Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
HABERLER>YEREL
4 Mart 2017 Cumartesi - 17:51

TOKİ hak sahipleri: "Sesimizi Duyun!"

TOKİ hak sahipleri, Şubat ayında açıklanan satış bedelleri nedeniyle mağduriyetlerini yetkililere duyurabilmek için basın toplantısı düzenlediler.

TOKİ hak sahipleri:  Sesimizi Duyun!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin Reisdere mahallesinde yaptığı konutların fiyatlarının, talep döneminde açıklanan fiyatların çok üzerinde açıklandığını belirten hak sahipleri, seslerini duyurabilmek için TOKİ konutlarının önünde bir basın toplantısı düzenlediler. 

Basın toplantısına, eşleri, çocukları, anneleri, babaları ile birlikte çok sayıda hak sahibi katılırken, ellerindeki pankartlarla da tepkilerini dile getirdiler. 

"Fiyat, fahiş bir şekilde arttı"

Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisini okuyan Yakup Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a seslendiklerini belirterek, "TOKİ'ye başvurduğumuzda, başvuru sözleşmelerinde belirtilen fiyatla, teslim sözleşmesi arasındaki fiyat, fahiş bir şekilde artmıştır. Fiyat artışına gerekçe olarak sunulan mazeretler, bizleri tatmin etmemiştir. Bizler mağduriyetimizi yetkili her makama anlattık. Ancak bizi dinleyenler, ya ciddiye almadı ya da derdimize çare bulamadılar. Bu nedenle derdimizi sizlere anlatmaktan başka çare kalmadı" dedi.

"Çeşme'deki sorun, diğer TOKİ evlerinde yok"

Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisinde, projenin dar gelirli, ihtiyaç sahibi insanları ev sahibi yapmak için uygulandığına dikkat çekilerek, "TOKİ'nin Türkiye genelinde yapmış olduğu projelerle, yüzbinlerce insan hakettiği yuvalarına kavuşmuştur. Bizlerin yaşadığı sorunlar, başka hiçbir TOKİ projesinde yaşanmamıştır. Anayasal hakkımız olan barınma hakkımıza, devletin yapmış olduğu TOKİ evleri sayesinde kavuşma imkanına sahip olduğumuz anda, gözünü kazanç hırsı bürümüş, paralı insanların bu hakkı elimizden almaya çalışması büyük haksızlıktır. Bizler, Çeşme'de dar gelirli olarak yaşayan ve gelirinin yarısını kiralara ödeyerek, zar zor geçinmeye çalışan vatandaşlar olarak Çeşme nüfusunun yüzde 70'ini oluşturmaktayız. Bizler, hayallerimize kavuşmaya bu kadar yaklaşmışken, bize sunulan yüzde 100 zamlı fiyatların altından kalkmamız mümkün değildir. Çoğu dar gelirli olan vatandaşların başlangıç olarak bin 800 liralara varan rakamları ödemeleri mümkün değildir. Bin 27 konut olarak yapılan bu projenin dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşa teslim edilmemesi halinde yaklaşık 10 bin kişiyi olumsuz etkiler" denildi. 

Basın bildirisinde, adil olmayan uygulamanın kaldırılması, TOKİ'nin kuruluş amacına uygun davranması, barınacak yuva ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için fiyatların ödenebilir seviyeye çekilmesi talep edildi.

"4 Yıllık  TEFE veya TÜFE, 2017'ye uyarlanabilir"

TOKİ hak sahiplerinden ve TOKİ Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsa Ercan da yaptığı açıklamada, "Bizim devletimizden talebimiz şudur; 2013 yılında bize tebliğ edilen 90 ve 136 bin lira olan rakamın, 2017 yılında aynı olmasını beklemiyoruz. Fakat, devletin kabul ettiği TEFE ve TÜFE rakamlarını, 2013 yılından 2017'ye kadar gelen farklılıkları ekleyerek, 2017 rakamlarını belirlemesini istiyoruz. O da yaklaşık olarak 3+1 evlerde, 170-180 bin lira civarıdır. Hiç bir vatandaş buna hayır demiyor. 136 bin lira diye tebliğ edilen rakamın, 240 bin lira olmasını biz kabul etmiyoruz. 90 bin lira olan 2+1 evlerin fiyatlarının 180 bin lira olmasını kabul etmiyoruz. Sadece tek dileğimiz, 4 yıllık zaman içerisinde, geçmişe dayalı olan TEFE ve TÜFE zamlarını dikkate alarak 2017'ye uyarlanmasını istiyoruz. Maliyet arttı, kat düştü, bunlar bizi pek ilgilendirmiyor. Çünkü biz başta bu projeye imza attık. Yok lüksmüş, yok vesaireymiş,bunlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Eğer TOKİ ile bunu engellemeye kalkan diğer kurumlar arasında bir problem varsa bunların bedelini mağdur vatandaşlara, dar gelirli vatandaşlara yansıtmalarını istemiyoruz. Bir derdiniz varsa, kendi aranızda çözün. Biz Anayasal hakkımız olan barınma hakkımızı devletin aracılığıyla, makul fiyatlara, olması gereken fiyatlara çekilmesini istiyoruz" diyerek dernek olarak taleplerini dile getirdi.

"Bu istenen paraları ödeyemeyiz"

TOKİ Reisdere Konutları hak sahiplerinden Gökan Tırpan da yaptığı açıklamada, "2009 yılında, dönemin Başbakanı'ndan, dar gelirli ailelere ev yapılması maksadıyla, bedelsiz olarak bu arazi TOKİ'ye devredildi. 2013 yılı Eylül ayının 20'sine kadar bizlerden talepler toplandı. Toplam bin 153 talebe istinaden, şu an görmüş olduğunuz tabelalardaki ihale bedeli ile bu inşaatlarda bugüne gelindi. 30 Aralık 2016 tarihinde kuralarımız çekildi. Bugüne kadar tarafımıza, gerçek satış bedelleri ile ilgili herhangi bir bildirim, tebligat yapılmadı. 6 Şubat tarihinde, bizlere fiyatlar, TOKİ internet adresi üzerinden bildirildi. Bu fiyatlar üzerinden, 1 Mart tarihinden itibaren sözleşme imzalamaya çağrıldık. İlk başvurumuz sırasında imzaladığımız fiyatlarla şu andaki fiyatlar arasında 100 bin lira fark var. Dar gelirliye ev yapan TOKİ, yaklaşık 50 bin liraya mal ettiği evleri, bize ortalama 200 bin liradan satmak istemekte. Biz buna karşıyız. Zaten durumumuz belli. Bu istenen paraları ödeyemeyiz. Bu evleri, bu şekilde alamayız. Almak isteyen vatandaşlarımız peşinat yatırmaya gittiğinde, çok zorlanıyorlar. Akrabasından, eşinden, dostundan borç alarak peşinatı yatırabiliyorlar. Ama bunları geriye zor ödeyecekler. Yetkililerden sesimizi duymalarını, bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Hak sahipleri, basın toplantısının ve yaptıkları açıklamaların ardından olaysız dağıldılar.

 

 
22 Afgan kaçak göçmen kurtarıldı
 
"Çirkin olaylar olmazsa Play Off'a çıkarız"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
22 Afgan kaçak göçmen kurtarıldı
Sakız Adası'na yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 22 kaçak göçmen kurtarıldı.
Adım Adım Referanduma...
Anketimize katıldınız mı?
Yuhhhh Olsun !
Vatandaşlar yetkililere seslendi; "Bulun şu vicdansızları !"
 
Propaganda yöntemlerini görüştüler
16 Nisan tarihinde yapılacak referandum nedeniyle, siyasi parti ve sivil ...
Çeşme'nin Festival Ajandası
2017 Turizm sezonuna hazırlanan Çeşme'nin festival ajandası da belli oldu. ...
TOKİ hak sahipleri basın açıklaması yapacak
TOKİ hak sahipleri, konutlarda yüksek fiyat belirlenmesi ve peşinat ...
 
Sabih Kanadoğlu Çeşme'ye geliyor
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 18 Mart Cumartesi günü, konferans ...
Motor meraklıları sürüş eğitimi alacaklar
Çeşme Motosiklet Kulübü, motor meraklıları için hakimiyet eğitimi ve yol ...
Halk Ekmek, KPSS şartsız kimyager alacak
Çeşme Halk Ekmek, bünyesinde görevlendirmek üzere, KPSS şartı olmadan ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"İSTİKLAL'İN MÜFTÜSÜ’'NÜN KONAĞI YAKILIRSA…
Okan Yüksel
Okan Yüksel
DENİZ BUGÜNE BAKIYOR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
"ANNELER GÜNÜ"NÜN KARANLIK TARİHİ...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri