Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
İzmir'de Eğitime Destek Kermesi
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
HABERLER>BÖLGE
11 Nisan 2017 Salı - 17:44

Elektronik atıklar ayrı toplanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesi, elektrikli ve elektronik atıkların çevreye zarar vermeden toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması için güçbirliği yaptı.

Elektronik atıklar ayrı toplanacak

Türkiye’nin hurda ithalatı için her yıl 7 milyar dolar civarında para harcadığını kaydeden yetkililer, İzmir’de geri dönüşümü bir alışkanlık haline getirmek istediklerini söyledi. Kentte bu amaçla Mayıs ayından itibaren kampanyalar düzenleneceği açıklandı.

 

Elektrikli ve elektronik atıkların çevreye zarar vermeden toplanması amacıyla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve 30 ilçenin Temizlik ve Çevre İşleri müdürleri, kent için önemli bir güçbirliğine imza attı.

Elektronik atıkların toplanması konusunda yetkilendirilmiş ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç’ın da katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanı Sibel Çoban, atık elektrik ve elektronik eşyaların kaynağında ayrı toplanması görevinin yönetmelikle ilçe belediyelerine verildiğini hatırlatarak,  “Bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz yürüteceğiz. İlçe belediyelerimizle birlikte en iyi şekilde koordine olarak atık elektrik ve elektronik eşyaları çevreye zarar vermeden en yaygın şekilde toplamak ve ekonomiye kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda,  elektrikli ve elektronik atıklarla ilgili yapılan çalışmalar, ileriye dönük projeler ve karşılaşılan sorunlar ele alındı.

7 milyar doları sokağa atmayalım

Elektrikli ve elektronik eşyaların ayrı toplanması ve değerlendirilmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi (ELDAY) Genel Müdürü Muharrem Yamaç ise Türkiye’nin hurda ithalatı için her yıl 7 milyar dolar civarında para harcadığını belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Almanya’da elektrik ve elektronik atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 65, Güney Kore’de yüzde 59, İtalya’da yüzde 41. Türkiye’de ise yüzde 5.  Biz bu işin başındayız ve pek yol alamadık. Demir ve çeliği hurdadan üretebiliriz. Bir kilo demir elde edebilmek için 100 kilo cevhere ihtiyaç var. İhtiyacımız olan hammaddeyi yani demir-çeliği hurdadan elde edersek enerji sarfiyatı yüzde 70, hava kirliliği yüzde 30, su kirliliği ise yüzde 70 civarında azalıyor. Yani hurdadan geri dönüşüm yapmak çok daha sağlıklı. Cari açığın her geçen gün büyüdüğü Türkiye’de elektrik ve elektronik atıkları geri dönüştürerek 7 milyar dolarlık kaybımızı ortadan kaldırabiliriz.”

ELDAY’ın 2014 yılında kurulduğunu, şu an 34 üye şirketle çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Yamaç, “Amacımız bu sene 100 üyeye ulaşmak. 2016 yılında 125 bin ürün yani 6 bin ton  elektronik atık topladık. Sürdürülebilir bir sistem kurmamız için ilçe belediyeleri ile birlikte uyum için bir sistem kurmamız ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmemiz lazım. Bunu sağlarsak, 2018 hedefimiz 16 bin ton elektronik atık olacak. Ödül sistemi de uygulanarak vatandaşlarımızı teşvik edebiliriz.  İzmir’de de geri dönüşümü bir alışkanlık haline getirmek istiyoruz ve 2017 yılı hedefimizi 500 ton olarak belirledik” dedi. Konuşmaların ardından ilçe belediyelerinin yöneticileri, elektrikli ve elektronik atıkların toplama yöntemleri, düzenlenecek kampanyalar ve eğitimler i le ilgili fikir alışverişinde bulundu. 

 
Karşıyaka’da “tramvaylı” günler başladı
 
Ölümden kaçtılar, Çeşme’de yakalandılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da “tramvaylı” günler başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alaybey ile Mavişehir İZBAN arasında 14 durakla ...
İneklerin TOKİ’si gençleri köyde tutacak
Süt Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, gençlerin tarım sektörünü terk ...
Çeşme merkezli operasyon
Çeşme merkezli Antalya ve Adana’da gerçekleştirilen FETÖ/PDY yapılanması ...
 
Dikili-Midilli seferleri başlıyor
Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'un girişimleri, Bergama Ticaret ...
Muhteşem festival sona erdi
Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği ve dört günde 200 bine yakın ziyaretçiyi ...
Türkiye Alaçatı'ya aktı!
Çeşme Belediyesi’nin bu yıl 8. Kez düzenlediği Alaçatı Ot Festivali’nde ...
 
Yok böyle bir festival!
Çeşme Belediyesi’nin ‘ 9 Durak 9 Deneyim’ adı altında düzenlediği 8. Alaçatı ...
Önce nezaket
Yerel radyoların ortak yayınına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal oldu
Çeşme Kent Konseyi 2. Olağan Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile Ömer Önal, YürütmeKurulu Başkanı oldu.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"İSTİKLAL'İN MÜFTÜSÜ’'NÜN KONAĞI YAKILIRSA…
Okan Yüksel
Okan Yüksel
DENİZ BUGÜNE BAKIYOR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
"ANNELER GÜNÜ"NÜN KARANLIK TARİHİ...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Beyaz Atlı Süvariler
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri