Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>SAĞLIK
29 Temmuz 2017 Cumartesi - 16:46

Bu ağrılar böbrek taşının habercisi olabilir

Gözde Kuşadası Hastanesi doktorlarından Üroloji uzmanı Op. Dr. Halit Talas böbrek taşının çok uzunca bir süre ağrı, sızı, belirti göstermeyebileceğini belirterek önemsiz zannedilen ağrıların böbrek taşının habercisi olabileceği konusunda uyardı.

Bu ağrılar böbrek taşının habercisi olabilir

Şiddetli ağrı çekilmesi ve en önemlisi kumlu idrar yapılması durumunda böbrek taşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıklayan Op. Dr. Talas, ''Böbrek taşının en bilinen belirtisi ise böbrek koliği dediğimiz sancı tipidir. Ağrılarınız şiddetli olarak aniden başlar. Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur. Zamanla ağrıları sıklaşmaya sizi daha çok rahatsız etmeye başlar. Ağrıları hissettiğiniz ilk yer böbreklerinizin bulunduğu bölge olan bel bölgesidir. Ağrılar git gide bel bölgesinden aşağıya doğru makat ve kasık bölgesinde hissedilmeye başlar. Zaten ağrı şiddetlendiği anda bir sorun olduğunun farkına varırsınız. Etki olarak bunalma, sıkılma, soğuk soğuk terleme, gerilme bulantı ve bazen de kusma gibi şikayetler baş gösterir'' diye konuştu.

BELİRTİLERİNİ SIRALADI

Böbrek taşı düşürme aşamasında taşın dar olan idrar kanalından geçerken çok fazla acı vereceğinin altını çizen Op. Dr. Talas böbrek taşı belirtilerini şu şekilde sıraladı: ''Böbrek taşı belirtilerinden idrarın kanlanması çok önemli bir belirtidir. Tabi ki başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Korkmamanızı ve doktora gidip tetkiklerinizi geciktirmeden yaptırmanızda fayda var. Böbrek taşı ağrılarının testislere de vurduğu gözlemlenebilir. Tuvalete gidip idrar yapma isteği olur ancak tuvalette idrar çıkışı cok az olmakta ve hasta rahatlama hissetmemektedir. Hasta ağrı anında genellikle ayakta durmak isteyecektir. Çünkü oturduğunuzda ağrı hissedersiniz.Genel olarak belirtileri maddeler halinde sıralamak gerekirse; sırttan makat bölgesine kadar yayılan şiddetli ağrılar, mide bulantıları ve kusma, soğuk terlemeler, idrardan kan gelmesi ve idrarın renginin renk değiştirmesi, sık sık idrara çıkma isteği, ağrılı sancılı idrar yapma, yüksek ateş, titreme, ürperme, bulanık renkli ve kötü kokulu idrar ile ishal şeklinde sıralayabiliriz.''

BOL SU TÜKETİN

Böbrek taşının tespiti için günümüzde pek çok test yapıldığına da değinen Op. Dr. Talas en sık kullanılan yöntem tam idrar tahlili olduğunu vurguladı. Son yıllarda geliştirilen bilgisayar destekli sistemler sayesinde tomografi ile üreter taşların da kolaylıkla tespit edilebildiğine değinen Talas, tekrar taş oluşumunu engellemek için bol su tüketiminin önemine dikkat çekti. Taş oluşumunun özünde insanların kan ve idrar biyokimyasına ve diyetini bağlı bulunduğunu ifade eden Talas, yetersiz sıvı alımı, kalıtsal faktörler, yaş, cinsiyet, ırk ve beslenme düzeninin taş oluşumu riskini arttıran faktörler olduğunu aktardı.

YAŞAM VE BESLENME RİSKİ BELİRLER

Op. Dr. talas böbrek taşı oluşumunu engellemek içinse şu öneriler de bulundu: ''Yaşam ve beslenmede değişiklik yapmak taş oluşum riskini azaltabilir. Daha önce uygulanması istenen diyetler çok katıydı ve hastalar bunlara uyamıyordu. Hastaların yüksek miktarda sıvı almalarını desteklemek sağlanmalıdır. Yetişkin bir bireyi 24 saatlik idrar hacmi 2 litrenin üstünde olmalıdır. Terlemeyle sıvı kaybı çok fazla oluyorsa sıvı alınması artırılmalıdır. Hastanın bütün besin gruplarından tüketmesi gerekmektedir. Lif içeren besinlerin ve faydalı etkileri nedeniyle meyve tüketimini arttırması önerilmektedir. Ancak roka ıspanak, tere, ceviz, buğday kepeği gibi okzalat bakımından zengin besinlerin tüketiminden sakınılmalıdır. İdrarında yüksek oksalat olan hastaların özellikle dikkat etmesi gereken bir husustur.''

 

 
İGC ve 9 Eylül'ün kuruluş coşkusu
 
Nefes Koçu Nevşah, kitaplarını Alaçatı'da imzaladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Devlet Hastanesi'nde bir veda daha
Çeşme Devlet Hastanesi, 7 Temmuz'da yaş haddinden emekli olan Genel Cerrah ...
Hastane yardımlarla modernleşiyor
Merkezi İzmir'de bulunan İçimdeki Çocuk Derneği, Çeşme Devlet Hastanesi'nin ...
Sağlıkta şiddette son nokta: silahla tehdit
Türk Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık sisteminin sağlıkta ...
 
Gürsel’e Plaketli uğurlama!
Çeşme Devlet Hastanesi’nde 5.5 yıldır Genel Cerrah olarak görev yapan Atila Gürsel, emekli oldu.
MS Hastalığına dikkat!
Prof. Dr. Yüceyar, “ MS, yaşamın en üretken çağında kişiyi yakalar”
Kadınlara çağrı var!
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, bugün için prostat kanserinin önlenebilir ...
 
Hemşireleri güllerle karşıladılar
Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol ve Sağlık Bakım Hizmetleri ...
Pembe TIR İzmir’de
Kadınlarda stres tip idrar kaçırma konusunda bilinç ve farkındalık için ...
Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat
Yaz aylarında çocukları pek çok hastalıktan korumak şart. Özellikle de ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri