Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>BÖLGE
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 11:20

İzmir’de olası afetler önceden bilinecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere karşı dirençli hale getirme hedefi doğrultusunda başlatılan depremsellik araştırması sürüyor.

İzmir’de olası afetler önceden bilinecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere dirençli hale getirme hedefi doğrultusunda depremsellik, tsunami araştırması, mikrobölgelendirme ve zemin davranış modelinin çıkartılması projesi kapsamında kara ve denizde başlatılan çalışmalar sürüyor. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması çerçevesinde Seferihisar’da da paleosismolojik araştırma hendeği açıldı. Uzmanlar karada Tuzla fayı üzerinde açılan hendekten alacakları örnekleri inceledikten sonra bu fay zonuna yönelik deprem üretme potansiyelini ortaya koyacak.

“Afet risklerini belirlemeyi hedefliyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, kent merkezini referans alan 100 kilometre yarıçapındaki bir alanda 40'a yakın fay zonunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bu çalışmanın ülkenin en kapsamlı depremsellik araştırması olduğunu belirten Banu Dayangaç, “Kentimizi gelecekte etkisi altına alabilecek tüm afet risklerini belirlemeyi hedefliyoruz. Böylece bu risklere karşı alınması gereken önlemleri önceden belirlemiş olacağız. Bu projeyi ülkemizin geleceğine yön verecek önemli bir risk azaltma yatırımı olarak görüyoruz. Çalışmalar tamamlandığında daha güvenli ve daha dirençli kent olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız” dedi. Dayangaç, projeyle İzmir’in tüm kıyı alanlarının tsunami tehlikesini de ortaya çıkaracaklarını söyledi. 

40 fay zonu üzerinde çalışılıyor

Karada Paleosismoloji Koordinatörü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel de İzmir’de büyük depremler üretebilecek fayların olup olmadığını araştırdıklarını belirtti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nce (MTA) İzmir civarında haritalanmış 40 civarında fay bulunduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında aktif fayları haritalandıran bir ekip olduğunu söyleyen Erhan Altunel, “Biz hem MTA fayları üzerinde hem de bizim aktif fay ekibinin haritalamış olduğu yeni fay varsa onların üzerinde çalışma yapıyoruz. Böylece hangi fayın yüzeyde kırık oluşturma potansiyeli var, hangisinin yok onları belirleyeceğiz” dedi.

Tuzla fayında kritik inceleme  

İzmir’in güneyde MTA tarafından haritalanmış birbirine paralel kuzey-güney uzanımlı dört fay zonunun bulunduğunu belirten Erhan Altunel şöyle konuştu: “En batıdan doğuya doğru Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayı bulunuyor. Biz şu anda Tuzla fayı üzerinde, bu fayın geçmişinde yüzey kırığı oluşturan deprem olup olmadığını araştırıyoruz. Fayın güney tarafından denize yakın kısmında bir hendek çalışması başlattık. Buradaki çalışma tamamlandıktan sonra fayın üreteceği depremin büyüklüğünü bulabileceğiz.” 

Altunel, yapılan çalışmanın imara açılacak bölgeler için de önem taşıdığını belirterek “Yeni imara açılacak yerlerde aktif fay varsa, yüzeyde kırık oluşturuyorsa, siz onun üzerine bir yapı yaptığınızda depremde yapı ya yıkılacak ya da hasar görecek. Biz bu çalışmayla böyle bir tehlikenin olup olmayacağını bileceğiz” ifadelerini kullandı. 

Çalışmaların 2024’te tamamlanması planlanıyor

10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı depremsellik araştırması projesinin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. Proje kapsamında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar Bergama, Gülbahçe, Narlıdere, Yağcılar, Seferihisar, İzmir ve Tuzla Fay zonlarının değişik kesimlerinde paleosismolojik amaçlı hendekler açılarak onlarca tarihlendirme örneği alındı. Tuzla fay zonunda açılan paleosismolojik hendek 35 metre uzunluk, 3 metre derinlik ve 2 metre genişliğe sahip.

Etiketler:
 
"Lütfen verdiğiniz sözü tutun."
 
Çeşme’de Surf Casting heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zübeyde Hanım Anneler Gününde anıldı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Anneler Günü'nde mezarı başında anıldı.
İzmir'de suya bir zam daha!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve İzmir şehir içi ulaşımı için ...
Turistik ilçelerin altyapısı yaza hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü turizm potansiyeli yüksek, ...
 
Eşit, adil ve özgür bir Türkiye istiyoruz
1 Mayıs kutlamalarında Türkiye Gazeteciler Sendikası ie ortak hareket ...
Ramazan ayı İzmir’de dayanışma ayı oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dayanışma geleneğini kutsal Ramazan ayı süresince ...
Bayram’da Yağmur sürprizi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı İlker Koç Ramazan Bayramı’ndan ...
 
DATÇA TOPYEKÜN 1 MAYIS'A HAZIR
Datça'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın çoşkuyla kutlanması için sendikalar, ...
Keçi Peyniri Yerine Güneş Paneli mi Yiyeceğiz?
Rüzgâr Enerjisi Santrallerinin istilasına uğrayan İzmir’in Karaburun ilçesinde, ...
“Yargı önüne çıkmaktan korkmuyoruz”
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, AKP Karaburun İlçe Başkanı ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri