Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>ULUSAL
22 Aralık 2017 Cuma - 15:43

Doğu Akdeniz göç yolları mercek altına alınıyor!

SGDD, Doğu Akdeniz üzerindeki göç yollarının tespiti ve haritalandırılması konusuna dikkat çekerek, düzensiz göçmenlerin izlediği yolu görmek amacıyla “MEDNET Akdeniz Ağı ve Doğu Akdeniz’deki Göç Yollarının Haritalandırılması Üzerine Araştırma” adlı proje kapsamında İzmir’de toplantı düzenledi.

Doğu Akdeniz göç yolları mercek altına alınıyor!

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), Doğu Akdeniz üzerindeki göç yollarının tespiti ve haritalandırılması konusuna dikkat çekerek düzensiz göçmenlerin izlediği yolu görmek amacıyla “MEDNET Akdeniz Ağı ve Doğu Akdeniz’deki Göç Yollarının Haritalandırılması Üzerine Araştırma” adlı proje kapsamında 20-21 Aralık tarihlerinde İzmir’de bir açılış toplantısı düzenlendi.

Ölüm oranları azalmalı

SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gitmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, özellikle Doğu Akdeniz bölgesi için olan bu konferans ve araştırma dizisinin ilkini başlatmanın onurunu yaşadıklarını belirtti. Türkiye ve Yunanistan’ın göçün en acı taraflarını yaşayan iki ülke olduğunu söyleyen Gitmez, şimdiye kadar bu iki ülke arasında göç konusunda bir köprünün oluşturulmadığını fakat bundan sonra SGDD olarak bu köprüyü oluşturmak adına çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ali Gitmez, öncelikli amaçlarının Akdeniz ülkelerini bir araya getirerek insanların ölümlerinin engellenebileceği belli tedbirler almak veya bu tedbirlerin alt yapısını oluşturmak olduğunun altını çizdi.

Düzensiz geçişler artabilir

Gitmez’in konuşmasının ardından söz alan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki düzensiz göç çalışmaları ve MEDNET projesi hakkında bilgiler verdi. 2015 yılında Türkiye’ye gelen Suriyeli dışındaki nüfus ile 2017 yılında Türkiye’ye gelen Suriyeli dışındaki nüfusun hemen hemen aynı olduğunu ifade eden İbrahim Vurgun Kavlak, bu düzensiz geçişlerin özellikle havalar normale döndüğünde artacağı anlamını taşıdığını belirtti. Ege Bölgesi’ndeki otellerde ciddi bir nüfus artışının gözlemlenmekte olduğunu söyleyen Kavlak, önümüzdeki bahar ve yaz dönemlerinde bu nüfusun karşı tarafa geçme ihtimalinin olduğunu, beraberinde ise ölümlerin artabileceğini dile getirdi.

İbrahim Vurgun Kavlak konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Türkiye’den Yunanistan’a yapılan geçişlerde çoğunlukla Midilli, Sakız ve Samos güzergâhları tercih ediliyor. Bu trendin 2015 yılında doruk noktaya ulaştığını söylemek mümkün. Doğu Akdeniz rotası, en önemli rotalardan biri. Tabi genelde devlet kuruluşları ve devletler konunun ekonomik, sosyal veya güvenlik boyutunda daha fazla durabiliyorlar. Ama uygulanabilir, gerçekçi ve insani bir göç politikası gerçekleştirilebilmesi için bölge ülkelerinin, bölge ülkelerindeki insani alanda çalışan veya hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarının beraber çalışmasının önemli olduğunu söylemek isterim.”

Toplantı sırası Atina’da

Atina’da bir ofis açtıklarını belirten SGDD Genel Koordinatörü Kavlak, “Yaklaşık 4 milyona yakın bir nüfusla mültecilere yapılan yardımlarda Türkiye’de ciddi bir devinim olduğunu söylememiz mümkün. Biz bu hareketlilik bilgilerini Yunanistan ve benzeri ülkelerle de paylaşmak, ortaklıklar kurmak, o bölgelerde de taşın altına elimizi sokmak isteriz. Bu çerçevede, söz konusu proje aslında bir anlamda hem bu göç yollarının tespiti hem de ihtiyaç analizleri yapmak ve bir ağ kurmak için önemlidir. Projenin devamında önümüzdeki aylarda Atina’da bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Oradaki toplantıda da yine Türkiye’den sivil toplum kuruluşları ile ilgili kişilerin katılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Deneyimler paylaşılmalı

Projenin sonucunda bir yayın ve web sitesiyle göç ağını göstereceklerini dile getiren Kavlak, “Önümüzdeki süreçte Kuzey Afrika ülkeleri, İtalya, Malta, İspanya gibi ülkelerden de bu ağın geliştirilmesine yönelik destekler alabiliriz. Bizim onlardan öğreneceğimiz, onların da Türkiye deneyiminden öğreneceği şeyler olabilir. Göç eden kişilerin insana yakışır şekilde temel hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamak konusunda bir ortaklık yapmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzensiz göç ile ilgilenen veya ilgili faaliyet gösteren tüm yerel, ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşların bilgi ve deneyimlerini karşılıklı olarak paylaşacağı bir platform oluşturmayı hedefleyen toplantıda SGDD’nin yanı sıra İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı İzmir Toplum Merkezi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) gibi resmi ve uluslararası kurumlardan ve Yunanistan’dan gelen sivil toplum kuruluşlarından ondan fazla temsilci de sunumlar yaptı.

 
Kent Konseyi, Ildırlıları dinledi
 
İzmir kulüpleri bir araya geldi…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Barış Konseyi temsilcilerinden ''Göçmen sorunu'' paneli
Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye Barış Konseyi temsilcileri, "Göçler ve Emperyalizm" ...
Deniz turizmi için Almanya çıkartması
Türk deniz turizminin ve su sporları sektörünün temsilcileri, her yıl ...
Şırnak'taki çocukları sevindirdiler
Özel Çeşme Us Temel Lisesi öğrencileri, Şırnak Çavuşbaşı İlkokulu öğrencilerine ...
 
ADD'den NATO'ya tepki
Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi, Norveç'teki NATO tatbikatında ...
IC Çeşme Marina’ya “Green Apple” Ödülü
IC Holding ve Camper&Nicholsons Marinas ortaklığında kurulan, Ege’nin ...
Kamu görevlilerinin yurt dışı çıkış izni zorunluluğu kalktı
Kamu görevlilerinin yurt dışına çıkarken kurumlarından belge alma zorunlulukları ...
 
Genç aşçılar madalyaya doymadı
Çeşme Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Alanya'da yapılan ...
İkinci el araç bilgileri PTT Mobil Uygulama'da
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel ...
İZMİR, LONDRA WORLD TRAVEL MARKET TURİZM FUARI’NDA
İzmir, İngiltere’nin başkenti Londra’da dünyanın en büyük turizm fuarlarından ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri