Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
13 Aralık 2018 Perşembe - 11:18

"Mülteci Hakları için Medya" toplantısı sona erdi

İGAM ve Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile Çeşme'de gerçekleştirilen "Mülteci hakları için medya ve sivil toplum işbirliği projesi" toplantısı sona erdi.

 Mülteci Hakları için Medya  toplantısı sona erdi

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi ile Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa yürüttükleri proje, mültecilerin Türk medyasında temsil edilme yöntemleri ile ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı mesajları yaymak suretiyle mülteciler hakkında eksik bilgilendirme ve yanlış sunumları azaltma amacı taşıyan toplantının ikinci ve son gününde, ilk sunum TOBB Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Yavçan tarafından yapıldı.

Doç Dr. Yavçan, "Medya koşullanmasının sonuçlarının içerik analizi ile gösterimi" adlı sunumunda, mültecilerle ilgili yazılan haberlerde, pozitif ve negatif haberlerin etkisi, hak temelli haberler hakkında açıklamalarda bulundu. 

Muhtaç durumdaki 1,5 milyon mülteciye 120 lira aylık yardım

Günün ikinci sunumu ise, İletişim Müdürü Didem Akan tarafından gerçekleştirilirken, "Dünya Gıda Programı Sosyal Uyum Yardımı ve Basın" başlıklı sunumda, yabancılara yönelik Sosyal Uyum Yardımı hakkında geniş bilgi verildi. Sosyal Uyum Yardımı ile, Türkiye'de yaşayan en muhtaç durumdaki yaklaşık 1,5 milyon mülteciye, hanedeki her birey için 120 lira yüklenmiş banka kartı aracılığıyla aylık yardım sağlandığını anlatan Didem Akan, Aralık 2016 yılında başlatılan programla, Avrupa Birliği'nin 1 milyar Euro'luk katkısı ile 2019 yılının başına kadar fonlandırıldığını söyledi. 

Mülteci ve göçmen arasındaki farklılık

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır da yaptığı sunumda, "Mülteci tanımı, mülteci hakları ve hak temelli yaklaşım" hakkında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, medyada mültecilerle ilgili haberlerde nefret söyleminin hızla yayıldığına dikkat çeken Çorabatır, bilgi eksikliği nedeniyle, "mülteci, sığınmacı, göçmen, kaçak göçmen" gibi kavramların birbirine karıştığını söyledi. Çorabatır, mültecilerle ilgili uluslararası koruma sisteminin olduğunu belirterek, göçmenlerle ilgili olarak böyle bir sistemin olmadığını anlattı. 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne Türkiye'nin de taraf olduğunu ifade eden Çorabatır, sözleşmedeki mülteci tanımı ve mültecilerin hakları hakkında bilgi verdi. Çorabatır, 1967 New York Sözleşmesi ile mülteci tanımının kapsamının genişletildiğini de söyledi. Metin Çorabatır, Türkiye'deki sayısı 4 milyonu bulan sığınmacılarla ilgili olarak da 2014 yılında Geçici Koruma Yönetmeliği çıkarıldığını belirtti. 

Göçün güvenlik boyutu

"Mülteci destek süreçlerinde sivil toplum ve gençliğin rolü" başlıklı bir sunum yapan Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Gökay Özerim, göçün güvenlik boyutuna da dikkat çekerek, göçün insani bir konu olmasının yanı sıra ülke güvenliğini etkileyebilecek bir konu da olduğunu söyledi. Özerim sunumunda, siyasi aktörlerin, "Ulusal güvenlik, ekonomik güvenlik, kültürel güvenlik ve iç güvenlik" konularında göçü tehdit olarak gördüklerini belirterek, geniş açıklamalarda bulundu. 

Mültecilerin hukuki hakları hakkında bilgi verildi

Toplantının konuşmacılarından Mülteci-Der Başkanı Avukat İrem Geçmez de "Mülteci hukukunda sınır dışı uygulamaları ve medyanın etkisi" başlıklı bir sunum yaptı. İlticanın temel bir insan hakkı olduğunu söyleyen Geçmez, mültecilerin hukuki hakları, sınır dışı kararı durumunda itiraz, sınır dışı kararı alınamayacak durumlar ve 676. sayılı KHK'ya göre hukuki itiraz durumunda dahi her aşamada sınır dışı edilebilecek durumlar hakkında bilgi verdi. Mültecilerin sayısının artması ile haber sayısının da arttığına dikkat çeken Avukat İrem Geçmez, mültecilerin toplumda nasıl algılandığının medyanın kullandığı dille ilgili olduğunu da söyledi. 

2013'de dernek kurdular

Toplantının son sunumunu, İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammad Saleh Ali yaptı. "İzmir'deki mültecilerle ilgili güncel durum" başlıklı bir sunum yapan Mohammad Saleh Ali, Suriyeli mülteciler hakkında yapılan olumsuz haberlerin etkisini düzeltmenin uzun zaman aldığını anlattı. Türkiye'de yaşayan mültecilerden yüzde 90'ının Suriyeli'lerden oluştuğunu vurgulayan Dernek Başkanı Ali, 2013 yılında kurdukları dernek ile mültecilere yardım ve dayanışma sağlamaya çalıştıklarını belirterek, STK'lar ve iş insanları ile mültecilere yardım için iletişime geçtiklerini anlattı. Mohammad Salih Ali, basın yolu ile de mültecilerin sesi olmaya çalıştıklarını söyledi. 

 

 
Şantaj gazeteciliğine prim vermeyin
 
Başhekim Birol, Anestezi Teknisyenleri'nin günlerini kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Hak ve özgürlüklerden taviz verilemez"
İzmir Gazeteciler Cemiyeti 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili ...
"Kadına saldırı Cumhuriyet'e yapılan saldırıdır"
İzmir Gazeteciler Cemiyeti(İGC) adına yapılan açıklamada, kadına yapılan ...
Zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Türk mutfak kültüründe, özellikle Ege Bölgesi’nde geniş bir yere sahip ...
 
Zam geliyor...
Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, Avrupa Birliği (AB) ...
0888 ile başlayan numaraya dikkat!
Digifon, vatandaşların cep telefonuna sesli arama ya da SMS ile ulaşarak, ...
‘EuroVelo’ için gün sayıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi, EuroVelo içindeki Akdeniz Rotası'na giriş ...
 
ADD Küçük Kurultayı ve Tüzük Kurultayı toplanıyor
Atatürkçü Düşünce Derneği Küçük Kurultayı ve Tüzük Kurultayı, tüzük değişikliği ...
Lise öğrencileri geleceğe hazırlanacak
SOCAR “İnovatif Düşünme ve Girişimcilik Projesi” ile lise öğrencilerini geleceğe hazırlayacak.
Pasaport ücretlerine zam geldi!
10 yıllık bir pasaport sahibi olmak isteyen kişi defter bedeli dahil 940 TL'den fazla para ödeyecek.
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri