Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
26 Eylül 2018 Çarşamba - 11:20

Bir ton aşure dağıtıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi, Muharrem Orucu'nun sona ermesinin ardından bir ton aşure kaynatarak, aşure töreninde dağıttı.

Bir ton aşure dağıtıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin bahçesinde düzenlenen aşure törenine, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, Çorumlular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Alevi Dedesi Özdoğan Sağlam, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

"Aşuredeki malzemelerin birlikteliği, yaşam felsefemiz olmalı"

Aşure töreninin açılışında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, aşure lokmasının hayırlı olmasını dileyerek, "Aşurenin içindeki bütünlüğün, kendi aramızda, Çeşmemizde, İzmirimizde, ülkemizde ve dünyamızda da olmasını diliyorum.  Dünya kurulduğundan beri, insanlara zulmeden kişi ve topluluklar her zaman olmuştur. İnsanlar her zaman, adaletsizliğe, haksızlığa, eziyete maalesef maruz kalmıştır. Bu, yüzyıllarca devam etti. Buna karşı bize düşen görev; birlik, bütünlük içinde olmaktır. Birbirimize güvenmemiz, inanmamız gerekir. Kendi yaşantımızdaki özgürlükleri, olabildiğince savunmamız gerekir. Birbirimizle kucaklaşarak, eziyeti, adaletsizliği, haksızlığı engellemiş oluruz.  Dünya öyle bir konum içinden geçiyor ki, doğaya, çevreye, insana, hayvana, her şeye zarar veriliyor. Bu nedenle hepimiz durup, düşünmek zorundayız. Hem ülkemizde, hem dünyamızda, bir tarafta tok yaşayan insanlar varken, diğer tarafta bir ekmek için mücadele eden ve ölen insanlar var. Aşurenin içeriğine baktığımız zaman, içindeki malzeme çeşitliliği ve birlikteliği, bizlerin yaşam felsefesi olması gerekir" diye konuştu. 

"İçimizdeki Hüseyin'i diri tutmalıyız"

Törende, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da bir konuşma yaparak, "Aleviler, 12 günlük orucun sonunda aşure hazırlarlar ve bu aşureyi bütün insanlığın lokması olarak düşünürler. Aşure, bu toprakların en güzel temsil edildiği, anlatıldığı bir yiyecektir. Aşure dışında, fasulye ve nohuta şeker katınca bu lezzeti alamazsınız. Bu topraklarda yaşayan halklar da, alevisi, sünnisi, Kürd'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, hepsi bu toprağın aşuresi, lokması, birliği, dirliği demektir. Yaklaşık 1400 yıl önce, Şah Hüseyin Kerbela'da katledildiğinde, o günden bugüne kadar, insanlığın katledildiği, yok edildiği bir zaman geçti. Biz hep deriz ki; 'Lanet olsun Yezid'e'. Yezid, 1400 yıl önce bir katliam yapmış. Biz hep onu, Ehl-i Beyt'i katleden kişi olarak biliyoruz. Fakat, Şah Hüseyin'in duruşu, insanlığa bakış açısı ve insanlığa verdiği değer daha farklı. Bugünün Yezid'leri, hala daha katliamlar yapmakta ve biz, geçmişteki Yezid'e hala daha beddua etmekteyiz. Bizler, öncelikle kendi içimizdeki Yezid'i öldürüp, sonra içimizdeki Şah Hüseyin'i diriltip, mücadelemizi sonuna kadar götürmemiz gerekir. Günümüzde sadece Aleviliğe değil, ülkemizde ve bütün dünyada insanlara, belirli bölgelerde zulüm, katliam yapılmakta, Kerbelalar yaşatılmaktadır. Bizler, Kerbelaların yaşanmaması için içimizdeki Hüseyin'i diri tutup, dümdüz olup, hiçbir şeye boyun eğmeden mücadele ederek, zamanın Yezid'lerini sindirerek, bu dünyanın daha güzel yaşanacak bir yer olduğunu göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.  

Yapılan konuşmaların ardından derneğin kursiyerleri, saz çalıp, türküler seslendirdiler. Aşure töreninde gerçekleştirilen semah gösterisi de ilgi ile izlendi. 

Törenin son bölümünde ise, üzerinde nar taneleriyle "Ya Hak" yazılan aşure kazanı tören alanına getirildi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu ve vatandaşlar aşure kazanı başında toplanarak, parmaklarını kazana dokundurdular. Alevi dedesi Özdoğan Sağlam ise kazanın başında aşure duasını okudu. 

Aşure duasının okunmasının ardından  da törene katılanlara bir ton aşure dağıtıldı. 

 

 
Hoş geldin ‘Opera İzmir’
 
Sezon öncesi geleneksel yemek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ovacık Şenliği ekranlarda yer aldı
Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu ...
Süslü kadınlar Alaçatı sokaklarında pedal çevirdiler
?“Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” bu yıl da aralarında İzmir ve Alaçatı'nın ...
İlköğretim Haftası kutlandı
İlköğretim Haftası düzenlenen törenlerle kutlandı.
 
Çeşme’de hareketli bir gün!
Çeşme Belediyesi, 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle, yürüyüş ...
Komşudan Dalgıç'a nezaket ziyareti
Sakız Adası Vrontados eski Belediye Başkanı Markos Mennis, Çeşme Belediye ...
Son dakika!
İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı mahallesinde bir çöp kutusunda meydana gelen ...
 
Gazilerin Gurur Günü!
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e 97 yıl önce Mareşallik ve Gazilik ...
Çeşme Taksi'de lüks araçlarla konfor arttı
ÖTV indiriminden faydalanan Çeşmeli taksiciler, araçlarını lüks araçlarla ...
Çeşme esnafının Ahilik Haftası'nı kutladılar
Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri