Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
21 Mart 2018 Çarşamba - 10:33

‘Toprağın Kadınları’ ödüllerini aldı

İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İzmir Ticaret Borsası(İTB) işbirliğinde hayata geçirilen ‘Toprağın Kadınları’ projesi kapsamında 35 kadın üretici düzenlenen törenle başarı ödüllerini aldı.

‘Toprağın Kadınları’ ödüllerini aldı

İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İzmir Ticaret Borsası(İTB) işbirliğinde hayata geçirilen ‘Toprağın Kadınları’ projesi kapsamında 35 kadın üretici düzenlenen törenle başarı ödüllerini aldı. İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Bakan, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İTB Yönetim Kurulu üyeleri ve girişimci kadınlar katıldı. Ödül töreni sonrası İTB Üzüm Salonunda 35 kadın üreticinin ürünleri sergilendi. Kadın üreticiler emeklerini ortaya koydukları ürünleri sergileyerek emeklerini de değernlendirdi.

Başka kadınlara ilham verecek

Ödül töreninde konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, projeye başlarken kırsal kesimde yaşayan kadınların, ev işleri, eş ve annelik görevlerinin yanı sıra tarımsal üretimin her aşamasında da var olduğunu görünür hale getirmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Belirli bir mesafe kat ettiklerini ancak işlerin daha bitmediğini belirten Kestelli, yolculuğun hedefe ulaşması için “Toprağın Kadınları”nın öykülerinin başka kadınlara da ilham vermesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin gelişmiş ekonomiler arasında hak ettiği yeri alabilmesi için kadınların çalışma hayatında çoğalması gerektiğini altını çizen Kestelli, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ‘Kadınların iş gücüne katılım oranın yüzde 33,8 seviyesinde. 2023 yılı hedefi yüzde 41 ancak bu oranı da aşacağımızı düşünüyorum’ açıklaması çok olumlu bir gelişme. Ama Sayın Bakanımızın da vurguladığı gibi daha iyisini yapabilir ve yüzde 41’i aşabiliriz. Aşmaya da mecburuz aslında. Çünkü Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin ortalama kadın istihdam oranı şu anda yüzde 60,4 seviyesinde. 2025 hedefleri ise yüzde 75” diye konuştu.

Ücretsiz aile işçisi

Kadınların tarımdaki yerinin diğer sektöre göre daha kötü olduğunu ifade eden Kestelli, “Bunun temel nedeni de kadının üretimdeki konumunun ‘ücretsiz aile işçisi’ olmaktan ileri gidememesidir. Kırsalda kadın emeğinin görünmezliği kadını yoksullaştırıyor. Ayrıca tarımda kadının mülkiyet sorunu da vahim durumdadır. Oysa tarımda istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyor. Hatta pek çok köyümüzde erkekler kahvede otururken tarlalarda kadınlar çalışmakta. Bizler, hazırladığımız bu kitap ve filmle,gündelik yaşamın zorluklarıyla da tek başına mücadele eden kadınlarımızın, tarımsal alanda yaptıkları başarılı faaliyetleri daha görünür kılmak istedik.Kadının sayıca en yoğun çalıştığı sektör olan tarımdaki eşitsizliğin üstesinden gelebilirsek, ülkemizin yarınları adına çok önemli bir adım atmış olacağımızı gayet iyi biliyoruz.Bugün 35 kadınla başlayan bu mücadelenin, önümüzdeki yıllarda binlere, yüzbinlere, milyonlara ulaşması diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tarımda kadının mülkiyeti yok

Dünyanın her yerinde kadın kırsal ekonominin bel kemiğini oluşturduğunu ifade eden TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, “Uluslararası çalışma örgütüne göre dünya çapında ekonomik olarak kadınların dörtte biri tarımsal faaliyetlerde yer almış. Dünya tarımsal işgücünün yaklaşık yüzde 40’nı kadınlar oluşturuyor. Ancak kadın sahip olduğu ve kontrol ettiği tarım arazilerinin oranı birçok ülkede yüzde 10 bile değil. Türkiye’de ise kadın istihdam oranı yüzde 33. Kadına istihdam yaratan en önemli iki sektör; hizmet ve tarım. Kadın çalışanların yaklaşık yarısı hizmet sektöründe üçte birisi ise tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. Gerçekte kırsalda yaşayan her bir kadın ücretsiz bir aile işçisi, kayıt dışı iş gücü. Ne yazık ki ülkemizde tarımda kadının mülkiyeti yok. Sosyal güvencesi de tam belirgin değil. Oysa tarımı başlatan kadın değil mi?” dedi.

Kadın eli

Türkiye’nin kadın istihdamını yüzde 50’nin üzerine çıkarmadan kadın girişimci sayısında da bir milyona yaklaşmadan gerçek bir refah ülkesi olmasının mümkün olmadığını ifade eden Öztezel, “Kadınlar tarım sektörüne tarımda kadınlara çok yakışıyor. Hala bir tarım ülkesi olarak tanımlayabileceğimiz ülkemizde tarım kadın istihdamı için hala bakir bir alan. Tarım kadın eli, emeği değdikçe daha yüksek katma değer sağlayabilecek bir sektör” şeklinde konuştu.

Kadılar desteklenmeli

Kadınların tarımsal üretimin her aşamasında yoğun bir emek ortaya koyduğunu belirten İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Bakan, “Kadınlarımız başarılı çalışmalara imza atarak iz bırakmaktadırlar. Müdürlüğümüz ve İzmir Ticaret Borsası işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Toprağın Kadınları’ projesi ile İzmir topraklarına değer katan 35 kadın girişimci ile bir araya gelmek bizim için gurur verici bir tablodur. Türkiye ve dünyada kadın işgücü giderek erkek işgücünün yerini alıyor. Kadının ülkelerin gelişmesinde önemi artmaktadır. Kadınların her alanda olduğu gibi kırsal alanda da desteklemesi gerekiyor. ‘Toprağın Kadınları’ projesi tam bu amaca hizmet ediyor. Proje kapsamında İzmir topraklarında üretim yapan kadınların hikâyelerini duyurmayı ve yaşatmayı planlıyoruz. Bugün burada hikâyelerini paylaştığımız kadınlarımız başarıları ve azimleri ile örnek teşkil etmektedir. Türk kadının yaşamının her alanında olması gerektiği gibi Türk tarım üretiminde de aktif rol oynaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu proje ile aynı zamanda kadınların emeklerinin, başarılarının bilinmesi gerektiğini de amaçlıyoruz. Türk tarımının kadın üreticiler olmadan kalkınması mümkün değildir” diye konuştu.

 

 
Sığacık Samos seferleri 20 Nisan'da başlıyor
 
CHP İlçe Başkanı Oran, radyo canlı yayınına katılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu köyde "hayat" var
Kırsal kalkınma projeleriyle öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, her ...
Didim açıklarında göçmen faciası: 5’i çocuk 15 ölü
Ege'de göçmenleri taşıyan bot battı. Olayda beşi çocuk 15 kişi hayatını ...
Seferihisar Tohum Bayramı’na Hazırlanıyor
Yerel tohumun yaşaması için Tohum Takas Şenlikleri başlatan ve Türkiye’ye ...
 
Duygulu buluşma
Şehit aileleri ve gaziler, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle ...
Kocaoğlu'dan "sosyal devlet" çıkışı
1973 yılında mezun olduğu DEÜ İktisat Fakültesi'nde öğrencilerle buluşan ...
Menemen Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
Expomen Agro Hayvancılık, Et ve Süt Teknolojileri, Tarım ve Çiftlik Ekipmanları ...
 
"UBER'i Savacağız
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Sorunu ilk ...
"İttifakı halkla yaparız"
İzmir'de yayın yapan üç yerel radyonun ortak yayınına konuk olan Büyükşehir ...
Onlar da “Süt Kuzusu”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aileleriyle birlikte savaştan kaçıp İzmir'e ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri