Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>SAĞLIK
15 Mayıs 2018 Salı - 10:01

Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı zeytinyağında gizli

Olivtech – 8. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Gurme Sohbetler’de zeytin, zeytinyağı ve üretim teknolojilerine yönelik her konu ele alındı.

Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı zeytinyağında gizli

İtalyan gurme Dr. Gino Celletti, zeytinyağının kalitesini kaybetmemesi için üretim aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatırken, tüketicilere de “İyi bir zeytinyağı uzun ve sağlıklı yaşamın sırrıdır” dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından Gurme İzmir çatısı altında düzenlenen Olivtech – 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında gerçekleşen “Gurme Sohbetler”de zeytin ve zeytinyağının üretiminden tüketimine kadar tüm süreç konuşuldu. 



Uzman isimler tarafından püf noktaların ve bilinmeyenlerin anlatıldığı etkinlikte zeytin ve zeytinyağının üretimi hakkında konuşan zeytinyağı uzmanı, New York International Olive Oil Competition baş jüri üyesi ve HAUS Santrifüj Teknolojileri CEO’su İtalyan gurme Dr. Gino Celletti, zeytinin kaliteli bir zeytinyağına dönüşebilmesi için üretimin her aşamasında özenli davranılması gerektiğini belirterek, Türk üretici ve tüketicilere zeytinyağı ile ilgili önerilerde bulundu. 

Kaliteli bir üretim için teknolojiden önce kültürün geldiğini vurgulayan Dr. Gino Celletti, “İyi kalitede zeytinyağı üretmek kolay bir iş değildir. Şans eseri de yapılabilecek bir şey değildir. İyi kalitede üretmek bir tutum meselesidir ve çok fazla iş gücü gerektirir. Zeytinin kalitesi pek çok unsurdan gelir ve eğer yeterli özen göstermezseniz kalitesini düşürebilirsiniz. İşte bu noktada kaliteli bir zeytinyağı üretmek kültür ve teknoloji meselesidir. Buradaki kültür, üretim ve sahip olduğunuz değerlerle alakalı bir süreçtir. Satın alamazsınız, bu konuda emek harcayıp öğrenmeniz lazım. Ağaçlarınızdaki birçok yeşil zeytin içinde tek bir siyah zeytini gördüğünüzde onun ne almana geldiğini biliyor olmanız lazım. Bu, sizin hasat zamanınızın geldiğini gösterir ve zincir buradan başlar. Eğer zeytinliklerinizde birden fazla siyah zeytin oluşmaya başladıysa, geç kalmışsınız demektir ve zincirinizdeki kalite daha başlamadan biter” diyerek üreticileri uyardı. 

Zamanında gerçekleşen hasatların kaliteli zeytinyağına dönüştürülebilmesi için de iyi bir teknolojiye ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Celletti, “En üst teknolojiyi kullanıyor olmanız lazım. Bir zeytinyağının sızma olarak adlandırılabilmesi için hiçbir kusurunun olmaması gerekiyor. Zeytin yetiştirirken, toplarken, olgunlaşma esnasında, nakliyede, yoğurmada, filtrelemede, stoklamada aklınıza gelebilecek üretimin herhangi bir aşamasında yaşanan sorun, zeytinyağında kusura sebep olur” dedi. 

Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üretimini de değerlendiren Dr. Celletti, “Türkiye oldukça fazla ve çeşitli üretim yapıyor. Kalite olarak da son dönemde yükselişe geçti. Bu şekilde devam ederse Türkiye’nin üretimde İtalya ve İspanya’nın önüne geçmesi şaşırtıcı olmaz. Çünkü üretim çok iyi, kalite mükemmel, çeşitlik de çok fazla. Teknolojiyi de kullanıyor. Bazı küçük hatalar var sadece. Bölgesel üreticilerin kendilerini biraz daha eğitmeleri gerekiyor. Çünkü zeytinyağı meyve suyu gibi değil, biyokimyasal bir ürün. Onu doğadan aldığınız gibi tüketemiyorsunuz. Yapısıyla oynuyor, fakat yine başka bir organik ürün açığa çıkarıyorsunuz. Tüm bu süreç dikkate alındığı zaman bence Türk üreticiler dünyadaki en iyi zeytini üretecektir” şeklinde konuştu. 

 
Yeni rota Güzelbahçe
 
Müze Ödülü APİKAM’a
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başhekim Birol, Hemşireler Günü'nü kutladı
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atıl Birol, ...
Türkiye 21'incisi olan uzman doktor, İzmir'e atandı
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon ...
Diyabet hastaları için özel ders!
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi, diyabet hastalarını, Diyabet ...
 
Hastanede 56 çalışan kadroya geçti
Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'nde 56 taşeron işçisi kadroya ...
Öğrencilere sınav öncesi Uzman Psikiyatr desteği
Psikiyatri Uzmanı Dr. Gökhan Salkın, Çeşme'deki 8 liseden gelen 260 öğrenciye, ...
Ünlü Acil Servis doktorundan "Madde bağımlılığı" uyarıları
Doktor Ülkümen Rodoplu, CHP Çeşme İlçe Başkanlığı'nın davetlisi olarak ...
 
Ceviz tüketimi kalp ve bağırsak sağlığı için faydalı
Araştırmalar, düzenli ceviz tüketiminin hem kalp hem de bağırsak sağlığı ...
Yatalak hastalara evde sağlık hizmeti veriliyor
Çeşme Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmeti Birimi, hastaneye gelemeyecek ...
Alper Çizgenakat’ın adı yeniden hastaneye verildi
İzmir’in Çeşme İlçesi’nde yeni hizmet binasına taşınmasıyla adı değiştirilen ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri