Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>SAĞLIK
21 Ocak 2017 Cumartesi - 11:13

Alzheimer ve Yaşam Paneli düzenlendi

Konak Belediyesi’nin katkılarıyla Konak Rotary Kulübü ve Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘Alzheimer Hastalığı ile Yaşam’ paneli, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Alzheimer ve Yaşam Paneli düzenlendi

Düzenlenen panelde, "Alzheimer Hastalığında bakım sorunları", "Alzheimer Hastalığından korunma tanı ve tedavi", "Alzheimer Hastalarına nasıl ve nerede bakarız" ve son olarak "Alzheimer Hastalığı ve beslenme" ile ilgili bilgiler verildi.

Ege Üniversitesi Geriatri Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, panelde yaptığı konuşmasında, yaşlanma ve yaşlanmayla ilgili ortaya çıkan hastalıkların nedenleri, teşhisleri ve tedavilerine değindi. Eğitim düzeyi, eğitim yılı ve ilgi alanları arttıkça Demans, Alzheimer gibi hastalıkların azaldığını ifade eden Ege Üniversitesi Geriatri Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Tansiyon, şeker, kolestrol ve obezite gibi rahatsızlıklar orta yaşlarda kontrol altına alınmazsa ileri yaşlarda demans olarak yansıyan risk faktörlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkabiliyor” dedi.


Alzheimer Hastalığından hastalarına yaklaşımın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Şahin, hastalığın bütün kuşakları etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi: “Hastalarımız neyin yanlış olduğunun farkında değil. Nasıl düzeltebilir bununla ilgili ciddi sıkıntı var. Davranışsal yaklaşım ve ailenin hastalığı tanıması bu aşamada çok önemli. Alzheimer kişi hastalığı değil, aile hastalığıdır. Bütün aileyi torunlara kadar bütün kuşakları etkileyen bir hastalıktır.”

"ANAHTAR, SABRINIZDIR"
Katılımcılara beslenme özellikle Alzheimer Hastalığında nasıl beslenilmesi gerektiğini dile getiren Ege Üniversitesi Geriatri Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin konuşmacı olarak katıldı. Alzheimer hastalarının yemek zamanlarında giderek daha da zorlaştığını gözlemlendiğini aktaran Şahin, “Yeni yiyecekler yerine, tanıdık yiyeceklerin hazırlanması ve yemek programının belirli düzende olması hem hastanın zaman kavramının korunmasına, hem de sizin zamanınızı ve enerjinizi etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder. Eğer hastanız sürekli hareket ediyor, yemek sırasında oturmak istemiyorsa, az ama sık aralıklarla yedirmeyi deneyebilirsiniz. Yine de hastanın düzenli beslenmesinin sağlamasındaki anahtar sabrınızdır” dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Şahin, konuşmasında şöyle dedi;

"Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat, unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir. Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.

ALZHEİMER, KİMLERDE, NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR?

Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaşın üzerinde değil, kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Fakat diğer yaşlara göre sık karşılaşılan bir durum değildir. Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır."

Etiketler:
 
Ayberk Atilla yaşamını yitirdi...
 
Türkçesi Varken!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baş ağrısının çaresi ne?
Küçükten büyüğe, gençten yaşlıya herkesin zaman zaman baş ağrısı şikayeti ...
Çocukları siber tehditlere karşı nasıl koruruz?
Okullar yarı yıl tatiline giriyor. Yeni nesil artık boş zamanının önemli ...
Sağlıklı kilo için 7 ipucu
Uzmanlar, çoğu zaman, aynı anlamda kullanılan ideal kilo ve sağlıklı kilo ...
 
Yedire yedire zayıflatıyor
Dr. Gürkan Kubilay, Ötekiadam Yayınları’ndan çıkan Yemişim Diyetini isimli ...
Soğuk havalarda en etkili 10 bitki çayı
Ilık çayların boğaza iyi geldiğini belirten uzmanlar, “İçilen çayın içeriği ...
Gribe karşı yeşil yapraklı bitki
Uzmanlar, güçlü ve etkili bir bağışıklık sistemine sahip olmanın birinci ...
 
Uzmanından sağlığa destek önerisi
Kefir ve yoğurtla aldığımız vücudumuz için yararlı bakterileri turşu, ...
Sınav Kaygısı Başarıyı Engelliyor
Öğrenciler şu günlerde YGS başvurusu yapıyor. Uzmanlar başvurularla birlikte ...
Peynir tüketirken bilmeniz gereken 10 önemli konu
Sağlığımız için temel besinlerimizden biri olan sofralarımızın baş tacı ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri