Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
8 Ekim 2018 Pazartesi - 11:04

Festival'de Germiyan'ın en güzel ekmeği seçildi

Ekşi mayadan yapılan ev ekmeği ile ünlü olan Germiyan Mahallesi'nde, Çeşme Belediyesi'nce bu yıl beşincisi düzenlenen Germiyan Festivali'nde en güzel ekmek yarışması yapıldı.

Festival de Germiyan ın en güzel ekmeği seçildi

7 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen festivalin ikinci gününde Germiyan sokakları, Çeşme'nin yanı sıra, İzmir, İstanbul, Aydın, Uşak, Kütahya, Bursa, Manisa, Antalya gibi illerden gelen çok sayıda ziyaretçi ile doldu. Festival ziyaretçileri, gün boyunca yöresel ürünlerin ve lezzetlerin satıldığı stantlardan alış veriş yaparken, bazı Germiyanlıların kafeye dönüştürdükleri evlerinin balkon, teras ve sokağında, yöresel yiyecek ve içeceklerin tadına baktılar. 

İkinci gün etkinlikleri, ev sabunu yapımı ve Germiyan sokaklarını desenleri ile renklendiren Nuran Erden'in taş boyama atölyeleri ile başladı. Germiyan'daki bir cenaze nedeniyle ikinci güne ertelenen kortej yürüyüşü ise bu yıl da oldukça renkli görüntülere sahne oldu. 

Kortej yürüyüşü davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın, eşi Semra Dalgıç ile birlikte katıldığı kortej yürüyüşüne, Germiyanlı kadınlar da yöresel giysileri ile renk kattılar. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan ve çok sayıda festival ziyaretçisinin katıldığı festival yürüyüşü, davul zurna eşliğinde gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşü sırasında Başkan Muhittin Dalgıç'ın eşi Semra Dalgıç ve Germiyanlı kadınlar oyunları ile yürüyüşü renklendirdiler. Germiyan İlkokulu önünden başlayan ve Germiyan sokakları boyunca devam eden kortej yürüyüşü, köy meydanında sona erdi. Germiyanlı kadınların oyunları köy meydanında da devam ederken, Belediye Başkanı Dalgıç da eline aldığı bayrakla halaya katıldı. Başkan Dalgıç, bir süre kadınlarla birlikte halay çekti. 

"Amacımız, gelenek ve göreneklerimizi gelecek kuşaklara taşımak"

Kortej yürüyüşü ardından köy meydanında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Germiyan'ın yöresel lezzetlerini ve Germiyan'da üretilen ekşi maya ekmeğini tanıtmak için düzenlediğimiz Germiyan Festivali'nde beşinci defadır bir aradayız. 9 Durak 9 Deneyim dediğimiz etkinlik programlarından bir tanesi de Germiyan Festivali'ydi. Çeşme'nin mahallelerinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerdeki temel amacımız; gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması, bu gelenek ve görenekleri festival ziyaretçilerine tanıtmak ve gelecek kuşaklara taşımaktır" dedi. 

İkinci gün etkinlikleri kapsamında, köy kahvesinde, "Tarım Zehirleri ve Yerli Tohumun Önemi" konulu söyleşi, Seferihisar Can Yücel Tohum Takas Merkezi Yöneticisi Aylin Bostan ve İzmir Yerel Tohum Topluluğu Sözcüsü Göknur Yumuşak tarafından gerçekleştirildi. 

Ekmek yarışmasını Nurcan Kurnaz kazandı

Söyleşinin ardından ise 10 Germiyanlı'nın katıldığı ekmek yarışması düzenlendi. Ekmek yarışmasını, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutan Vekili Engin Keçeci, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve çok sayıda festival ziyaretçisi izledi. Sunuculuğunu Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal'ın üstlendiği ekmek yarışmasının jüri üyeliklerini; Şamil Akşit, Mine Ataman, Gökçen Adar ve Murat Büyükateş yaptı. Yarışmacı olarak ise; Neşe Kaya, Suna Sarı, Nurcan Kurnaz, İklim Erden, Sude Mutlu, Esmanur Kurnaz, İlayda Telbaş, Simay Limon, Hazal Kaya ve Tayfun Ertan katıldı. Oldukça çekişmeli geçen yarışmanın ardından birinciliği Nurcan Kurnaz kazanırken, İklim Erden ikinci, Esmanur Kurnaz ise üçüncü oldu. 

"Festivalin geleneksel hale gelmesini diliyorum"

Birincilik ödülünü Nurcan Kurnaz'a veren Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, yaptığı konuşmada, 9 Durak 9 Deneyim projesinin Çeşme Belediyesi'nin en güzel çalışmalarından birisi olduğunu vurgulayarak, "En kutsal olan ekmeğin festivali gerçekleştiriliyor. İlköğretim çağında çocuklarımız, teyzelerimiz yarışmaya katıldılar. Yarışmaya katılan, katılmayan , festivale gelerek destek veren, ayrıca bu güzel festivali düzenleyen belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum ki, bu güzel ekmek festivalimiz, Çeşme'de geleneksel hale gelir" dedi. 

"Çeşme'nin en önemli özelliği insan yapısıdır"

İkincilik ödülünü İklim Erden'e veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da bir konuşma yaparak, "Çeşme'nin en güzel mahallelerinden bir tanesindeyiz. Germiyan'ın sadece ekmeği değil, buranın ve tüm Çeşme'nin en önemli özelliği insan yapısıdır. Çeşme'ye yazlık evinize veya konaklamak için geldiğinizde, Çeşmeli insanların sevecen, gülen yüzlerini görüyorsunuz. Ben bütün Çeşmeliler'e sevecenliklerinden ve güleryüzlülüklerinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 

5. Germiyan Festivali, ekmek yarışmasının ardından gerçekleştirilen Deniz Polat konseri ile sona erdi. 

 

Germiyanlılar festival için ne dedi?

Cengiz Kaya: "Bu yıl Germiyan Festivali daha kalabalık. Bu yıl yabancı turist de geldi. Alaçatı Ot Festivali ile boy ölçüşemeyiz ama, Germiyan Festivali'nin artık oturduğunu düşünüyorum. Germiyanlılar olarak, köyümüzün tanınmasından ve festival nedeniyle alışveriş hareketliliğinden çok memnunuz. Germiyan'ın tanınmasını, ziyaretçi sayısını artmasını istiyoruz, ama Germiyan'ın elimizden kaçmasını istemiyoruz. İstanbulluların Alaçatı'yı ele geçirdiği gibi Germiyan'ın başkalarının eline geçmesini istemiyoruz. Kendi yağımızla kavrulalım, büyüyeceksek de kendimiz büyüyelim."

Fatma Ertan: "Festivalimiz bu sene de kalabalık. Bu festivali düzenleyenlerden Allah razı olsun. Hepimiz memnunuz."

Özcan Şengönül: "Germiyan Festivali'nde köyün halkı kendi mahsullerini satıyor. Kimse dışarıdan mal alıp satmıyor. Bizler için bir gelir kaynağı oldu. Çeşme dışından da çok ziyaretçi geldi. Çok memnunuz."

Saim Taşbasan: "Germiyan keşkeğiyle de meşhurdur. Ben 2000 yılından beri keşkek yapıyorum. Son 5 yıldır da Germiyan Festivali'ne özel keşkek yapıyorum. Keşkek çok ilgi gördü. Yiyenler çok memnun. Germiyan Festivali sayesinde bütün Türkiye Germiyan'ın adını duydu. Yurt dışına bile açıldık. Dün Fransa'dan üç kişi geldi. Onlar da keşkeğimizin tadına baktılar. Çok memnun kaldılar. Onlar mutlu olduğu zaman biz de mutlu oluyoruz. Keşkek yemeğe gelenlerle sohbet ediyorum. Aydın'dan, Kütahya'dan bile gelenler var. Germiyan'ı tanıyorlar ve bizim lezzetlerimizi tadıyorlar. Keşkek, 600-700 yıllık yörük yemek kültürümüz. Bu yemek kültürünü yaşatıyoruz. Keşkek'te kullandığımız zeytinyağı da köyümüzün zeytinyağı."

Leyla Kaya: "Bu gördüğünüz bez bebekleri ben yapıyorum. Gelinim burasını üç sene önce kafe diye açmıştı. Kafede süs olsun diye bir tane bez bebek yaptım. İnsanlar satın almak istediler. Ben de yapmaya devam ettim. Burada gördüğünüz bez bebeklerin bir bölümünün sahibi var. Gelip alacaklar. Bez bebek yapmayı ablamdan öğrendim. Ablam bana bebek yapardı. Çocukluğumda onun yaptığı bez bebeklerle oynardım. Bebekle oynamayanın çocuğu olmazmış derler. Ablam bebekle oynamazdı. Onun hiç çocuğu olmadı. Benim beş çocuğum oldu. Festival için gelenler bez bebeklere çok ilgi gösterdiler. Bebeklerle fotoğraf çektirdiler. Festival Germiyan'a bereket getirdi."

Yadigar Bal: "Festival çok güzel oldu. Çok memnunum. El açması börekler yaptım. Kendi zeytinimizi, zeytinyağımızı, bademimizi, salçamızı satıyorum. Festival sayesinde torbam doldu. Yüzümüz güldü."

Durdu Mehmet Yanar: "Festivalimiz bizleri çok memnun etti. İzmir dışından gelen çok misafirimiz var. Bizler de elimizden geldiği kadar ikramda bulunuyoruz. Evimin bahçesine küçük bir fırın yaptım. Ekmekleri odun ateşinde pişiriyorum. Ekşi maya ile ekmeklerimizi yapıyoruz. Festivalde ekmek yetiştiremedik. Çok ilgi gördü. Ekmeğimizin özelliği 10-15 gün dayanması. Festival için cevizli, sarımsaklı, kekikli ekmekler yaptık. Benim sarımsağım da meşhurdur. Bir arkadaşımdan bir diş sarımsak almıştım. Sekiz sene üreterek çoğalttım. İki yıldır da satışa sunuyorum. Sarımsağım iri dişli olduğu için çok ilgi görüyor."

 

 
Deprem Profesörü açıkladı: Çeşme…
 
Hem sağlık hem lezzet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Germiyan Festivali'nde renkli görüntüler...
Çeşme Belediyesi’nin ‘ 9 Durak 9 Deneyim’ sloganı ile başlattığı yöresel ...
Efes-Mimas yolu sizi bekliyor
8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir'de geçmişin izini sürerek 6 farklı ...
İzmir için yontacaklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6. kez düzenlediği Uluslararası Heykel ...
 
“5. Germiyan Festivali” gün sayıyor
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında yer alan ve ...
İzmir Devlet Opera ve Balesi 1 Ekim'de yeni sezona başlıyor
İzmir Devlet Opera ve Balesi 2018-2019 sezonunu 1 Ekim’de Carmina Burana balesi ile açıyor.
Kendi yazdıkları oyunu sahnelediler
Geçtiğimiz yaz döneminde, 2 ay boyunca tiyatro atölyesinde eğitim alan ...
 
Alaçatı'da sanatla dolu bir hafta yaşanacak
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve Çeşme Belediyesi ...
Sakız güzelleri podyumda ter döktü
Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu ...
Çeşme'nin en güzel kavunu seçildi
Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'ne ...
 
YAZARLAR
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
NEZAKET VE ZARAFET
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri