Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>BÖLGE
11 Şubat 2018 Pazar - 11:31

"Asfalt Fabrikası duble yol için mi kuruluyor?"

Eski İzmir yolundaki Karaburun yol ayrımından Çeşme'ye doğru duble yol için ihaleye çıkılması, Germiyan'da 2 asfalt fabrikasının yapılması girişimiyle çakışması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

 Asfalt Fabrikası duble yol için mi kuruluyor?

Çeşme'ye yerleşerek yaşamını sürdüren ve yaptığı araştırmalarla Çeşme'nin çevre sorunlarına dikkatleri çeken Ahmet Güler, Germiyan Mahallesi'nde 2 asfalt fabrikası yapılması girişimlerinin, eski İzmir yolunu Karaburun ayırımından Çeşme'ye kadar genişletme çalışmaları ile çakışmasının bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini açıkladı.

"Otoban varken 132 metre genişliğinde yol neden yapılıyor?"

Karayolları'nın, Türkiye’nin önemli yazlık ve dinlenme merkezleri arasında yer alan Karaburun ile Çeşme arasında 25 kilometrelik devlet yolu yaptırmak üzere ihale düzenlediğini belirten çevreci aktivist Ahmet Güler, "Karaburun yol ayrımından başlayarak 25 kilometre, 132 metre genişliğinde yapılacak devlet yolu ihalesi toprak tesviyesi, sanat yapıları, üst yapı ve başka işleri kapsıyor. İhalesi 6 Şubat 2018'de tamamlanan bölünmüş yolun 800 takvim gününde tamamlanarak teslim edilmesi gerekiyor. Karaburun yol ayrımı (Yüksek Teknoloji Enstitüsü) sapağından Alaçatı otoban döner kavşağı arasında yapılacak olan bölünmüş yolun toplam genişliği 132 metre olacak.  Yapılacak olan bu bu yolun hemen paralelinde Türkiye'nin en modern ve 6 şeritli ilk otobanı bulunmakta. Türkiye'nin ilk otobanı olmakla birlikte hala Türkiye'nin en az kullanılan otobanı olma özelliğine sahip bu yol varken, hiç bir ihtiyaç yok iken Çeşme'ye yeni bir duble yol yapmanın mantığı nedir? Çeşme - İzmir otobanı kışın tamamen boş, yazın ise sadece pazar günleri akşama doğru biraz kalabalık olur. Bu otoban var iken güzelim doğayı tahrip ederek 132 metre genişliğinde bölünmüş yol ile kimler ihale zengini olacaktır?" diye sordu. 

"Asfalt fabrikasının birisinin ÇED onayı çıktı"

Doğa tahribatının sadece bölünmüş yol ile kalmayacağına dikkat çeken Güler, "Daha yolun ihalesi bile yapılmadan, Çeşme'nin temel su kaynağı Çeşme Kutlu Aktaş barajını etkileyecek ve baraj sahasına çok yakın bir yerde iki tane de asfalt fabrikası kuruluyor. Muhtemelen bu yola asfalt sağlayacak iki tane asfalt fabrikasından bir tanesinin ÇED onayı çıktı bile. Diğer asfalt fabrikası 26 Ocak 2018'den bu yana olumlu ÇED raporu bekliyor" diyerek asfalt fabrikalarının yeni yapılacak yol için mi kurulacağı sorularının akla geldiğini ifade etti. 

"Nostaljik değeri var"

Çevreci aktivist Güler, yaptığı yazılı açıklamada, eski İzmir yolunun nostaljik değeri olduğunu da belirterek, şunları söyledi; "Tarihciler bu fabrikanın kurulacağı bölgeden zamanında Evliya Çelebi'in geçtiğini söylerler. Bu eski yol insanın aklına hemen eski Çeşmeliler'in, İzmir-Çeşme arası yazlıklara gidip geldikleri zaman gelir. Şimdi ebebeynlerimiz olan bu insanlar, Çeşme'yi henüz İzmir'liler dışında kimsenin bilmediği günlerden bahsederler. O zamanlar Çeşme sadece yazlıklardan ve bir kaç otelden ibaretti. O dönemlerde eski İzmir-Çeşme yolu (ki başka yol da zaten yoktu) 90 kilometrelik bir eziyet güzergahı idi. Hele hafta sonları bu yolda gitmek tam işkenceye dönüşürdü. Dar ve virajlı yolda sollamak neredeyse imkansızdı. Bu yolda her haftasonu binlerce araba ve yolcuları tam bir kabus yaşardı. Dönüş yolunun 4-5 saat sürmesi olağandı. Yeni Çeşmeliler'e şehir efsanesi olarak gelen bu hikayelerde bazen İzmire gitme süresi 8-9 saate kadar çıkardı. Klimasız vasıtalar su kaynatır, trafik kazalarında birçok vatandaş hayatını kaybederdi. Rahmetli Turgut Özal’ın oluru ile 17-18 sene üç gidiş, üç geliş olarak inşa edilen otoyolun inşasından sonra çoğu Çeşmeli eski yola unuttu. Bu yoldaki çoğu işletme kapandı ve trafik yok denilecek kadar azaldı. Eski yolda ki kahvaltı mekanları, lokantalar kapandı, sahip değiştirdi. Ancak son zamanlarda bu nostalji yol tekrar keşfedildi, Dünyanın en büyük Zeytinyağı Müzesi bu yolun üzerinde açıldı, yeni  kahvaltı mekanları dolmaya başladı ve trafiğin yine biraz artmasına sebep oldu. Bu yolu kullananlar çam ağaçlarının güzelliği, muhteşem ova manzarasını içlerine çeke, çeke yavaş bir hız ile doğayı ve güzelliği yaşayarak bu yolu kullanarak sakin bir şekilde Çeşme veya İzmir hedeflerine ulaşırlardı."

 
İyi Parti, ilk kongresini gerçekleştirdi
 
Japonlara İzmir daveti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli 4 ürün tescillendi
“Urla Sakız Enginarı”, “İzmir Boyozu”, “İzmir Kumrusu” ve “Bergama Graniti”ne Türk Patenti verildi.
Ovacık’ta 2. Jeotermal toplantısı
Ovacık Mahallesi'nde, tarım ve yerleşim alanlarının çok yakınındaki bölgelerde ...
“Şeref Divanı”na 44 gazeteci daha kabul edildi
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından meslekte 25 ve cemiyet üyeliğinde ...
 
“Seferihisar’ın enerji devrimi Türkiye’ye model olacak”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2016 yılı sonunda büyük hedeflerimizden ...
Ovacık için ikinci kez toplanıyorlar
Çeşme’nin tek tarım alanı bölgesine Jeotermal enerji için sondaj çalışma ...
Yarımada Mutlu için biraraya geldi…
Yarımada bölgesinde faaliyet gösteren 5 odanın başkan ve yöneticileri, ...
 
Ölümden kurtardılar!
İzmir'in Çeşme ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sakız adasına ...
Zeytin ve zeytinyağını tanıtacak projeye ret
Dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı müzesi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi ...
“Yüzülebilir Körfez” için uluslararası ihale
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi “80 yıl öncesine” döndürecek ekolojik ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri