Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>YEREL
31 Ocak 2020 Cuma - 10:20

Dünya Gümrük Günü Çeşme’de kutlandı

Dünya Gümrük Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde Çeşme Gümrük Müdürü Yusuf Kurt ve çalışanları, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara ve Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ı ziyaret etti.

Dünya Gümrük Günü Çeşme’de kutlandı

Çeşme Ulusoy Limanı’nda faaliyet gösteren Çeşme Gümrük Mdürlüğü yetkilileri, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına bir çelenk sunumu gerçekleştirdi. Çelenk sunumunun ardından Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kaymakamlığı ziyaretleri gerçekleştirildi.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama yapan Çeşme Gümrük Müdürü Yusuf Kurt, şu görüşlere yer verdi:

“Uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında, günümüze değin önemli görevler üstlenen ve 1 Ekim1994 tarihinden itibaren de adını “Dünya Gümrük Örgütü” (World Customs Organization-WCD) olarak değiştiren “Gümrük İşbirliği Konseyi“ (Conseil de Cooperatıon Douaniere CCD) ilktoplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek, her yıl 26 Ocak gününü, DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ olarak ilan etmiştir.

Gümrük Kavramı, ilk çağlardan itibaren uzun yıllar, mali nitelikli bir vergi türü olarak anlaşılmış ve yorumlanmıştır. Ancak başlangıçta ulaşım imkanları elverişli şehir ve bölgeler arasında yapılan ticaret ve mal mübadelesi, milli nitelikli devletlerin kurulmasıyla uluslararası ekonomik ilişkilere dönüşünce, eski anlayış ve yorumlar zaman içinde geçerliliğini yitirmiştir. Özellikle sanayi devriminden sonra gümrük rejimlerinin; ticaretin yönlendirilmesinde, ulusalekonomilerin, uluslararası ticaretten daha fazlapay almasında, ulusal sanayinin gelişmesinde vefaaliyetlerinin teşvik edilmesinde, etkili bir araç olduğu ortaya çıkmış, gümrük vergisi ve kavramıda ekonomik bir içerik kazanmıştır.

Ancak zaman içinde gümrük rejimleri ve formalitelerinin karmaşık yapısının yanı sıra, gittikçe egemen olmaya başlayan himayeci görüşlerin; uluslararası mübadeleyi zorlaştırdığı ve ticaretin gelişmesine engel olduğu görülmüştür. Bu durum;1900 lü yılların başından itibaren, gümrük mevzuatı ve formaliteleri konusunda, uluslar arasındabir uzlaşma zorunluluğunu hep gündeme getirmiştir. Nitekim ilk defa 1922 yılında “Milletlerarası Ekonomik Konulara İlişkin Konferans” düzenlenmiş, fakat bu konferansta alınan, yasakların kaldırılması ve formalitelerin basitleştirilmesi kararları ise uygulamaya konulamamıştır.

İkinci Dünya Savaşından sonra tekrar başlatılan bu çalışmalar nihayet 1947 yılında olumlu bir sonuca ulaşmış ilk defa bir uluslararası ticaret kod’u, “Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması” ( GATT) Cenevre’de imzalanmıştır. Yine aynı yıl, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkenin ortak katkılarıyla “Avrupa Gümrük Birliği Çalışma Grubu” oluşturulmuşturÇalışma grubunun; gümrük formalitelerini incelemek ve bunlar arasında mukayeseler yapmak,uygulanabilir ortak norm’lar tespit etmekle görevlendirdiği Gümrük Komitesi, ortak bir Gümrük Tarife Cetveli ve ortak bir Gümrük Kıymet Tanımı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırırken, aynı zamanda, bu sorunlarla devamlı meşgul olacak, çözüm önerileri geliştirecek daimi bir “Gümrük Konseyi” oluşturulması düşüncesi de pekişmeye başlamıştır. Nitekim 15 Aralık 1950 tarihinde, Belçika’nın başkenti Bruxsel’de imzaya açılan 3 önemli uluslararası sözleşmelerden biri de “Gümrük İşbirliği Konseyinin Kuruluşuna İlişkin Sözleşme”olmuştur. Sözleşmeyi ilk imzalayan 17 ülke’ye daha sonra diğer ülkelerde katılmış, 1953 yılındada Türkiye, Gümrük İşbirliği Konseyi Kurulmasına ilişkin Sözleşmeyi resmen onaylamıştır.

 

1994 yılından itibaren “Dünya Gümrük Örgütü”adıyla anılan ve halen 181 ülkenin üye olduğu uluslararası kuruluşun, resmi çalışma dili İngilizce ve Fransızca olup çalışma merkezi de Belçika’nın Bruxsell şehridir. Kısaca özetlemek gerekirse, tamamen teknik bir kuruluş olan örgüt; kuruluşundan günümüze değin, gümrük mevzuatının basitleştirilmesi, ahenkleştirilmesi, ülkeler arasında, uygulanabilir ortak norm’lar tespit edilmesine yönelik yaptığı çalışmalarıyla, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında öncüdür. Bir Genel Sekreter tarafından yönetilen Dünya Gümrük Örgütü; faaliyetlerini; Gümrük Tekniği, Nomanklatör ve Eşya Tasnifi, Gümrük Kıymeti Tespit ve Eğitimi, gibi 3 önemli konuda oluşturduğu Daimi Teknik Komiteler aracılığı ile yürütmektedir. Daimi Teknik Komitelerin hazırlayıp üye ülkeler tarafından onaylanan pek çok uluslararası sözleşmeler arasında; her bir eki birçok gümrük şlemini konu alan ve 31 ekten oluşan KYATO SÖZLEŞMESİ, malların geçici kabulü ile ilgili ATA KARNELERİ SÖZLEŞMESİ, EŞYA TASNİFİ ve GÜMRÜK KIYMETİ ile ilgili sözleşmeler önemli çalışmalar olarak gösterilebilir.”

Etiketler:
 
Yarımada 'rant adası' olmayacak!
 
Yeni Çeşme Gazetesi 30. Yılını sergiyle kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Vahşi Kentleşmeye karşı durmalıyız”
Çeşme Kent Konseyi 4. Olağan Genel Kurulu, Çakabey Kültür Merkezi’nde ...
Yeni Çeşme Projesi ortaya çıktı. Araplara mı veriliyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın acele kamulaştırma kararı aldığı Urla ve ...
Ekrem Oran’dan yardım çağrısı
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Elazığ ve Malatya depremleri sonrası ...
 
Çeşme Kent Konseyi Genel Kurulu yapılıyor
Kuruluşundan bugüne kadar birçok etkinliğe imza atana Çeşme Kent Konseyi ...
“Uğur Mumcu’nun mücadelesi bize ışık oldu!”
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun anma töreninde konuşan CHP İzmir İl Başkanı ...
Başkan Oran’dan anlamlı karne hediyesi
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran karnesini getiren öğrencilere M. ...
 
Uğur Mumcu Çeşme’de anılacak
CHP Çeşme İlçe Örgütü, 27 yıl önce bombalı bir suikast sonucu katledilen ...
“Ben bu kirli oyunun içinde olmam!”
Çeşme Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yaklaşan Olağan Kongresi için önce ...
Hırsızlık çetesine suçüstü!
Alaçatı Port bölgesinde bir otelin atölye ve depo olarak kullanıldığı ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri