Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
30 Nisan 2019 Salı - 10:09

"Sakız ağacına hak ettiği değer verilmeli"

"Çeşme'de sakız ağacının yolculuğu" başlıklı toplantıda, damla sakızının ekonomik değerinin yüksekliğine de dikkat çekilerek, bölgemizde sakız ağacı sayısının arttırılması ve "Sakız Birliği" kurulması gerektiği vurgulandı.

 Sakız ağacına hak ettiği değer verilmeli

"Çeşme'de sakız ağacının yolculuğu" konulu toplantı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çeşme Ziraat Odası, Çeşme Belediyesi, Çiftlik Mahallesi Muhtarlığı, Alaçatı Mahallesi Muhtarlığı ve Alaçatı Çeşme Arnavut Kültürü Derneği'nin katkılarıyla, Çeşme Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer'in de katıldığı toplantıda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Alaçatı Çeşme Arnavut Kültürü Derneği Başkanı ve sakız ağacı yetiştiricisi İbrahim Topal ve uzun yıllardır sakız ağacı ile ilgili çalışma yürüten ve 750 adet sakız ağacı dikerek, damla sakızı üreten Coşkun Vural birer konuşma yaptılar. 

"Çeşme'de sakız ağacı sayısı 17 bin 233'e ulaştı"

Toplantıda ilk sunumu gerçekleştiren İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Çeşme'de sakız ağacı sayısının 17 bin 233'e ulaştığını belirterek, ancak bunların büyük bir bölümünün fidan büyüklüğünde olduğunu söyledi. Sakız fidanlarının 6-7 yıl sonra büyüyerek, ekonomik değerinin ortaya çıkacağını ifade eden Keçeci, "Özellikle son dört yıl içerisinde, Çeşme'de sakız ağacı popülasyonu inanılmaz ölçüde artış gösterdi. Popülasyonun artışında, havai daldırma yöntemi ile elde edilen fidanların önemi tartışılmaz. Çeşme'de 4-5 bölgede bulunan, gen bankası dediğimiz sakız ağaçlarından bu fidanları elde ettik. Çeşme Belediyesi de özellikle Çiftlik ve Alaçatı Mahalleleri'nde, 50'şer, 100'er fidanlık sakız korulukları oluşturdu. Çeşme'de Sakız Ağacı Araştırma İstasyonu'nun kurulmasından yanayız. Bunun çok büyük teşvik sağlayacağına inanıyoruz. Çam ağaçları yerine, yanmaya karşı dayanıklı olan sakız ağaçlarının dikilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

"Çeşme'de sakız ağacı ile ilgili ilk çalışma 1959 yılında başladı"

Alaçatı Çeşme Arnavut Kültürü Derneği Başkanı ve sakız ağacı yetiştiricisi İbrahim Topal da yaptığı konuşmada, Çeşme'de sakız ağacı geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarının, 1959 yılında, İlçe Tarım Müdürlüğü'nce, Sakız Adası'na bir heyetin gönderilmesiyle başladığını belirterek, bir ay kalan heyetin döndükten sonra Çiftlik Mahallesi'nde 10-15 kadar sakız ağacı dikerek koruma altına aldığını, ama sadece korunduğunu ve hiçbir sonuç alınamadığını anlattı. Topal, 1984 yılında, İzmir Valiliği'nin önerisiyle, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı ile bazı sakız ağaçlarının koruma altına alındığını belirterek, 1995 yılında, İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Alaçatı Belediyesi'nin ortaklaşa olarak çelikten dan üretimi için proje hazırlandığını, kendisinin de Başkan Vekili olarak görev aldığı projeden sonuç alınamadığını açıkladı. Topal, 1997 yılında başlayıp, 1998 yılına kadar, kültüre alınmış sakız ağaçlarından fidan üretip, Sarnıç bölgesine 300 sakız fidanı diktiklerini de sözlerine ekledi. 

"Çok acil 'Sakız Birliği' kurulmalı"

Sakız ağacının hep hayalleri olduğunu vurgulayan İbrahim Topal, "20 yıl öncesine kadar, hiçbirimiz, hiçbir şey bilmiyorduk. 1998 yılında, Coşkun Vural ve Atıf Atilla'nın yaktığı kıvılcımla, bugünlere geldik. Yarımadamız, yaklaşık 1800 kilometrekaredir. Yarımadamızın her bölgesi, sakız ağacı dikmek için uygundur. Sakız Adası'nda sakız üretimi yapılan alan 150-200 kilometrekare kadardır. Biz, sakız üretimi için çok daha büyük bir alana sahibiz. Sakız ağacı sayımızı arttırmak için, ayağa kalkmak, bir heyecan duymamız gerekir. Çeşme'de, çok acil 'Sakız Birliği' kurmamız gerekiyor. 100 sakız ağacı, bir aileye çok rahat bakabilir. Damla sakızı üretimi, yarımadamızda, sosyal ve ekonomik yapıyı tamamen değiştirebilecek bir potansiyele sahiptir" diye kaydetti. 

"Çeşme'de bir karış toprağı olan sakız ağacı dikmeli"

 Uzun yıllardır sakız ağacı ile ilgili çalışma yürüten ve 750 adet sakız ağacı dikerek, damla sakızı üreten Coşkun Vural da yaptığı konuşmada, sakız ağacının 'ölümsüz ağaç' olduğunu vurgulayarak, 1998 yılından itibaren yabani sakız ağaçlarına ve çitlenbik ağaçlarına aşı yaparak, Çeşme'de sakız ağacını geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya başladıklarını anlattı. Damla sakızının ekonomik değerinin yüksekliğine de dikkat çeken Vural, "Çeşme'de bir karış toprağı olan sakız ağacı diksin. Sakız ağacı ölümsüzdür. Zamanı gelince çizecek ve damla sakızını toplayacaksınız. Damla sakızının kullanım alanı çok geniştir. Damla sakızına talep bitmez" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Çeşme'de sakız ağacının gelişmesine olan katkılarından dolayı Coşkun Vural'a bir plaket verildi. 

 
Germiyan rengarenk oldu
 
Seferihisar’da 9. Tohum Takas Şenliği Başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Germiyan rengarenk oldu
Germiyan İlkokulu ve Çeşme'deki bir özel Anaokulu'nun öğrencileri, "Hami ...
Başkan Oran, "Şenlik Ağası" oldu
Çeşme Çorumlular Derneği'nin geleneksel bahar şenliğine katılan Çeşme ...
Pedallar Sakız Ağaçları için döndü!
Çeşme Belediyesi, Ege Orman Vakfı ve Shimano Türkiye’nin düzenlediği etkinliğe ...
 
Çeşme’de üzücü kaza
Çeşme’de sabah saatlerinde meydana gelen tek taraflı trafik kazasında ...
PSAKD Genel Başkanı Kaplan, Başkan Oran'ı ziyaret etti
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan, Çeşme Belediye ...
Ortak akıl taahhüdü
Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkanı Ekrem Oran'a yaptıkları nezaket ziyaretinde, ...
 
Çeşme’de Pedallar Sakız Ağaçları için dönecek!
Çeşme Belediyesi ve Shimano işbirliği ile Pazar günü gerçekleştirilecek ...
Karnaval gibi Çocuk Şenliği
Çeşme Belediyesi'nin destek ve katkılarıyla, Çeşme Kent Konseyi Çocuk ...
23 Nisan Çeşme'de coşkuyla kutlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 99. yıldönümü, Çeşme'de coşkuyla kutlandı.
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri