız''
Detoks ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Gül Kaynak, suyun insan vücudu için ...
Beyaz Kod uygulamasına dikkat!
Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Atıl Birol, sağlık personeline yönelik ...
 
Hastaneye 5 resim daha bağışladı
Geçtiğimiz yıl biri 5 metrelik dört resmini Çeşme Devlet Hastanesi'ne ...
Bu ağrılar böbrek taşının habercisi olabilir
Gözde Kuşadası Hastanesi doktorlarından Üroloji uzmanı Op. Dr. Halit Talas ...
Çeşme Devlet Hastanesi'nde bir veda daha
Çeşme Devlet Hastanesi, 7 Temmuz'da yaş haddinden emekli olan Genel Cerrah ...
 
Hastane yardımlarla modernleşiyor
Merkezi İzmir'de bulunan İçimdeki Çocuk Derneği, Çeşme Devlet Hastanesi'nin ...
Sağlıkta şiddette son nokta: silahla tehdit
Türk Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık sisteminin sağlıkta ...
Gürsel’e Plaketli uğurlama!
Çeşme Devlet Hastanesi’nde 5.5 yıldır Genel Cerrah olarak görev yapan Atila Gürsel, emekli oldu.
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri