Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
14 Ocak 2019 Pazartesi - 11:00

“Google gazetecileri dönemi başladı”

Ege Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin birlikte gerçekleştirdiği araştırma, insanların sadece satın almak için değil, haber okumak için de Google’a başvurduğunu ortaya koydu.

“Google gazetecileri dönemi başladı”

Google gazeteciliği döneminin başladığını vurgulayan araştırmacılar, günümüzde hem dünyada hem Türkiye’de haberleri Google’a optimize etmekten sorumlu SEO gazetecileriyle çalışma eğiliminin hızla arttığını vurguladı.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadiye Deniz ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Korap Özel, gazetecilikte arama motoru optimizasyonunu konu alan iki ayrı araştırma gerçekleştirdi.

Çalışmayı, Türkiye’de web siteleri en fazla ziyaret edilen ulusal gazetelerin SEO editörleriyle birlikte hazırladıklarını anlatan Doç. Dr. Şadiye Deniz, “Araştırmalar, insanların Google’da bir şey aradıklarında sadece ilk sayfaya baktıklarını ortaya koyuyor. İkinci sayfaya ise nadiren tıklıyorlar. İlk sayfanın ilk sıralarında olmak ise büyük avantaj. Online satış yapan şirketler başta olmak üzere ürün ve hizmetlerini tanıtmak isteyen pek çok kurum ve kuruluş için artık Google’da olmak yetmiyor, ilk sayfada olmak gerekiyor. Hal böyle olunca gazetecilik pratikleri de elbette bundan etkileniyor. Gazeteciler için de haberlerini ilk sayfada göstermek önemli. Bu da SEO editörlüğü (arama motoru optimizasyonu editörlüğü) olarak tanımlayabileceğimiz yeni bir gazetecilik faaliyet alanı yaratıyor” diye konuştu.

SEO gazeteciliği nedir, SEO editörleri gazeteci mi? Haberi ilk sıraya çıkarmak için kullandıkları SEO stratejileri neler? Bu işin gazeteciliğe katkısı nedir? gibi sorulara yanıt aradıklarını aktaran Doç. Dr. Elif Korap Özel ise, “Türkiye’de SEO birimi kuran gazetelerin listesini oluşturduk ve ne kadar yaygın bir faaliyet alanı olduğunu gördük” dedi.

“ SEO sadece gazetecilikte kullanılan bir strateji değil”

Haber tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ve bu değişimin haber üretim pratiklerini de değişime zorladığını vurgulayan Doç. Dr. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında SEO sadece gazetecilikte kullanılan bir strateji değil. Online alışveriş sitelerinden gazetelere kadar artık pek çok şirket SEO uzmanı ile çalışıyor. Çünkü iyi bir SEO uzmanı ile organik bir şekilde, yani Google’a para ödemeden ilk sayfada yer almak mümkün. Türkiye’de gazetecilikte arama motoru optimizasyonu sadece Google için yapılıyor, çünkü internet kullanıcılarının en fazla kullandığı arama motoru Google. Bu nedenle diğer arama motorlarına yönelik bir çalışma şu an için yapılmıyor.”

Gazetelerin sadık okurları dışında ve daha kalabalık olan bir grubun haber okumak için belirli bir gazetenin web sitesini ziyaret etmek yerine aradığı konuyu Google’a sorduğunu aktaran Doç. Dr. Özel, şu bilgileri verdi: “Araştırmayı yaparken görüştüğümüz kıymetli bir gazeteci şöyle söylemişti: ‘Spor ayakkabı almak istediğinizde, Google’a aklınızdaki markayı yazıp arattığınızda hangi siteler en üstte çıkıyorsa, onların SEO’su en başarılı demektir. Aynı şeyi bugün haber siteleri de yapmak zorunda kalıyor. Çünkü bugün internette yazdığımız/okuduğumuz/izlediğimiz/sunduğumuz içerikler bir nevi spor ayakkabısı konumunda.’ Okur artık haberi de Google’a soruyor. O nedenle haberinizi Google’da gösterebilmeniz önemli. Pek çok kullanıcı Google arama motoruna “haber”, “son dakika”, “patlama” vb. anahtar kelimeleri yazıp karşısına çıkan ilk sayfadaki haber linklerinden birini tıklıyor. Bu nedenle haber siteleri ve gazeteciler için o ilk sayfada gösterilmek önemli. Elbette ilk sayfada görünür olduktan sonra tercih edilmede haber başlığının ilgi çekici ve diğerlerinden farklı olması gibi başka faktörler de devreye giriyor.”

Diğer taraftan bu yeni gazetecilik pratiğinin mesleğe katkısı kadar olumsuz sonuçlarının da ele alınmasının gerekliliğine işaret eden Doç. Dr. Deniz; şunları kaydetti. “Araştırmaya katılan bir gazetecinin dediği gibi SEO, sektörde bir Google gazeteciliği pratiği yarattı, bu çok iyi bir şey değil.  Ama diğer taraftan Google’da önde olmak da önemli. SEO haberciliği, gazetecilik için adeta bir necessary evil (gerekli kötü).  SEO gazeteciliği dijital çağda var olmak için önemli ama gazetecilikten götürdükleri de var. Bu konuyu gazetecilerin ve gazetecilik akademisyenlerinin dikkatine sunarak, dijitalleşmenin gazeteciliği nasıl değiştirdiğini ortaya koymak istedik. Yeni gazetecilik pratiklerini anlamayı, gazeteciliğin geleceğine ilişkin de bir fikir vermesi açısından önemli görüyoruz.”

Araştırmacıların “Google Gazeteciliği: Dijital Çağda Bir ‘Gerekli Kötü’ Olarak SEO Haberleri ve Haberin Tık Uğruna Deformasyonu” başlıklı araştırmasına Connectist ve “Google Gazeteciliği mi Empati Editörlüğü mü? Gazetecilikte SEO Editörlüğü ve Dönüşen Gazetecilik Pratikleri Üzerine Bir Araştırma”sının tam metnine Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi’nin web sitelerinden ulaşmak mümkün. 

 
Her çocuk spor yapsın diye..
 
Ailelere karne uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maaş Farkları o tarihte yatıyor!
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Emeklilerimizin ...
Pakdemirli, "Zeybekçi vagonuna mutlaka binmemiz lazım"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "İzmirli ne yaparsa doğrusunu ...
Fatih Terim'e 3 bin lira para cezası
Alaçatı Mahallesi'nde, kebapçı Selahaddin Aydoğdu ile kavga ettiği iddia ...
 
Plastik poşetler Türkiye’deki çöpün sadece binde 4’ünü oluşturuyor
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “ağaca bakarken orman görülmüyor” diyerek, ...
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçecek Satış Belgeleri bedelleri açıklandı
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçecekler ile Nargilelik Tütün Mamulü Satış ...
Seçmen listeleri askıya çıktı
31 Mart yerel seçimleri seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıktı.
 
Tüm acil çağrılar tek numarada
AB uyum yasaları çerçevesinde tüm acil numaralar 112 çatısı altında toplanıyor.
Sığınmacı olaylarında artış yaşandı
Sığınmacıların yasa dışı yollarla yurt dışına kaçma girişimlerinde, 2017 ...
Pasaport ücretleri de arttırıldı
Yeni yılla birlikte pasaport ücretleri de arttırıldı.
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri