Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
13 Şubat 2018 Salı - 14:17

İzmir Kent Konseylerinden KCK Benzetmesine Tepki

İzmir Kent Konseyi’nin Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’a yönelik yapılan gözaltında emniyetin “KCK örgütü” benzetmesi yaptığı İzmir Kent Konseyi için İzmir’deki kent konseyleri bir araya gelerek emniyetin benzetmesine tepki gösterdi.

İzmir Kent Konseylerinden KCK Benzetmesine Tepki

İzmir'de geçtiğimiz hafta İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın 2012 yılındaki telefon dinleme kayıtlarında kent konseyinden bahsettiği ve bu ifadesinin ‘KCK yapılanması altında bir örgüt’ olarak tanımlanarak emniyet tarafından gözaltına alındığı olayın ardından İzmir’deki ilçe kent konseyleri İzmir Kent Konseyi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu.

Yaşanan bu olayın ardından savcılığın bu tutumuna tepki gösteren İzmir Kent Konseyleri Birliği üyesi ilçe kent konseyleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu ve Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ı ziyaret ederek ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletirken bir basın açıklaması da gerçekleştirdi. İzmir Kent Konseyleri Birliği adına Dönem Sekreteri Mükerrem Demir tarafından İzmir Kent Konseyi’nde yapılan açıklamada Aydın’a yönelik emniyet tarafından yapılan trajikomik ve haksız gözaltıya tepki gösterildiği ifade edilirken hukukun geldiği nokta da eleştirildi.

Dönem Sekreteri Mükerrem Demir, kent konseylerinin İçişleri Bakanlığının Kent Konseyi Yönetmeliği ve Belediye Kanununun 76. Maddesine dayanarak kurulduğunu ve katılımcı demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu ifade ederken şunları söyledi: “Kent Konseylerinin ‘KCK örgütü yapılanması’ olarak anılması bizleri son derece rahatsız etmiştir. Emniyetin telefon dinlemelerinde kent konseyi ibaresinin bir terör örgütü yapılanması olarak sayılmasındaki garabeti anlamakta güçlük çekiyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk devleti yapılanması içerisinde anayasa, kanun ve yönetmeliklerle bize verilmiş yasal hakların Türkiye Cumhuriyeti’nin emniyet güçleri ve savcılık tarafından bilinmemesinin altında yatan gerçekleri öğrenmek istiyoruz. Şayet bu gözaltıları yapan savcılığın kent konseylerinin hukuki hükmü konusunda gerçekten bilgi sahibi olmaması gibi bir durum söz konusu ise Türkiye’de hukukun ve liyakatin geldiği noktayı tartışmaya gerek yoktur.”

‘Bizlere gözdağı mı verilmek isteniyor?’

Demir yaşanan gözaltı süreciyle ilgili olarak kent konseylerine gözdağı verilmek istendiğini kaydederken “Yapılan bu gözaltının altında kent konseylerinin itibar kaybı yaşaması mı hedeflenmektedir? Bu tür gözaltılarla bizlere gözdağı mı verilmek isteniyor? Bizler hukuki hükümlerimizle kentlerde hak savunuculuğu yapan, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, muhtarlar, sendikalar ve üniversiteler ile kentte yaşayan hemşehrilerimizle ortak akıl ve uzlaşı felsefesi ışığında yasal mevzuatın gölgesinde zorluklarla da mücadele eden kamu-sivil bileşenleriyiz. Hukuki hükmümüzü bilmeyen, yok sayan ve itibarımızı zedelemek için terör örgütü benzetmesi yapan bu anlayışa karşı durmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

‘Kent konseylerinden özür dilemelidir’

Yaşanan gözaltının kent konseylerinin yasal mevzuat ile ilgili yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için yasama düzeyinde derhal bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Demir, “Kent konseyleri gerçek itibarına kavuşturulmalı ve yaşanan bu garabet hakkında gönüllü olarak görevini sürdüren tüm gönüllülerimizden özür dilenmelidir. Biz gönüllü kent konseyleri neferleriyiz. Yapılan bu haksızlıkla bizlere değil; bizleri zan altında bırakan bu anlayışa gözdağı verilmesi için devletin tüm kademelerinden gerekli açıklama ve yaklaşımı beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Yaşadığı haksız gözaltından dolayı üzüntü duyduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, “Kent konseyinin KCK yapılanması içinde bir yapı zannedilmesinden dolayı bir yanlış anlama oldu. Yaşanan olayı basit görmemek gerekir. Böylesi bir zamanda dayanışmaya ihtiyacımız vardı. Sağ olsunlar kadın meclisleri birliğimiz ve ilçelerimizdeki kent konseylerimiz bu dayanışmayı gösterdiler.” diye konuştu.

Gruşçu: ‘Sesimiz daha gür çıkacak’

Ziyaretten ve zor günlerinde yanında olan ilçe kent konseylerine dayanışmalarından ötürü teşekkür eden İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, Türkiye’de hak savunucusu olmanın, demokratik hakları kullanmanın ve özveriyle toplum yararına çalışmanın ne kadar zor olduğuna vurgu yaparak “Kent konseyleri hakkında bugüne kadar birçok şey söylendi, yazıldı, çizildi. Ancak bardağı taşıran son nokta bu oldu. Toplum için çalışan ve gecesini gündüzüne katan gönüllü üyelerimizi terör örgütü yaftalamasıyla sorgulamak kimsenin harcı değildir. Yapılan bu haksızlık sadece bizim değil ülkemizde hak savunuculuğu yapan tüm kent konseylerinin meselesidir. Bu hatayı yapanlar hakkında gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Bundan sonra bilinmelidir ki, sesimiz çok daha gür çıkacak. Toplumun ve insanlığın hakkını daha yüksek sesle savunacağız. Acilen kent konseylerini hak ettiği itibara kavuşturan bir yasal düzenleme istiyoruz. Bunun için de işbirliğine hazırız.” şeklinde konuştu.

 

 
İTO Seçimleri 9 Nisan'da yapılacak
 
Yeni girişimciler için fırsat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Film platosu değil yangın istasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, itfaiye erlerinin eğitimi için film setlerini ...
Bahar erken geldi
Türkiye'nin büyük bölümünde soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürürken ...
Daha çok ağaç, daha çok nefes
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en büyük ilçelerinden Buca'nın merkezindeki ...
 
“Çocuk hakları bütün çocuklar içindir”
UNİCEF Çocuk dostu şehirler projesi kapsamında eğitim alan Konak Kent ...
İZMİR’İN ÜNİVERSİTELERİ KÖRFEZ’E YELKEN AÇIYOR
İzmir Körfezi’nin yelken sporu etkinliklerine ev sahipliği yapması için ...
"Asfalt Fabrikası duble yol için mi kuruluyor?"
Eski İzmir yolundaki Karaburun yol ayrımından Çeşme'ye doğru duble yol ...
 
İzmirli 4 ürün tescillendi
“Urla Sakız Enginarı”, “İzmir Boyozu”, “İzmir Kumrusu” ve “Bergama Graniti”ne Türk Patenti verildi.
Ovacık’ta 2. Jeotermal toplantısı
Ovacık Mahallesi'nde, tarım ve yerleşim alanlarının çok yakınındaki bölgelerde ...
“Şeref Divanı”na 44 gazeteci daha kabul edildi
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından meslekte 25 ve cemiyet üyeliğinde ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri