Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 15:45

Bağımsızlığın sembol ismi Hasan Tahsin anıldı!

Milli mücadelenin simge ismi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği organizasyonla Konak’ta ‘İlk Kurşun Anıtı’ önünde anıldı.

Bağımsızlığın sembol ismi Hasan Tahsin anıldı!

şgal kuvvetlerinin 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali sırasında ilk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in ölümünün 103’üncü yılı nedeni ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Konak Atatürk Meydanı’nda bulunan ‘İlk Kurşun Anıtı’ önünde tören düzenledi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu ve cemiyet üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Murat Bakan, ve Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda parti temsilcisi ve gazeteci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından İGC Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri, gazeteciler adına anıta çelenk koydu.

Kurtuluşa Giden Yolu Aydınlattılar

Hasan Tahsin’in milli mücadeledeki önemine ve o dönemin şartlarına dikkat çekerek sözlerine başlayan İGC Başkanı Dilek Gappi, “Hasan Tahsin, yalnızca fikirleriyle değil, katıldığı toplantı ve eylemlerle o kara günlerde gerçek bir aydın olduğunu gösteren, ve sonuna kadar özgürlük diye haykırabilen bir gazeteciydi. Hasan Tahsin, ilk kurşunu korkusuzca atarak, ulusal kurtuluş savaşının ve direnişin simgelerinden biri oldu. Sömürgeci ve emperyalist işgale başkaldırıyı başlatan bu kurşun, milli mücadeleye güç veren, kurtuluşa giden yolu aydınlattı” sözlerini kaydetti.

Gerçek gazeteciler asla unutulmayacak

İGC Başkanı Dilek Gappi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazeteci gerektiğinde bir toplumu bağımsızlık uğruna harekete geçiren insandır. Biliyoruz ki; bugün görevlerinin gereklerini yerine getirdiği için öldürülen, tehdit edilen, hapse atılan, cezalandırılan gazeteciler de Hasan Tahsin gibi yıllar sonra da onurlu, dik duruşlarıyla hatırlanacaklar. Onlara bu zulmü yapanlar ise tarihin karanlık sayfalarında yerlerini alacaklardır. Ve biliyoruz ki; inandığı değerler adına mücadele veren meslektaşlarımızın milyonların yüreğindeki yeri bâkidir. Özgürlük mücadelesinin meşalesi hep yandı; asla sönmeyecek’’

Sözlerinin devamında, gazetecilik mesleğinin onuru, direnişin sembollerinden olan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i ve bu yurdun kurtuluşu için canla başla mücadele etmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygı ve özlemle andığını dile getiren Başkan Gappi, “Hasan Tahsin’in bağımsızlık mücadelesi göğsümüze taktığımız bir nişandır. Bugün Hasan Tahsin’nin fikirlerini yaşatmaya bir kez daha and içmek için buradayız.  Onu tek gün değil, 365 gün yüreğimizle, canımızla, ruhumuzla, çalışmalarımızla her yerde yaşatacağız. Ne mutlu Hasan Tahsin’in mücadelesini sözde değil, özde verebilenlere” dedi.

Güzel günler çok yakında

İzmir’in Atatürkçü ve yurt sever ruhuna değinerek 15 Mayıs 1919 günü Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in işgal kuvvetlerine karşı dik duruşunu anlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atila Sertel, “İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Hasan Tahsin ve onun anlayışının devamı bir cemiyettir. Arkadaşlarımıza ve bugüne kadar hizmet vermiş, emek vermiş herkese teşekkür ediyorum. Bağımsızlık bayrağını, şanlı Türk Bayrağını ve Hasan Tahsin anlayışını hiçbir zaman bir adım geriye attırmamış aksine, bir adım ileriye taşımışlardır. Onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ardından Türkiye’deki ifade özgürlüğüne, gazetecilerin üzerindeki siyasi ve ekonomik baskılara dikkat çekerek konuşmalarını sürdüren Sertel, “Ancak unutmayın güzel günler çok yakında ve gelecek. Bağımsızlık ve emperyalizme karşı dik duran herkesi tüm şehitlerimizi saygıyla minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Bu mirası canla başla koruyacağız

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in canını feda etmek pahasına destansı bir kurtuluş mücadelesini yaktığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Şu an bulunduğumuz bu meydan, önünde bulunduğumuz bu anıt; Anadolu’daki milli mücadeleyi başlatan ilk kurşunun ve büyük zaferi müjdeleyen son kurşunun atıldığı yerdir. Bize düşen bu mirası canla başla korumaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın; İzmir, ahdevefanın şehridir. Üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye kararlılıkla ve son nefesimize kadar devam edeceğiz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne bu değerli anma etkinliğini düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. İzmir’in onuru, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i ve büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum” sözlerini kaydetti.

Etiketler:
 
İzmir’in ilk “Yeşil Yıldız”ı Piri Reis’in
 
Gençlik Ata’sının izinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in ilk “Yeşil Yıldız”ı Piri Reis’in
Özel Piri Reis Okulları, “Sürdürülebilir Yaşam (La vie durable- Sustainable ...
Bunun adı enerji değil talan!
Karaburun Yarımadası’nın yüzde 81’ine ulaşan Rüzgâr Enerjisi Santralleri’nin ...
İzmir’de olası afetler önceden bilinecek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kenti afetlere karşı dirençli ...
 
Zübeyde Hanım Anneler Gününde anıldı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Anneler Günü'nde mezarı başında anıldı.
İzmir'de suya bir zam daha!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve İzmir şehir içi ulaşımı için ...
Turistik ilçelerin altyapısı yaza hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü turizm potansiyeli yüksek, ...
 
Eşit, adil ve özgür bir Türkiye istiyoruz
1 Mayıs kutlamalarında Türkiye Gazeteciler Sendikası ie ortak hareket ...
Ramazan ayı İzmir’de dayanışma ayı oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dayanışma geleneğini kutsal Ramazan ayı süresince ...
Bayram’da Yağmur sürprizi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı İlker Koç Ramazan Bayramı’ndan ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÜNEŞ HERGÜN DOĞAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
İŞTE TÜRKİYE İTTİFAKI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Çeşme’de yerel seçim yarışı kıran kırana devam ediyor.
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri