Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>POLİTİKA
4 Ocak 2023 Çarşamba - 13:11

Sertel’den internet siteleri ile ilgili düzenlemeye tepki:

Basın İlan Kurumu’nun hazırladığı internet haber sitelerinin resmi ilan alma şartlarını düzenleyen yönetmeliğin taslağı ortaya çıktı. Basın meslek örgütleri taslağa tepki gösterirken bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’den geldi.

Sertel’den internet siteleri ile ilgili düzenlemeye tepki:

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Sansür yasasının içerisinde olumlu sayılabilecek düzenlemelerden biri internet medyasına resmi ilan ve basın kartı hakkı tanınmasıydı. Ancak taslağa baktığımızda iktidarın gazeteler gibi internet medyasının da kökünü kurutmak istediğini çok net görüyoruz. Bir internet sitesi resmi ilan alabilmek için iki yıl nasıl bekleyecek, 32 kişiyi nasıl çalıştıracak? Ya bunlar sayı saymayı bilmiyorlar ya da hayatlarında hiç sopa yememişler” dedi.

Taslakta 24 ay bekleme süresi, istihdam edilecek kişi sayısı, ziyaretçi sayısı, tıklama sayısı, günlük haber ve görüntüleme sayısına ilişkin belirlenen kriterlerin “uçuk kaçık” olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“DAĞ FARE DOĞURDU”

“Bu taslak yürürlüğe girerse bırakın internet haber sitelerinin güçlenmesini, resmi ilan alarak ayakta kalmasını tıpkı gazete ve televizyonlar gibi birçoğu kapanmak zorunda kalacaktır. AKP iktidarının sansür yasası içerisinde ‘havuç’ gibi sunduğu internet medya yasasında dağ fare doğurmuştur. Getirilmek istenen şartlara baktığımızda bunların adeta internet sitelerinin resmi ilanlardan yararlanmaması için hazırlanmış olduğunu görüyoruz. Taslağa göre hali hazırda tüm şartları taşısa bile internet sitesinin 24 ay bekleme süresi olacak. Türkiye geneli yayın yapan bir internet sitesinin 32 kişi çalıştırması, günlük en az 240 haber yayınlaması, günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının 500 bin, günlük asgari sayfa görüntülenmesi sayısının da 1,5 milyon olması gerekiyor. Ankara ve İzmir’i kapsayan 2’nci kategoride bu sayılar tekil ziyaretçide günlük 30 bin, görüntülenmede ise 90 bin olarak belirlendi. Elbetteki istihdam yaratmak güzel bir durum ancak böylesine bir kriz ortamında hangi internet sitesi sahibi bu kadar kişiyi çalıştırabilecek. Bu kriterlerin hiçbiri karşılanabilir değildir. Özellikle 24 aylık bekleme süresinin tamamlanması mümkün görünmemektedir. 32 personelle 2 yıl boyunca ilan almadan bu çalışanların istihdamını sağlamak çok gerçekçi ve mümkün değil. Taslak bu haliyle yürürlüğe girerse yarardan çok zarar getirecek, kaliteli, objektif, özgür habercilik yapan internet sitelerinin de kapanmasının önünü açacaktır.”

“TEKEL YARATILACAK”

Bu taslağın bu şekliyle hayata geçirilmesi durumunda yalnızca belirli ellerde toplanan, belirli sermaye sahiplerine ait sitelerin resmi ilan alabileceğinin altını çizen Sertel, “Gerçekleri yazan ve gerçekleri dile getiren internet siteleri tıpkı gazetelerde olduğu gibi cezalandırılacak ve resmi ilan verilmeyecek. Verecekleri resmi ilanın aylık 15-20 bin lirayı geçmediği illerde internet sitesi sahipleri, çalışanlarına aylık 60-70 bin lira gibi bir ödeme yapacak. 13 Ocak’ta Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda bu teklif değerlendirilirken bu şartların gerçeğe uygun şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu teklif bu haliyle hayata geçmez. Bu teklif hayata geçerse resmi ilan alabilen internet sitesi sayısı da bir elin parmaklarını geçmez. Birçok internet sitesi resmi ilan alamaz, alanlar da tekel olur. Gazetelerde tekelci dönem devam ediyordu. Bu düzenleme ile internet medyasında da tekelci dönem başlıyor” diye konuştu.

 
Memur ve emekli zamları belli oldu.
 
Eğitimcilerin Promosyon mücadelesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bugün istifasını açıklıyor!
Uzun süredir istifa edip etmeyeceği kulislerde tartışılan CHP İzmir İl ...
"Dönem bitmeden hakları verilmelidir!"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, infaz ve ...
CHP'den istifa genelgesi!
CHP Genel Merkezi, Haziran 2023 seçimlerine ilişkin flaş bir hamle yaptı.
 
AKP iktidarından basına bir darbe daha!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, AKP iktidarı ...
İyi Parti’de sandık zamanı!
İYİ Parti İzmir’de hafta sonu 4 ilçede sandıkların kuruluyor. Foça, Kınık, ...
"Uzman çavuşlara kadro güvencesi verilsin"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in uzman ...
 
'Telefonlarınız dinleniyor'
CHP lideri partisinin belediye başkanlarını, “telefonlarının dinlendiğini” ...
Kömür fiyatları arttı vatandaş karalar bağladı!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’e dert yanan kömür satıcısı, fiyatların ...
CHP’li Sertel israfın boyutlarına dikkat çekti
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin israf olduğunu vurgulayan ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri