Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>SAĞLIK
6 Şubat 2017 Pazartesi - 10:11

10 Ölümcül Hastalıktan 6'sının Nedeni Sigara

Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise tüm ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor.

10 Ölümcül Hastalıktan 6 sının Nedeni Sigara

Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl çalıyor.

Türkiye’de eğer önlem alınmaz ise sigaraya bağlı ölümlerin 2030’da yılda 100 binden 240 bine yükseleceğini belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baykal Ertürk, “Dünyada 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısının 8 milyonu aşması bekleniyor. Tütünün içine kimyasal maddeler konularak içilebilir hale getirilen sigara; eroin veya kokain kadar güçlü bağımlılık yapan bir zehirdir. Akciğer kanserinden kalp krizine, beyin kanamasında KOAH’a kadar dünyanın en ölümcül 10 hastalığından 6’sının sebebi arasında yer alıyor” dedi. Dr. Ertürk, sigara hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

FİZİKSEL OLDUĞU KADAR PSİKOLOJİK BAĞIMLILIK DA YAPIYOR

Sigara bağımlılığının nedeni nikotindir. Nikotin alınmadığında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler ilk hafta çok yoğun olsa da zamanla azalarak kaybolur. Bırakanların davranışsal destek ve ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekir. Sigaranın, fiziksel bağımlılık kadar psikolojik bağımlılık yaptığını da unutmamak gerekir. İçildiği zaman hissedilen yalancı rahatlama hissi, sürekli tekrarlanan sigarayı yakma, ağza götürme hareketleri de alışkanlık haline gelir. Bırakmak için başarı ise kararlı olmaktan geçiyor.

OLUMLU ETKİLER 20. DAKİKADA BAŞLAR

Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada faydaları görülmeye başlıyor. Nabız ve kan basıncı normale dönüyor. 1. günde kanda zehirli maddelere saptanamıyor, 1. ayda kalp damarları normal boyutuna ulaşıyor. 1. yılın sonunda ise kalp krizi geçirme riski iki kat azalıyor. 5. yılda kanser riski yarı yarıya iniyor. 10 yıl içinde ise neredeyse bu risk hiç sigara içmemiş bir kişiyle benzer bir düzeye inebiliyor.

SİGARA, DOĞMAMIŞ BEBEĞİNİZE BİLE ZARAR

Sigara dumanının çocuklar üzerinde de zararlı etkileri bulunuyor. Ülkemizde çocukların yüzde 60’ı sigara dumanına maruz kalıyor. Sigaranın zararlı etkisi henüz çocuk doğmadan önce başlıyor. Dumana maruz kalan anne adayının karnındaki bebek de olumsuz etkileniyor. Sigara dumanında 4 binin üzerinde farklı kimyasal içeren kanserojen yer alıyor. Bu zararın en önemlisi çocuğun doğduktan sonra gelişmesinin devam ettiği akciğer ve diğer solunum organlarında oluyor. Bugün çocukluk çağının en sık görülen ve kronik hastalığı haline gelen astım için sigara, en önemli nedenler arasında bulunuyor.

BIRAKMAK İÇİN UYARANLARI ORTADAN KALDIRI

Sigarayı bırakmayı düşünen kişinin öncelikle görsel uyaranların ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü kişi sigara içmeye müsait ortamı görünce sigara içmek aklına gelir. Kül tablası, çakmak, sigara paketi gibi hatırlatıcı objelerin ortadan kaldırılması gerekir. Çay, kahve içmek ve yemek sonrası sigara içme isteği artar. Bu dönemi atlatmak için farklı aktivitelerle zaman geçirmek gerekir. Bunun için diş fırçalamak ve su içmek etkili bir yöntemdir.

HAYATINIZDAN ÇALMAYIN!

Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor. Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl çalıyor. Son yıllarda sigarayı bırakma eğilimi gitgide artıyor. İnsanlar, sigarayı bırakmaya çalışırken zorlandıkça da destek arayışına giriyor. Bu arayışı ticari olarak değerlendiren bazı kişiler ise sigaradan kurtuluş için yüzde 90’ın üzerinde başarı vaatleri veriyor. Bu amaçla kullanılan akupunkturdan türetilmiş yaklaşımların ve hipnozun henüz bilimsel olarak kanıtlanmış bir geçerliliği bulunmuyor. Bunların yerine etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu yöntemler bant veya sakız kullanılan nikotin yerine koyma ve ağız yoluyla yutma tedavileridir. Bu yöntemler sigara kullanma isteğinin azaltılmasında ve yoksunluk belirtilerinin önlenmesinde başarı gösterir. Öte yandan bağımlılık ne kadar yüksek ise ilaç tedavisi ihtiyacı o kadar fazladır. Bu nedenle bir uzmandan yardım almak gereklidir.

 
Yelkencilerin Kış Kupası heyecanı sona erdi
 
Kışlalı’ya yakışan park
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıksız beslenme, kanser nedeni
Dünyada yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda diyet ve kanser arasında ...
Bu önerileri dikkate alın
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, bazı önerilerde bulundular.
Kansere karşı mucize ikili
Araştırmalar gösteriyor ki; kanser hikayelerinin neredeyse yüzde 30’u ...
 
Çocuğunuzu kış hastalıklarından koruyun
Yılın en soğuk döneminin yaşandığı bu aylarda çocuklarda kış hastalıklarına ...
Tedavi edilmeyen varis ölüme yol açabiliyor
Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. ...
Alzheimer ve Yaşam Paneli düzenlendi
Konak Belediyesi’nin katkılarıyla Konak Rotary Kulübü ve Türkiye Alzheimer ...
 
Baş ağrısının çaresi ne?
Küçükten büyüğe, gençten yaşlıya herkesin zaman zaman baş ağrısı şikayeti ...
Çocukları siber tehditlere karşı nasıl koruruz?
Okullar yarı yıl tatiline giriyor. Yeni nesil artık boş zamanının önemli ...
Sağlıklı kilo için 7 ipucu
Uzmanlar, çoğu zaman, aynı anlamda kullanılan ideal kilo ve sağlıklı kilo ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri