Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>ULUSAL
31 Ocak 2019 Perşembe - 15:44

"Mülteci Hakları için Medya" toplantısı gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu fonlarıyla yürütülen, "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İşbirliği" projesi dahilinde düzenlenen Ulusal Konferans, İstanbul'da gerçekleştirildi.

 Mülteci Hakları için Medya  toplantısı gerçekleştirildi

AB destekli "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği" projesinin kapanış toplantısı İstanbul'da yapıldı. Çeşitli il ve ilçelerden gelen ulusal ve yerel basın temsilcilerinin katıldığı toplantıya, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna da katılarak birer konuşma yaptılar.  

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) ile Gazeteciler Cemiyeti'nin ortaklaşa yürüttükleri proje, mültecilerin Türk medyasında temsil edilme yöntemleri ile ilgili farkındalık yaratmak ve yapıcı mesajları yaymak suretiyle mülteciler hakkında eksik bilgilendirme ve yanlış sunumları azaltmak gibi amaçlar taşırken, "Medya 18 aylık tarama raporu" da, projenin medya danışmanı Prof. Dr. Ülkü Doğanay tarafından sunuldu. 

"Mültecilerin vatanlarını neden terk etmek zorunda kaldıkları unutulmamalı"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger, toplantıda yaptığı konuşmada, sadece Türkiye'de değil Avrupa'da, dünyanın dört bir tarafında mültecilerle ilgili olumsuz mesajlar duyduklarını belirterek, "İnsanlar istedikleri için ülkelerini terk etmiyorlar. Mecbur kaldıkları için kaçıyorlar. Bir taraftan mültecilerin hakları var. Bir taraftan da medyanın rolü var. Haber yaparken mültecilerin vatanlarını neden terk etmek zorunda kaldıklarını unutmamalıyız. Çok zor bir durumdan kaçarak Türkiye'ye sığınıyorlar. Göçmenlerin yoğun olduğu ülkelerde medya zaman zaman mültecilerle ilgili 'Olayları olumlu mu, yoksa taraf tutarak mı vermeliyim?' çelişkisi içinde kalıyor. Bizim önerimiz medya bu konuyu adil ve dengeli bir şekilde yansıtmalı ki, ben gazetecilerin zaten bu konuda hassas olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

"Yeterince destek sunuyoruz"

Özellikle seçim dönemlerinde mültecilerle ilgili olumsuz haberlerin arttığına dikkat çeken Berger, "Mültecilere yönelik olumsuz algıları, şiddet riskini, negatif dil kullanımını ve özellikle seçim konuşmalarında olumsuz söylemler riskini azaltmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Mültecilerle ilgili 2016 yılından beri Türkiye'ye verdiğimiz 3 milyon Euro'luk bir destek var. Bu sadece mültecilere yönelik harcanmıyor, ev sahibi ülkeler için de harcanıyor. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü ev sahibi topluluklarla mülteciler arasındaki uzaklığı azaltmak, onları yaklaştırmak amacı taşıyoruz. Ayrıca eğitim ve dil konusuna odaklanmamız gerekiyor. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı'na 400 milyonluk bir destek sunuyoruz. 'AB yeterince destek sunmuyor' deniliyor. Ama biz yeterince destek sunuyoruz. Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki mültecilere verdiğimiz desteğe haberlerde yeterince yer verilmeli. 65 milyon mülteci dünyanın dört bir yanında yaşıyor. Mülteciler neden bu duruma geldiler? Buna medya dikkat çekmeli" şeklinde konuştu. 

"STK'larla 10 bin kez bir araya geldik"

Toplantıda bir konuşma yapan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok da, Göç İdaresi'nin 2013 yılında kurulan bir kurum olduğunu belirterek, "Ülkemizdeki yabancılarla ilgili iş ve işlemleri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Yabancılar Şube Başkanlığı gerçekleştiriyordu. 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 2015 yılından itibaren 81 ilde bu görevi devralarak bu işlemleri yapmaya başladı. Çeşitli şehirlerdeki mültecilerin bulunduğu kamplar da geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yönetimine devredilmiştir. Bugüne kadar STK'larla 10 bin kez bir araya geldik. Çeşitli toplantılarda STK'ların önerileri gündeme gelmiş, bunun yanında STK'larla işbirliğinin esaslarını oluşturacak ilkeler belirlenmiş, il örgütlerimizin bir anlamda çatı örgütü sayılabilecek çeşitli talimatlar valiliklere verilmiştir. Genel Müdürlüğümüz, sadece geçici koruma altındaki Suriyeliler'in kayıtlarını tutmayı değil, aynı zamanda bu mültecilerin eğitim, sağlık, psiko-sosyal destek gibi konularında gerekli yönlendirmeleri yapan bir kurumdur" diye bilgi verdi. 

"Medyayı 18 ay izleyerek rapor oluşturduk"

Toplantıda konuşan İGAM Başkanı Metin Çorabatır da, "Önemli bir projenin son aşamasında bir araya geldik. Bu projenin neticelerini de, etkisini de ölçmeye çalıştık. 5 ayrı şehirde yaptığımız toplantılarda projemizi tartıştık. Ayrıca projenin başından beri medyayı çeşitli şirketler aracılığıyla profesyonelce izleyip, analizlerini yaptık. Bu analizlerle oluşturulan rapor, önemli bir adımdır. İzlenen gazete ve televizyon sayısı ile 18 ay gibi uzun bir süre izlemiş olmamız, bu rapora özel bir anlam katıyor" diye konuştu. 

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından, proje sunumu ve 18 aylık çalışma sonucunda oluşturulan "Medya Tarama Raporu"nun Prof. Dr. Ülkü Doğanay tarafından sunulmasıyla devam etti.

Toplantının son bölümünde ise, moderatörlüğünü Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İGAM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Erdoğan'ın yaptığı ve Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Halk TV programcısı, gazeteci Semra Topçu, İGAM Başkanı Metin Çorabatur ve Suriyeli iş adamı Nizar Bitar'ın katıldığı panel gerçekleştirildi. 

 

 
Oran, ittifak ortağını ziyaret etti
 
Ustalık ve kalfalık belgesi için sınava girdiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den fırtına ve ani sel uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir uyarı yayınlayarak, batı kıyı ilçelerinde ...
Dalgıç, Karlı Sokak’ta!
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ankara’da Uğur Mumcu için düzenlenen anma törenine katıldı.
Hayvanlarını sokağa terkedene yaptırım geliyor
Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hayvanlara yönelik şiddetin ...
 
Almanya’da Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü
Türk Kızılay Bornova Şube ve Alman Kızıl haç Borken Şubesi arasında Türkiye ...
İçecek ambalajlarına depozito geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2023'e kadar tüm içecek ambalajlarında ...
Egzoz emisyon ölçümü olmaması hafif kusur sayılacak
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, ...
 
Karnede ödül ve cezanın ölçüsü ne olmalıdır?
Öğrenciler yorucu bir dönemi geride bırakmaya hazırlanıyor. Bugünlerde ...
Ailelere karne uyarısı
Yarıyıl tatiline az bir zaman kaldı, öğrenciler karne heyecanı yaşıyor. ...
“Google gazetecileri dönemi başladı”
Ege Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri