Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
16 Ekim 2017 Pazartesi - 10:30

Dalgıç, ''Aşure, bir arada yaşamanın simgesi''

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin düzenlediği Aşure Töreni'ne katılan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Aşurenin içindeki çeşitlilik, insanların barış içinde bir arada yaşaması gerektiğine işaret ediyor" dedi.

Dalgıç,  Aşure, bir arada yaşamanın simgesi

Pir Sultan Abdal Kültür Deneği Çeşme Şubesi, Muharrem Ayı'nda tuttukları Matem Orucu'nun sona ermesinin ardından Aşure Töreni düzenledi. 

Bir ton aşure dağıtılan geleneksel törene, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Vergi Dairesi Müdiresi Aysel Işık, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, Tapu Müdürü Ender Tüylü, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Kent Konseyi Mahalle ve Muhtarlar Meclisi Başkanı ve Fahrettinpaşa mahallesi muhtarı Rasim Özgül, Çorumlular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, ÇYDD Çeşme Şubesi Başkanı Hamide Bal, Çeşme Rotary Kulübü Başkanı Suzan Çırağ, Çeşme Motosiklet Kulübü Başkanı Şeref Karaoğlu, muhtarlar ve vatandaşlar katıldılar.

"İnsanlar barış içinde bir arada yaşamalı"

Aşure töreninde bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, aşure etkinliğinin değişik anlamlarda kullanıldığına dikkat çekerek, "Yüzyıllardır dünya topraklarında da, ülke topraklarında da zulüm hiç bitmedi. Bazen din, bazen mezhep kisvesi altında, bazen de siyasal görüş ayrılıkları ile zulüm devam etmiştir. Bir bakıyorsunuz insanları kılıçlarla kesiyorlar, ateşle yakıyorlar. Bunların dünyamızda yaşanmaması gerekiyor. Ama maalesef yaşanıyor. Ortadoğu coğrafyasına baktığınızda, hemen yanı başımızda, çoluğun çocuğun, kadınların, insanların katledildiği günleri yaşıyoruz. 21. Yüzyılda insanlar acıları tekrar yaşıyor. Aşure etkinlikleri, insanların birlikteliğini sağlamaya yönelik etkinliklerdir. Aşurenin içindeki bütün o çeşitlilik, insanların barış içinde bir arada yaşaması gerektiğine işaret ediyor" diye konuştu. 

"Bir arada, aşure tadında yaşayabilmeliyiz"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da yaptığı konuşmada, Muharrem ayında birçok Aşure etkinliği düzenlendiğini vurgulayarak, "Ancak, toplumda yanlış bir algı var; 'Aşure Şöleni' diye tabir ediliyor.  Aşure günü, Muharrem ayında tuttuğumuz Matem Orucu'nun sonunda, lokmalarımızı bütün canlarla paylaştığımız bir gündür. Aşure, Kerbela'nın bize öğrettiği, bize gösterdiği katliamdan sonra, insanların kardeş gibi, iç içe, hep beraber, dini, dili, mezhebi, ırkı, inancı, siyasi görüşü, ekonomik ve kültürel durumu fark etmeden, hepsinin bir arada yaşaması gerektiğini gösteren bir simgedir. Bu nedenle, şölen kelimesinin kullanılmaması gerektiğini ve insanların da bugünün şölen olmadığını bilmesini istiyorum. Kerbelalar ne yazık ki günümüzde de devam ediyor. Artık günümüzde daha hümanist olguları konuşmamız gerekir. Bir annenin cenazesinin mezardan çıkarıldığı günler yaşanmamalı. Aynı mahallede yaşayan insanların birbirlerine 'Seni burada istemiyoruz' dememeleri gerekir. Yüzyıllardır bu insanlar bir arada yaşamışlar. İnançları, ırkları farklı olabilir. Bu boyutta bakmamamız gerekir. Artık Kerbelalar yaşanmasın diyoruz. Bu aşureyi ağız tadı ile yiyelim, yasın, matemin sonunda olmasın. Aşurenin içinde nasıl bir çeşitlilik varsa, toplumda da çeşitlilik var. Bir arada, aşure tadında yaşayabilmeliyiz. Acı günleri geride bırakmak gerekir. Kardeşçe, dostça, barış içinde bir arada yaşamalıyız" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Özdoğuş Sağlam, aşure kazanının başında dua okudu. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin geleneksel aşure töreninde, derneğin saz kursiyerleri Umut Yener, Barış Diker ve Erhan Salcı'nın sazları eşliğinde, Yeter Bayındır ve Gülçin Parlar türküler söylediler. 

Törenin sonunda yaklaşık bir ton aşure konuklara dağıtıldı. 

 
Alaçatı da, Çeşme de 3'er puan kazandı
 
Çeşme, Koşu Festivali'ne hazırlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırsal kalkınma yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği
Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İzmir Gıda, Tarım ve ...
Alaçatı'da cami soyuldu
Alaçatı mahallesinde bulunan Süreyya Muzaffer Baskıcı Camisi'ne giren ...
Çeşme'de 154 kaçak göçmen ölümden döndü
Çeşme'den Yunanistan'ın Sakız adasına, olumsuz hava şartlarına rağmen ...
 
Çeşme Muhtarları, Muhtarlar Günü'ne hazırlanıyor
Çeşmeli Muhtarlar, 19 Ekim Muhtarlar Günü için Çeşme Belediye Başkanı ...
Şifne Termal Otel kışın da açık
Çeşme Belediyesi'nin şirketi Çeştur'un işlettiği Şifne Termal Otel, bu ...
Dalgıç, "Çeşme, kıskanılacak güzellikte"
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme yarımadasının iyi değerlendirilmesi ...
 
Katledilen canlar Çeşme'de de anıldı
10 Ekim 2015 tarihinde, Ankara Garı önünde katledilen 101 vatandaş, Çeşme'de ...
Çeşme'de 54 kaçak göçmen yakalandı
Çeşme'den Yunanistan'ın Sakız adasına yasa dışı yollarla kaçmaya çalışan ...
Çeşme'de altın değerinde arsalar satışta
İzmir Defterdarlığı, Çeşme'deki altın değerindeki 29 arsayı satışa çıkardı.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EL CORDEBES GİBİ KAZANDIN ŞAMPİYON GÖZTEPE
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri