Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>POLİTİKA
9 Nisan 2021 Cuma - 12:44

TTK’dan 3 yıl diye aldı 13 yıldır faaliyete geçmedi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’na ait Amasra B sahasının rödövans usulü ile işletilmesine yönelik ihaleye 2005 yılında giren Hattat Enerji A.Ş. isimli firma aradan 13 yıl geçmesine rağmen ihale şartlarını yerine getirmedi.

TTK’dan 3 yıl diye aldı 13 yıldır faaliyete geçmedi

2005 yılında yapılan ihalede 36 aylık hazırlık süresi teklif ederek diğer rakiplerinden sıyrılan Hattat Enerji A.Ş., ihaleyi aldıktan sonra 5 kez erteleme talep ederek hazırlık süresini 13 yıla kadar çıkardı. Aradan 13 yıl geçmesine rağmen faaliyete geçmeyen şirket TTK’yı milyonlarca lira zarara uğrattı.

TTK’nın 2017-2018 bilanço ve hesapları TBMM’de KİT Üst Komisyonu’nda görüşüldü. TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, 13 yıldır faaliyete geçirilemeyen Amasra B sahasının kuruma açtığı zararı sordu.

PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ

Sayıştay’ın kurumun “haksız zenginleştiğine” dikkat çektiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Sayıştay 2017, 2018, 2019 raporlarında bunu uzun uzun detaylarıyla anlatmış ve 13 yıl önce ihale edilen işin firmanın haksız zenginleşmesine yol açtığını vurgulamış. Amasra B Sahası'nın rödövans usulüyle 3 yılı hazırlık olmak üzere 20 yıl boyunca işletilmesine yönelik sözleşme 2005 yılında imzalanıyor. 2006 yılında da firmaya yer teslimi yapılmış. İhale şartnamesinde işin hazırlık süresinin en fazla doksan altı ay olabileceği belirtilirken ihaleye giren firma ‘Biz bu işi otuz altı ayda yaparız" diyor ve hazırlık süresini kısa tuttuğu için tüm rakiplerden sıyrılarak ihaleyi alıyor. Fakat firma 36 ay diye aldığı işi süre uzatımlarıyla 80 aya kadar çıkarıyor, sonra mahkeme kararıyla dördüncü ve beşinci süre uzatmalarını da alıyor ve 3 yıl hazırlık süresi diye aldığı ihaleyi başarıyla 13 yıla çıkarıyor. Dolayısıyla kurum çok ciddi bir zaman ve para kaybına uğruyor. Bu, doğrudan doğruya, ihaleye giren diğer firmaları da göz önüne alırsanız, haksız bir rekabete yol açtığı gibi, sanki firmaya iltimas geçilmiş gibi bir durumu da ortaya çıkarıyor. Sayıştay firmanın haksız zenginleşmesinin önü açılmış diye yorumluyor. TTK’nın 13 yıllık üretim kaybı düşünüldüğünde milyonlarca lira zarara uğratıldığı çok açık. 2005’te ihale edilen iş bugün dahi faaliyete geçirilememiş. TTK'nin bu koşullarda on yıl üreteceği kömür kadar bir rezerv yani yaklaşık 3 milyar TL bu şirkete sanki peşkeş çekilmiş.”

YILAN HİKAYESİ

Yılan hikayesine dönen ve kurumu milyonlarca lira zarara uğratan ihaleyle ilgili tespitleri paylaşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’na, “Bu ihaleyi alan Hema Endüstri olarak, sonrasında ismini Hattat Enerji olarak değiştiren firmanın sahipleri kimler? Bu kişilerin haksız zenginleşmesinin önünü açan ve o kurumda o dönemde görev yapan isimler kimlerdir? Ben biliyorum ama kurumun bize bunu teyit etmesini rica ediyorum. Hema Endüstri isimli firma bahse konu ihale öncesinde ve sonrasında kurumdan başka ihaleler almış mıdır?” sorularını yöneltti.

6 BİN 659 KİŞİ AYRILDI 942 KİŞİ ALINDI!

Kurumun en önemli sorunlarından birinin de işçi kayıpları ve ayrılan işçilerin yerine aynı sayıda kişi alınmaması olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, milyonlarca işsiz varken az sayıda işçi alınmasının üretim kayıplarına neden olduğun vurguladı. Sertel, “Ağır ve riskli bir çalışma olduğu için emekliliği dolanlar beklemeksizin emekli oluyor. Fakat buna karşı aynı oranda yeni işçi alımında kurum gereğini yapmıyor yani yeni işçi almıyor. Üstelik, bölgede çok sayıda işsiz varken ve emek ağırlıklı bir çalışma yürütülürken, emek yoğun bir sektör olduğu için emeğin azaldığı noktada üretimin de azaldığını, az üretiminde daha az kâra neden olduğunu ve fazlaca zarara doğru yürüdüğünü görüyoruz. Sayıştay da bu konuda ısrarla uyarmasına rağmen son dokuz yıldır toplu bir işçi alımı yapılmamış. 2009 ile 2018 arasında emeklilik ve diğer nedenlerle kurumdan ayrılan emekçi sayısı 6 bin 659 olmasına rağmen bu süreçte yalnızca kurum 942 nitelikli işçi alınmış. Dolayısıyla işten ayrılan ve yeni alınan işçi sayısı gittikçe büyüyen bir makas var. Bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekir” diye konuştu.

KAÇAK OCAKLAR CAN YAKIYOR

Kurum imtiyaz sahasında 2015 yılında 197, 2016 yılında 293, 2017 yılında 350, 2018 yılında 371 ve 2019 yılında 556 kaçak ocak tespit edildiğini belirten Atila Sertel, kaçak ocakların hem ekonomiye zarar verdiğini de hem de insanların canına mal olduğunu söyledi. Sertel, “Sayıştay’ın tespitlerine göre TTK genelinde rödövansla işletilen sahalar ile bu sahalar içinde yer alan kaçak ocaklarda kazalar sonucu 2018 yılında 8, rödevanslı sahalarda 2 ölümlü iş kazası olduğu, 2019 yılında kaçak ocaklarda 5 rödevanslı sahalarda 5 ölümlü iş kazası olduğu 1992-2019 yılları arasında rödövanslı sahalarda meydana gelen kazalarda 148 işçinin, kaçak ocaklarda meydana gelen kazalarda 133 işçinin öldüğü vurgulanıyor. Bir tarafta yeterli sayıda işçi almayan TTK var diğer tarafta kaçak ocaklarda güvencesiz, sigortasız çalışmak zorunda kalan işçiler var. TTK bu kaçak ocakların kökünü kazımalı ve oralarda canları pahasına çalışmak zorunda kalan işçilere sahip çıkmalıdır” dedi.

Etiketler:
 
Türkiye’de bireysel silahlanma hızla artıyor
 
“İzmir Basını Yoğun Bakımda”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Gazetecilikle ilgisi olmayanlar gazeteciliğin tanımını yapamaz”
CHP İzmir Milletvekili Sertel, gazetecinin tanımını İletişim Başkanlığına ...
Olgun Atilla’dan önemli açıklamalar
Bornova Belediyesi eski Başkanı Olgun Atilla, katıldığı TV 35 ekranlarında ...
İstanbul ve Esenboğa, Zafer Havalimanı’na çalıştı!
Yap-İşlet-Devret modeliyle 50 milyon Avro’luk yatırımla 2012 yılında hizmete ...
 
CHP İzmir’den İstanbul Sözleşmesi açıklaması
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ...
İzmir'de 2 bin 544 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı!
Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir ve ...
CHP’li Beko, ‘hileli’ ÇED iznini Meclis gündemine taşıdı.
Beko, Bu izin ile İzmir Torbalı'da on binlerce zeytin, incir ve şeftali ...
 
CHP İzmir Milletvekili Beko: Esnaf kan ağlıyor.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, BİM’in gıda maddeleriyle yan yana bulunmaması ...
Kiracı KİT’ler mal sahiplerini zengin ediyor!
(DMO) İstanbul ve Van’da kiraladığı üç ayrı taşınmaz için bugüne kadar ...
Gürer: “Tarımda eski hamam eski tas”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanınca ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri