Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
18 Ocak 2018 Perşembe - 14:28

Dalgıç, "Bu gurur Çeşme'nin"

Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, Avrupa'nın en prestijli projeleri arasında yer aldı.

Dalgıç,  Bu gurur Çeşme nin

Çeşme'nin Alaçatı Mahallesi'nin en önemli simgelerinden birisi olan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kitapta, Türkiye'den tek proje olarak yer aldı. 

Alaçatı'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden birisi olan, binlerce kişinin ziyaret ettiği, içinde 4 tarihi yeldeğirmenini barındıran Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, Son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren yazar Karl H.C. Ludwig tarafından derlenen ve İsviçre/Almanya ayaklı bir yayınevi tarafından 2017 senesinin Aralık ayında basılan “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” başlıklı kitapta Türkiye’den tek proje olarak basıldı. Kitapta 220 farklı proje arasında Türkiye’yi, Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı temsil etti.

Dalgıç, "Gurur verici"

Kentsel Tasarımcı Yüksek Mimar Ali Kural, geçtiğimiz Aralık ayında basılan ve Türkiye'den tek proje olarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi'nin yer aldığı “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” adlı kitabı, Çeşme Belediyesi'ne getirerek, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a teslim etti. Başkan Dalgıç, kitabın 16 ve 17. sayfalarında yer alan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı bölümünü inceleyerek, Yüksek Mimar Kural'dan bilgi aldı. Başkan Dalgıç, Avrupa'nın uygulanan en önemli kentsel tasarım projelerinin yayınlandığı kitapta, Türkiye'den tek proje alarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı projesinin yer almasının gurur verici olduğunu belirterek, "Kent içinde atıl durumda olan tarihi yeldeğirmenlerinin restorasyon edilerek kente kazandırılması ve çevre düzenlemesiyle binlerce insanın ilk ziyaret ettikleri yer olması, Çeşmemizin en önemli beldelerinden birisi olan Alaçatı Mahallemiz'in değerini bir kat daha arttırmıştı. Bu önemli projemizin Avrupa'nın da dikkatini çekmesi, uygulanan en önemli Kentsel Tasarım Projeleri arasında, Türkiye'den tek proje olarak yer alması, Çeşme için gurur verici bir olaydır. Uzunca bir süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz, Çeşme'ye yeni meydanlar kazandırma projelerimizin de, uygulamaya konulduğunda, örnek projeler arasında yer alacağına inanıyoruz" diye konuştu. 

Proje, 2016 yılında Avrupa'da sergiye kabul edilmişti

UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi’nde yüksek mimarlar Ali Kural ve B. Deniz Çalış tarafından tasarlanan ve dönemin Alaçatı Belediyesi tarafından yaptırılan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı 2016 yılında Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCBC) tarafından düzenlenen “European Prize for Urban Public Space” - yani ”Avrupalı Kentsel Kamusal Mekan” sergisine kabul edilmişti. İki yılda bir düzenlenen bu seçkide 2016 senesinde 33 Avrupa ülkesinden 274 projenin katıldığı  bir sergi, düzenlenmiş ve uygulaması gerçekleşmiş, kent içinde eskiden atıl olan ve bir kentsel tasarım projesi ile kamuya kazandırılan kentsel açık alan projeleri sergilenmişti. Bu seçkiye katılabilmesi projelerin, tasarlanan kentsel açık alanların kentin sosyal yapısını geliştiren, kamusal bilinci güçlendiren nitelikte olması gerekiyor. 

"Projeyle, peyzaj ve kentsel tasarıma özgün yaklaşım getirildi"

Yüksek Mimar Kural, yaptıkları projenin 2016 yılında 33 Avrupa ülkesinden 274 proje arasında yer alarak sergilenmesinin ardından, ilgi duyularak, uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kitapta da Türkiye'den tek proje olarak yer almasının önemine işaret etti. Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi’nin uygulamasının, kent içinde atıl olan bir alanı kamuya kazandırmış olması bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Kural, "Akdeniz peyzajının vazgeçilmez bir unsuru olan yel değirmenlerinin, Alaçatı’nın kültürel simgesi olarak sunulması, mekansallaştırması ve sosyal bir etkileşim alanı yaratma başarısına ek olarak, proje, peyzaj ve kentsel tasarıma getirdiği özgün yaklaşımı bakımından da önem taşıyor. Meydandan ve Atatürk Caddesi’nden rampalarla ulaşılan bu yüksek kottaki tepe, halkın kullanımına açılan bu park düzenlemesi ile birlikte hem meydana, hem Alaçatı’nın şiirsel kentsel dokusuna, hem de onu çevreleyen Ege peyzajına açılan harika bakı noktaları sunuyor. Öyle ki, park ilk açıldığı günden bu yana, yeni evli çiftlerin fotoğraf çektirdiği ikonik kentsel mekanlardan biri olmuş durumda. Parkın, meydana bakan çeperinde yer alan ve manzaraya açılan yeldeğirmenleri çevresinde farklı kotlarda oluşan çok hareketli ve kalabalıkları ağırlayan bakı teraslarının aksine, parkın merkezinde, yani tepenin en üst kotunda, çok sakin taşlık bir alan oluşturulmuş. Bu sakin ve beyaz çakıl taşı döşeli alanı ise yine figüratif çiçek desenlerinin çevrelediği parterlerle tarifleniyor" diyerek Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi'nin detayları hakkında bilgi verdi. 

Yüksek Mimar Ali Kural kimdir?

Ali Kural, 1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü birincilikle bitirerek lisans derecesini aldı. Fulbright Yüksek Lisans Bursu ile gittiği A.B.D.’ de Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Okulu’nu 1999 yılında tamamladı ve Kentsel Tasarımda Yüksek Mimar derecesini aldı. 1999 - 2004 yıllarında Boston, New York, Washington DC, İstanbul ve Ankara şehirlerinde yaşayan ve çalışan Ali Kural, UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi’nde mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Son dönem yapıları arasında Alaçatı Değirmenaltı Meydanı Kentsel Tasarım Uygulaması, Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Projesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisans Öğrencileri Yurt Binası bulunmaktadır.

 

 
İzmir’de şiddetli lodos
 
Çocuklar için ''Evrim Atölyesi''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir gecede, 3 operasyonda 129 göçmen yakalandı
Sahil Güvenlik ekipleri, bir gecede, üç ayrı operasyonda, yasa dışı yollarla ...
Barajda su seviyesi bir haftada yüzde 10 arttı
Son yağışlar Kutlu Aktaş Barajı'na yaradı. Barajdaki su seviyesinde, bir ...
Sulama sistemine yüzde 50 hibe desteği
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen modern basınçlı ...
 
Öğretim Görevlisi'ne ''Hizmet Ödülü''
Çeşme Rotary Kulübü, başarılı hizmetlerinden dolayı, Çeşme Turizm ve Otelcilik ...
Çeşme'de hemşehri cinayeti
Çeşme'de inşaat işçisi olarak çalışan U.B. (27), beraber çalıştığı hemşehrisini, ...
İlk konuk Levent Gültekin oldu
Çeşme Kent Konseyi'nin başlattığı "Bir konu, bir konuk" söyleşilerinin ...
 
Yoldan çıkarak hayatını kaybetti
Eski İzmir yolunda direksiyon hakimiyetini kaybeden Ali Yatağan (50), ...
Çalışan gazetecilere pastalı kutlama
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Çeşme'deki yerel basın emekçilerine ...
Alaçatı'da teknelerin neden yandığı belli oldu
Alaçatı'da Pruva Sitesi'nin rıhtımında yanan teknelerle ilgili hazırlanan ...
 
YAZARLAR
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri