Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
17 Mayıs 2022 Salı - 16:17

İzmir Çeşme Projesi’ne karşı tek yürek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 16 bin hektarlık doğal alanı tehdit eden Çeşme Projesi’ne karşı ortak basın açıklamasında konuştu.

İzmir Çeşme Projesi’ne karşı tek yürek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 16 bin hektarlık doğal alanı tehdit eden Çeşme Projesi’ne karşı ortak basın açıklamasında konuştu. Başkan Tunç Soyer tüm hukuki süreçlere dahil olmaya devam edeceklerini söyleyerek, “Çünkü bir belediye başkanının asli görevi, görev yaptığı şehrin doğasını korumaktır. İzmir’in her karış toprağı korumamız altındadır” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise Çeşme Projesi’nin Kanal İstanbul ile aynı olduğunu vurguladı.

Çeşme Yarımadası'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen ve ilçenin yüzde 55’lik alanını kapsayan “Çeşme Turizm Projesi”ne karşı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ortak basın açıklaması düzenledi. 


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Kültürpark Lozan Meydanı’nda buluştu. “Bu kentin emekçileri Çeşme talan projesine hayır diyor” pankartının arkasında kortej Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte sık sık “İzmir Çeşme’ye sahip çık”, “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

“Turist çekmek için Çeşme’yi parsellemeye gerek yok”

Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasında konuşan Başkan Tunç Soyer, doğanın bekçileri olarak Çeşme için bir arada olduklarını söyledi. 8 bin 500 yıllık İzmir’in tarihiyle, doğasıyla ve canlı varlığıyla dünyaya anlatacak sayısız hikâyesi olduğunu ifade eden Soyer, “İzmir’i bir dünya şehri yapmak için başarmamız gereken tek şey, onun kendi değerlerine inanmak. Bu değerleri anlamak ve tüm dünyaya anlatmak. İzmir’e turist çekmek için Çeşme’nin tepelerini, kıyılarını parsellemeye, yabancı sermayeye satmaya hiç ihtiyacımız yok. Bu şehirde daha çok betona, daha çok yıkıma hiç ihtiyacımız yok. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde Bakanlıkça yapılan planlama çalışmaları ne yazık ki İzmir’in değerlerini tehdit ediyor” dedi. 

“Dışardan zoraki dayatılmış bir kurgudur”

Şimdiye kadar doğayı, yerel kültürü ve yerel ekonomiyi korumayan turizm projelerinin başarıya ulaşmadığını söyleyen Soyer, eski turizm anlayışından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çeşme Projesi’ne neden karşı olduğumuzu bir cümleyle özetlemek isterim. Çeşme Projesi, Çeşme’ye ait değildir. Dışardan zoraki dayatılmış bir kurgudur. Proje alanı İzmir’in en kurak, toprak ve su açısından en fakir yerleri. Oysa bu proje bu alana aşırı su kullanan golf sahalarını getiriyor. Bölgede farklı tarihlerde ilan edilmiş 11 turizm merkezi bulunuyor. Bu alanların sadece üç tanesinin onaylı imar planı var. Çeşme’de bunca turizm alanı boşken, bu proje yepyeni bir bölgeyi imara açıyor. Çeşme’nin su kaynakları zaten çok kısıtlı. İlçenin şimdiki su ihtiyacını karşılamak için bile Karaburun’dan su taşıyor, deniz suyunu arıtmaya başlıyoruz. Hal böyleyken bölgedeki nüfusu artırmanın hiçbir gerçekçi temeli yok. Ulaşım, meselenin diğer bir ayağı. Çeşme’nin İzmir’le tek bir yol bağlantısı var. Yaz aylarında daha şimdiden bu yol tıkanıyor. Böylesine büyük bir projenin trafik için hiç bir gerçekçi çözümü yok” ifadelerini kullandı. 

“İzmir’in kimyasına, aklına ve ruhuna aykırı”

Soyer, “Tasarlanan çalışma, kağıt üzerinde veya dünyanın başka bir yerinde güzel olabilir. Fakat Çeşme Projesi İzmir’in kimyasına, aklına ve ruhuna aykırıdır. Bu nedenle, bu projeye karşı yürütülen tüm hukuki süreçlere İzmir Büyükşehir Belediyesi dahil oldu ve bundan sonra da yeni davalar açmaya devam edeceğiz. Doğa, kimsenin babasının çiftliği değildir. Şunu herkes bilsin isterim. İzmir’in madencilere bırakacak tek bir zeytin ağacı yoktur. İzmir’in ranta kurban edilecek bir karış kıyısı yoktur. Bergama’dan Seferihisar’a, Selçuk’tan Kiraz’a ve Çeşme’ye kadar İzmir’in her karış toprağı korumamız altındadır. Çünkü bir belediye başkanının asli görevi, görev yaptığı şehrin doğasını korumaktır. İzmir’i yaşatmak için direnişimizi tüm paydaşlarımızla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz. Göreceksiniz! Doğamızı direne direne koruyacağız. Direne direne kazanacağız” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da Kanal İstanbul neyse, İzmir’de de Çeşme Projesi odur”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise, “Sizler, 'Çeşme ranta kurban edilmesin. Biz İzmirliyiz, Çeşme’de yaşıyoruz. Çeşme’nin bu güzelliğini bozmayın' diyorsunuz. Ama birileri haritacılık oynuyor. Recep Tayyip Erdoğan almış eline cetveli kalemi şurası Katarlılara burası şuraya diye dağıtıyor. Bunlar hazineyi soydular. Bunlar 128 milyar doları buharlaştırdı. Cumhuriyet'ten beri ne kadar fabrika varsa sattılar. Kıyıları, sahilleri, ormanları sattılar. Sıra Çeşme’ye geldi. Bütün kuşlar gitti, sıra leyleğe geldi. Sizinle dayanışma içindeyiz. Ben Buradan AKP’li Hamza Dağ’a sesleniyorum: 'Her konuda konuşuyorsun, İzmirle ilgili en ufak konuda ağzını açmıyorsun'. Çeşme Projesi bir rant projesidir. İstanbul’da Kanal İstanbul neyse, İzmir’de de Çeşme Projesi odur. Eğer sende biraz İzmir sevgisi varsa bu projeye karşı durursun. Akıllarını başlarına alsınlar. Bugün Cumhuriyet Meydanı’ndayız. Bu bir uyarıdır. Eğer bu proje devam ederse Gündoğdu’da yüzbinleri doldururuz” dedi. 

Çeşme'nin doğasına zararlı

Çeşme Projesi’ne açılan davanın avukatı Ömer Turgut Erlat, hukuki süreçte gelinen noktayı anlattı. Danıştay 6’ıncı Dairesi'nin atadığı bilirkişinin “Projede kamu yararı yoktur” raporuna rağmen yargı sürecinin tamamlanmadığını söyleyen Erlat, projenin Çeşme’nin doğasına vereceği zararları anlattı. 

Açıklamaya kimler katıldı?

Basın açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP ilçe başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin meclis üyeleri, sendikalar, meslek odaları, çevre dernekleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işçiler, muhtarlar ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Etiketler:
 
Gençlik Ata’sının izinde
 
Gazeteci Terkoğlu ve Pehlivan Çeşme’ye geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağımsızlığın sembol ismi Hasan Tahsin anıldı!
Milli mücadelenin simge ismi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, İzmir Gazeteciler ...
İzmir’in ilk “Yeşil Yıldız”ı Piri Reis’in
Özel Piri Reis Okulları, “Sürdürülebilir Yaşam (La vie durable- Sustainable ...
Bunun adı enerji değil talan!
Karaburun Yarımadası’nın yüzde 81’ine ulaşan Rüzgâr Enerjisi Santralleri’nin ...
 
İzmir’de olası afetler önceden bilinecek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere karşı dirençli ...
Zübeyde Hanım Anneler Gününde anıldı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Anneler Günü'nde mezarı başında anıldı.
İzmir'de suya bir zam daha!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve İzmir şehir içi ulaşımı için ...
 
Turistik ilçelerin altyapısı yaza hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü turizm potansiyeli yüksek, ...
Eşit, adil ve özgür bir Türkiye istiyoruz
1 Mayıs kutlamalarında Türkiye Gazeteciler Sendikası ie ortak hareket ...
Ramazan ayı İzmir’de dayanışma ayı oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dayanışma geleneğini kutsal Ramazan ayı süresince ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÜNEŞ HERGÜN DOĞAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
İŞTE TÜRKİYE İTTİFAKI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Çeşme’de yerel seçim yarışı kıran kırana devam ediyor.
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri