Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
31 Ocak 2019 Perşembe - 17:19

Ustalık ve kalfalık belgesi için sınava girdiler

Çalışabilmek ve iş yeri açabilmek için zorunlu olan kalfalık ve ustalık belgesi olmayan, ancak mesleğe devam eden aşçılar, belge alabilmek için uygulamalı sınava girdiler.

Ustalık ve kalfalık belgesi için sınava girdiler

Yıllardır mesleğin içinde olan ancak daha önceleri zorunlu olmaması nedeniyle kalfalık-ustalık belgesi almayan, günümüzde çalışabilmek ve iş yeri açabilmek için zorunlu olan kalfalık-ustalık belgeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açtığı sınavlarla dağıtılıyor.

Çeşme Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olan Fahrettinpaşa Mahallesi'ndeki Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından gerçekleştirilen uygulamalı sınava, büyük bölümü mesleğe devam eden 42 aşçı kalfalık belgesi almak için, 9 aşçı ustalık belgesi almak için, 3 pastacı, 1 fırıncı ve 2 kasap da kalfalık ve ustalık belgesi almak için katıldılar. 

Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin mutfak atölyesinde gerçekleştirilen uygulamalı sınavı Çeşme Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker de izledi. 

"Mesleki Eğitim Merkezleri, bize özgü okullar"

Uygulamalı sınav ile ilgili bir açıklama yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Çoker, "Mesleki Eğitim Merkezleri, eski adıyla Çıraklık Okulları'nın öne çıkarılması gereken bazı özellikleri var. Bir tanesi; bu okullar yapısal olarak, Avrupa'dan ya da dünyadan adapte edilmemiş, bize ait okullar. Bu okullarda uygulanan sistem, dünyaya da örnek oldu. Bunu, birçok uluslararası konuğa mihmandarlık yaparken fark ettim. Avrupalı dostları ne zaman Mesleki ve Teknik Liselere getirdiysem, bunu gördüm. İkincisi;  aslında yasa var, ama vatandaş bilgisiz. Çıraklık eğitimine gelen bir çocuğun, direk olarak, az da olsa bir geliri oluyor. Sigortası devlet tarafından yatırılıyor. Çırağı çalıştıran işletmeye de devlet destek oluyor. Ayrıca üniversitede okumak isterse Açık Lise eğitimi alabiliyor. Bunu vatandaşlara anlatabilmek gerekiyor" diye konuştu.  

"Çeşme'deki Mesleki Eğitim Merkezleri çok iyi durumda"

Milli Eğitim Müdürü Çoker, "Ustalık ve kalfalık belgeleri ile ilgili bizim birçok okulumuzun dünyada akreditasyonu yoktur. Birçok insan, liselerin neden 4 yıl olduğunu, hazırlık sınıflarının neden kaldırıldığını bilmez. Avrupa'da hazırlık sınıfı kavramı olmadığı için, biz onlardan bir yıl eksik eğitim alıyorduk. Lise mezunu öğrencilerimiz, Avrupa'ya transkript götürdüğünde akreditasyon alamıyordu. Bu anlamda bunu önemsiyorum. Eskiden bir insan, bir konuda usta oluyordu. O meslekte çalışıp, emekli olabiliyordu. Şimdi artık, diyelim ki İzmir'in en iyi ustası, yeni bir teknoloji çıktığı anda çaresiz kalıyor. Bütün dünya bu kaosu yaşıyor. İnsanların yeniden eğitilmesi gerekiyor. Bu anlamda Mesleki Eğitim Merkezleri bize yol açıcı oluyor. Eğitimle, yeni teknolojilere uyumu sağlayabiliyoruz. Çeşme'deki Mesleki Eğitim Merkezleri'nin son 2 yılına bakıldığında çok iyi olduğunu görebiliyoruz. O nedenle görev yapan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum" diyerek açıklamasını tamamladı. 

"Kalfalık belgesi için en az 1 günlük sigortalılık yeterli"

Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Zeki Elvanlı da yaptığı açıklamada, "Okulumuzun bünyesinde olan mesleki eğitimin, Şubat dönemi kalfalık ve ustalık sınavını  gerçekleştiriyoruz. Bu sınav dönemine 120 kişi katılıyor. Bu sınavlarda kalfalık belgesini almak için, en az 1 gün sigortası olan ve 22 yaşını doldurmuş olan herkes başvurabiliyor. Ustalık belgesi almak için, 5 yıl sigortalılık aranıyor. Önce kalfalık belgesinin alınması gerekiyor. Kalfalık belgesi alındıktan sonra, sigorta süresi de uyuyorsa ustalık belgesi için başvuru yapılabiliyor. Bu belgeler alındıktan sonra da isteyenler, usta eğiticilik sınavına katılabiliyor. Bunu da, okulumuzun bünyesinde, kendi öğretmenlerimizle verdiğimiz 10 günlük bir kursa alıyoruz. Bu kursu bitirdikten sonra usta öğreticilik belgesini veriyoruz" diye anlattı. 

"Talepten çok memnunuz"

Bir dönemde yaklaşık 220 sınav yaptıklarını söyleyen Elvanlı, "Girdikleri sınavlarda, mezuniyet durumlarına göre, 6 ders ile 13 derse kadar sınava giriyorlar. Çeşitli mesleklerden, bu dönemde yaklaşık 60 kişi civarında sınava giriyor. Çok çeşitli meslek grupları var. İsteyen herkes bu sınavlara girebiliyor. 142 tane seçili meslek dalımız var. Ustalık belgesi almak isteyenler, eğer 5 yıllık sigortalılık şartı uymuyorsa, bakanlığımızın bu yıl açtığı 12. sınıflara kaydoluyorlar. 12. sınıfı bitirdikten sonra ustalık sınavına alıyoruz. Çeşme'de belge almak için çok talep var. Bu talepten çok memnunuz. Bir sonraki sınav dönemimiz Haziran ayında olacak. Haziran dönemi için başvurular Nisan ayında başlayacak. İstediğimiz belgeler; SGK'dan hizmet dökümü, diploma ve nüfus cüzdanı. Alacağımız bir dilekçe ile beraber, İzmir Denklik Komisyonu'na yolluyoruz. Oradan gelen sınava girme hakkı ile bilgiyi duyuruyoruz ve sınava davet ediyoruz. Yılda 3 defa; Şubat, Haziran ve Eylül dönemlerinde sınav yapıyoruz" diye bilgi verdi. 

 

 
"Mülteci Hakları için Medya" toplantısı gerçekleştirildi
 
Abdi İpekçi'yi saygı ve özlemle anıyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’ye çok yakışacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme için başlattığı belediye hizmet binası ...
Çeşme'de 4 hırsızlık zanlısı tutuklandı
Çeşme'de 24 farklı eve girerek hırsızlık yaptığı iddiasıyla yakalanarak ...
Çeşme'de sel suları yolu yardı
Çeşme'de dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden aşırı ...
 
Uğur Mumcu anma töreni ertelendi
Uğur Mumcu'nun katledilişinin 26. yıldönümü nedeniyle, bugün CHP Çeşme ...
Aman dikkat!
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İzmir'de, bir ...
Uğur Mumcu için yürüyecekler
CHP Çeşme İlçe Örgütü’nün düzenlediği organizasyonda Cumhuriyet Meydanı’nda ...
 
''Mumcu'yu unutmadık, unutmayacağız''
Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, araştırmacı gazeteci, yazar Uğur ...
Uyuşturucu satıcısı zanlısı tutuklandı
Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla harekete geçen NARKO Çeşme ...
Çorumlular dayanışma yemeğinde buluştu
Çeşme Çorumlular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri geleneksel dayanışma ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri