Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>POLİTİKA
13 Mart 2021 Cumartesi - 14:32

Gürer: “Tarımda eski hamam eski tas”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanınca açıklanan ekonomik reform paketinde çiftçilerin unutulduğunu söyledi.

Gürer: “Tarımda eski hamam eski tas”

Tarımın stratejik alan olarak öneminin Pandemi sürecinde, tüm dünyada daha çok farkına varıldığını ifade eden CHP’li vekil Gürer, “Ülkemizde tarımda yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak ne yazık ki çiftçi ve besicimize gereken destek verilmedi” dedi. Gürer, reform paketinde tarım ve gıda ilgili yer alan hususların da daha önce yapılan açıklamaların tekrarı olduğunu ifade etti.

ÇİFTÇİ DEVLETTEN ALACAKLI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çiftçilerin Cumhurbaşkanın açıklamasını dikkatle izlediğini ve tarım kredi kooperatifi ile bankalara olan kredi borçlarının uzun vadeye ötelenmesi, kredi borç faizlerinin silinmesi, yeni kredi için destek  verilmesi yönünde oluşan beklentiler hususunda bir açıklama yapılmadığını söyledi. Gürer, “Tarım kesiminde çiftçi ve besici, girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle ciddi bunalımlar yaşamaktadır. Yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı tehdit etmektedir. Karma ve kaba yemde ithal ürünlerin döviz kuruna bağlı artışı besicileri kara kara düşündürmektedir. Çiftçiler 7 ay önce 1800 TL olan üre gübresini 3100 TL’ye almak durumda kalmaktadır. Müjde adı altında verilen destek artışı, bu artışın 100 TL2lik kısmını karşılamakta ve çiftçi 1200 TL daha zamlı gübre almak zorundadır. Tohum, ilaç ve yeraltından çıkarılan sulama suyu için kullanılan elektriklerin yarattığı fatura artışları çiftçiyi borcunu ödeyemez duruma sürüklemiştir. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunun 21. maddesine göre çiftçiye verilmesi gereken milli gelirin %1’i tutarındaki destek için çiftçi devletten 210 milyar alacaklıdır. Bunun yanında 2 milyon çiftçi  borçlu durumdadır. Bankalara tarım kredi kooperatifine ve piyasaya çiftçi 180 milyar civarında  borçludur. Bu borçların anaparası için yapılandırma, faizlerinin ise silinmesi konusunda Cumhurbaşkanından açıklama beklentisi ne yazık ki gerçekleşmemiştir” diye konuştu.

ESKİ HAMAM ESKİ TAS

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanın açıkladığı tarım ve gıda ile ilgili düzenlemelerin önceki ekonomik reform paketlerinde de yer aldığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanının, “işlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak Hal Yasası ile ilgili çalışmaları da hızla tamamlıyoruz” dediğini belirten Gürer, yıllardır konuşulan ve 2018 yılından bu yana çıkacağı söylenen hal yasasının hâlihazırda mecliste olmadığına işaret etti.   

CHP Milletvekili Gürer, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, ülkemizde gıda ve tarım ürünleri piyasalarını yakından izlemek amacı doğrultusunda 9 Aralık 2014 tarihinde kurulmuştu, Komite’nin sekretaryası 27 Aralık 2016 tarihinde Merkez Bankasına devredilmişti.  Bu komite yaş meyve ve sebzede lojistik süreçlerini iyileştirerek bu ürünlerdeki fire oranlarını azaltmak ve nihai tüketime sunulan ürün arzını arttırmak, lisanslı depoculuk sistemini geliştirerek uzun süre saklanabilen ve standardize edilebilen tarım ürünlerinin depolanmasına ve derin bir piyasada ticaretine imkân vermek, tedarik zincirinde pazarlamaya ilişkin fonksiyonların birçoğunun aracılar tarafından yerine getirilmesine bağlı olarak üretici birliklerin tedarik zincirindeki payının sınırlanmasının önüne geçmek için bir eylem planı hazırlamak, gıda ürünleri piyasalarına ait tedarik zincirinde karşılaşılan aksak rekabetin nihai tüketici fiyatlarını yukarı çekmemesi için yapılan denetimleri artırmak, tarım sektörüne yönelik finansal ürünleri çeşitlendirmek ve finansman koşullarını iyileştirmek için alınacak tedbirleri değerlendirmek şeklinde işlevlere sahip olacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanın açıkladığı ekonomik  reform paketinde, 7 yıl sonra benzer ifadelerle fiyat istikrarı komitesi olarak yeniden kurulacağı açıklandı.

 

190 MİLYAR KAYIP 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2014 yılında gündeme alındığı açıklanan  gıda tarafında kayıp ve israfın azaltılması  konusunu bu sefer benzer ifadelerle Cumhurbaşkanı, ‘Bu alanda harekete geçiyoruz. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştiriyoruz.’ diye duyurdu. Cumhurbaşkanın ifadesine göre Yıllık cirosu 500 milyar lira olan gıda sektöründe yaşanan israfı sadece yüzde 2 azaltsak 10 milyar liralık bir tasarruf elde etmiş olacağız ki bu  durumda 19 yılda 190 milyar liralık bir kayıp  bu bağlamda önlenememiş oluyor. Cumhurbaşkanı, ‘Uygulanan sözleşmeli tarım içinde tarımsal üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştiriyoruz’ dedi. Sözleşmeli tarımda çiftçi özellikle geçen yıl domateste yaptığı anlaşmaya şirket ve firmalar uymayıp ürün çok olunca fiyatı düşürmek için farklı uygulamalara gittiler. Eğer bu alanda çiftçi lehine bir düzenlenme sağlanmaz ve benzer durumlar yaşanırsa sözleşmeli tarım da sorunlu hale gelir. Bu açıdan bu alanda oluşan boşluğa uygun düzenlemelere gidilmelidir. Tarlada ve hallerde kalan ürünler için geliştirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) bir yıldır uygulamada olmasına rağmen patates ve soğan gibi depoda kalan ürünler için bir çözüm olmadı. Patates ve soğanın Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınması ve çürüme aşaması gelen ürünün de, üreticisinin de kurtarılması konusuna Cumhurbaşkanı hiç değinmedi. Oysa patates ve soğan işlenmiş ve dondurulmuş katma değerli ürüne dönüştürülse, çiftçinin ürettiği ürünün çürümesi de önlenmiş olur. Milyonlarca liralık zarar da doğmazdı. Cumhurbaşkanının ekonomik paketinde ne yazık ki Tarım ile uğraşan kesiminin beklentilerine yönelik açıklamaların yer almaması hayal kırıklığı yarattı. İktidarın tarımda yaşanan sorunları görmezden gelmesi gıdada ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olacağı ne yazık ki öngörülemiyor. Çiftçi ve besici için ekonomik reform paketi ‘eski hamam eski tas’ ifadesi ile anlam bulan bir sonuç üretti.” dedi.

 

Etiketler:
 
"Belediye başkanlarımız tarih yazıyor"
 
Kılıçdaroğlu korona kahramanlarıyla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Esnafa verilen desteğin 2.5 katı borcu sildiler"
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, "İstanbul ...
Kılıçdaroğlu’nun İzmir Programı belli oldu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir programı netleşti. Manisa ...
CHP'li Sertel'den ücret kıyaslaması
BOTAŞ Genel Müdürü Avrupa’nın en ucuz doğalgazı bizde dedi CHP’li Sertel ...
 
CHP İzmir Milletvekili Bayır, "AKP Tarihe geçmiştir"
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda ...
"Yazar ve çevirmen teliflerinde KDV kaldırılsın "
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yazar ve çevirmenlerin telif gelirlerinden ...
Yalnızca 5 ilden alınan içki ÖTV’si 14.4 milyar TL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru ...
 
TEDAŞ’ın alacakları 3.6 milyar liraya ulaştı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu ...
“Hem insan hem de virüs taşıdılar”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir İl ...
"Üreticinin maaşına haciz konulmasın"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, asgari ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri