Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
4 Ekim 2018 Perşembe - 09:39

Efes-Mimas yolu sizi bekliyor

8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir'de geçmişin izini sürerek 6 farklı rota belirleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Efes-Mimas Yolu"nun tarihi birikimi ve korunmuş doğal yapısıyla ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Efes-Mimas yolu sizi bekliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada’nın tanıtımı için hayata geçirdiği projelerden biri olan ve Antik Çağ’dan günümüze uzanan "Efes-Mimas Rotası" ile kentlileri tarihle buluşturuyor. Geçmişi 8 bin 500 yıl önceye uzanan İzmir’in 709 kilometrelik “Efes-Mimas Yolu” rotası Efes, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai antik kentleri arasındaki 6 patikadan oluşuyor.

Kültürel miras

Selçuk ilçesinde Artemis Tapınağı önünden başlayan 709 km. uzunluğunda 49 parkurdan oluşan Efes-Mimas yürüyüş yolu Menderes, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ilçelerinden geçiyor ve mitolojik adı "Mimas" olan Karaburun'da sona eriyor. Yol, tarihin en görkemli uygarlıklarından birini Batı Anadolu'da İyonyalar’ın kurduğu şehirlerin içinden geçerek güzergahtaki tüm doğal, tarihi ve kültürel birikimi ziyaretçilerine sunuyor.

Pırıl pırıl plajlar, orman kampları, günübirlik turizm bölgeleri, kazı alanları, ören yerleri, müzeler, zeytinlikler, bağlar, yöresel lezzetlerle tatlanan mekânlar, pazaryerleri, şenlik ve festivaller ile kesişen Efes – Mimas Yolu için yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rota oluşturuldu.

 

190 kilometrelik bisiklet yolu saptandı

Kent içindeki 40 kilometrelik kıyı şeridine kesintisiz bisiklet yolu oluşturan, bisiklet kiralama sistemi ‘Bisim’ istasyonlarını kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarını Yarımada bisiklet rotaları ile de bütünleştirmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile odak noktasında bisiklet olan dört dernek ve topluluk, Çeşme Limanı – Artemis Tapınağı arasındaki rotaları belirledi. 15 parkurdan oluşan toplam 773 kilometrelik bisiklet yolunun, 3 parkurdan oluşan 190 kilometrelik bölümü, EuroVelo standartlarına uygun olarak saptandı.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca İzmir’i Avrupa Bisiklet Ağı’na (EuroVelo) entegre etme çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Bisikletliler Federasyonu’nun (ECF) yönettiği 70 bin kilometrelik EuroVelo Bisiklet Rotaları Ağı'nın 15 rotası bulunuyor. Üyelik gerçekleştiğinde Avrupa bisiklet yolları deniz ulaşımı sayesinde Dikili’den başlayan 495 km'lik İzmir EuroVelo Rotası ile Yarımada’ya bağlanacak; İzmir’deki bitiş noktası ise antik Efes kenti olacak.

 

Avrupa Şarap Kentleri ağlarına bağlanacak

Çeşme’de Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine sahip Yarımada, tarihinden aldığı güçle bugünün bağ rotasını da oluşturuyor. Toplam 151 km’lik rota Selçuk, Seferihisar, Menderes, Urla, Karaburun ve Çeşme’deki bağları kapsıyor. Bağ Yolu’nun European Wine Cities (Avrupa Şarap Kentleri) gibi ağlara bağlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Doğaya kaçış

Yarımada tarihi yolunda dünyada alternatif turizm odaklı çalışmalar arasında yer alan doğa sporları temeline dayanması nedeniyle, bölgede yeni bir turizm profili oluşmasına da olanak sağlıyor. Doğa sporcuları, izcilik kulüpleri, bisiklet kulüpleri, su sporları, zeytin ve bağ üretim alanlarına ilgi duyanların çekim merkezi olan ‘Efes-Mimas Yolu’, doğaya kaçış için inanılmaz bir fırsat sunuyor.

Zaman zaman asfalt, toprak yol, patika, kumsal ya da tarihi kalıntılar arasında yolculuk yapan doğaseverler, özellikle ilkbahar mevsiminde rengarenk kır çiçekleri ve meyve öncesi çiçek açmış ağaçlar arasında yürüyor. Çayırlarda yeşillenen radika, turp otu, hardal otu, ebegümeci, sarmaşık, şevketi bostan, arapsaçı gibi yüzü aşkın ot çeşidi de yürüyüş yapanları adeta cezbediyor. Bazen dik bir yamacın ardından çıkılan zirvede verilen mola, mavi ile yeşilin buluştuğu manzara ve Ege Denizi'nden esen rüzgar, ziyaretçilerin bütün yorgunluklarını alıyor.

 

Bölge halkına ek gelir

Çeşme, Kuşadası, Efes merkezli tarih ve deniz turizmi için bölgeye gelen turistleri, Yarımada’nın köylerinden geçerken, açtıkları küçük tezgahlarında kendi yetiştirdikleri ürünleri pazarlayan üreticiler karşılıyor. Kırsalın yerelde kalkınması için önemli bir adımın atıldığı bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi, “tüketiciyi üreticinin ayağına götürerek” Yarımada’nın kalkınması hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşıyor.

 
"5199 Sayılı Kanun yenilenmelidir"
 
Ovacık Jeotermal ile ilgili keşif yapılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir için yontacaklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6. kez düzenlediği Uluslararası Heykel ...
“5. Germiyan Festivali” gün sayıyor
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında yer alan ve ...
İzmir Devlet Opera ve Balesi 1 Ekim'de yeni sezona başlıyor
İzmir Devlet Opera ve Balesi 2018-2019 sezonunu 1 Ekim’de Carmina Burana balesi ile açıyor.
 
Kendi yazdıkları oyunu sahnelediler
Geçtiğimiz yaz döneminde, 2 ay boyunca tiyatro atölyesinde eğitim alan ...
Alaçatı'da sanatla dolu bir hafta yaşanacak
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve Çeşme Belediyesi ...
Sakız güzelleri podyumda ter döktü
Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu ...
 
Çeşme'nin en güzel kavunu seçildi
Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği'ne ...
Yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları, İzmir’de buluşuyor
Boyoz, kumru, kuzu etli şevketi bostan, şambali gibi kendine özgü lezzetlere ...
Sakız Koyunları podyuma çıkacak
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek Ovacık ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri