Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>YEREL
14 Şubat 2018 Çarşamba - 12:21

Solucan gübresi mucize yaratıyor

70 yılı aşkın bir süredir gelişmiş tarım ülkelerinde kullanılan solucan gübresi, Çeşmeli üreticiler tarafından keşfedilerek yaygınlaşmaya başladı.

Solucan gübresi mucize yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Avrupa'da ve dünyanın birçok gelişmiş tarım ülkesinde, her türlü sebze, meyve, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan solucan gübresi, Çeşmeli üreticiler tarafından da kullanılmaya başlandı. 

Besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim arttırıcı ve erkencilik sağlayan özellikleri ile giderek daha fazla tercih edilmeye başlayan solucan gübresi, ayrıca sinek, böcek gibi bitki zararlılarını da tarımsal ilaç kullanmadan bitkilerden uzak tutmasıyla adeta mucizeler yaratıyor. 

"Bir yılda 8 ton gübre elde ettim"

Çeşmeli üreticilerden Kemal Keklik de yaklaşık bir yıl önce 250 bin kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimine başladığını belirterek, şu anda 7 milyon solucan sayısına ulaştığını söyledi. Solucanların doğru bakımla hızla çoğaldığını anlatan Keklik, "Bir yıl içinde 8 ton solucan gübresi elde ettik. Büyük verim sağlayan solucan gübresini, Çeşme pazarındaki tezgahımda satıyorum" dedi.

"Tek başına mucizeler yaratıyor"

Solucan gübresinin Çeşmeli üreticiler arasında hızla yaygınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Kemal Keklik, "Solucan nüfusu, doğru bakımla hızla arttırılabiliyor. Üreticilerimiz, yapacakları basit seralarda solucan gübrelerini kendileri rahatlıkla üretebilirler. Kendi tarlalarının gübre ihtiyaçlarını karşılayacakları gibi, organik bir gübreyle verimde de ciddi artış yaşayacaklar. Yıllarca suni gübrelerle zehirlenmiş olan topraklarımız, doğanın mucizesi olan solucan gübresi ile üç yıl gibi kısa bir sürede temizlenecek. Solucan gübresi ile toprağa doğal ihtiyaçlarını kazandırmak mümkün. Sadece tarla bitkilerine değil, saksıdaki çiçeğe, bahçenizdeki çime, meyve ağaçlarına, kısaca toprakta saçağı olan her çeşit bitki ve ağaca verim sağlayan solucan gübresi, tek başına mucizeler yaratıyor" diyerek solucan gübresinin faydaları hakkında bilgi verdi. 

"Yediğinin yüzde 95'ini gübre olarak veriyor"

Kırmızı Kaliforniya solucanının obur bir hayvan olduğunu belirten Çeşmeli üretici Keklik, "Kaliforniya solucanı, 7 gün 24 saat yer ve yediğinin yüzde 95'ini, kendi vücudunun kattığı enzimlerle dışkılayarak, kendi vücudunda bulunan sölom sıvısı sayesinde güçlü bir gübre elde edilmesine yol açar. Patates, pancar, turp, havuç gibi ürünlerde yüzde 77'ye varan verim artışı sağlamaktadır. Ayrıca diğer bitkilerde de yüzde 20 ile yüzde 40 civarında verim artışı mümkün. Solucan gübresi, toprakta üç yıl etkili. Sulamada da tasarruf sağlıyor. Ayrıca, solucan gübresinin yapısı sayesinde sinek, böcek gibi bitki zararlıları da uzak duruyor. Bu da tarım ilaçları ile toprağın ve bitkinin zarar görmesini engelliyor" diye anlattı. 

"Rağbet çok"

Organik tarım için solucan gübresinin kullanımın yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Keklik, "Solucan gübresi üretimi Türkiye'de çok yeni. Daha işin başındayız. Türkiye'nin yıllık gübre ihtiyacı 13 milyon ton. Solucan gübresi bu ihtiyacın sadece yüzde 5'ini karşılayabiliyor. Solucan gübresi üretenlerin bir bölümü yurt dışına satış yapınca ihtiyaç daha da artıyor. Çeşmeli üreticiler olarak, 'Üretirsem kime satarım' diye düşünmesin ve korkmasın. Solucan gübresi, dünyada oldukça rağbet görüyor. Üretilecek solucan gübresi, hem Çeşmeli üreticinin ihtiyacını karşılayacak, hem de rahatlıkla satılabilecek bir gübre. Solucan gübresi üretmek isteyen Çeşmeli üreticilerimize, her türlü konuda yardımcı olmaya hazırım" diyerek sözlerini tamamladı. 

 
Çeşme A.D.D Olağan Kurultayı 11 Mart’ta yapılacak
 
Çeşmeli Yazarlar Okurları ile Buluşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rotary'den yeşil kampanya
Çeşme Rotary Kulübü, küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek ve fidan ...
Yeni girişimciler için fırsat
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, iş kurmak isteyen girişimcilere çağrıda ...
Yakalama kararı bulunan şahıs sahte kimlikle yakalandı
Kasten adam öldürme suçlamasıyla hakkında yakalama kararı bulunan D.K., ...
 
Çeşme'de uyuşturucuya geçit yok
Narkotik ekipleri, Çeşme'de şüphe üzerine durdurdukları bir şahıs üzerinde ...
Aya Haralambos'ta isim ayini
Yunan Ortodoks cemaati için önemli azizlerden birisi olan Aya Haralambos, ...
Çeşme Emniyeti’nde Gürcan Alev dönemi!
Emniyet Müdürlüğü atama kararları ile İzmir’e tayin olan Çeşme İlçe Emniyet ...
 
Germiyan'da ÇED süreci başlatıldı
Germiyan Mahallesi'nde yapılması planlanan ve tepkilere neden olan Asfalt ...
Çeşme'nin nüfusu belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2017 ...
Muhtarlar, Muhtarın oğlunu askere uğurladı
Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç, oğlu Halil Koç'un 1 Şubat'ta askere ...
 
YAZARLAR
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
NAM-I DİĞER "LAZ ERCAN"
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri