Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
26 Şubat 2018 Pazartesi - 12:16

Prim borcu olan esnafa emeklilik müjdesi…

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş olan, ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-kur’lulara yeni bir fırsat yaratıldığına dikkat çekti.

Prim borcu olan esnafa emeklilik müjdesi…

Yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş olan, ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-kur’lulara yeni bir fırsat yaratıldığına dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, tanınacak olan haktan prim borçluların yanısıra, askerlik ve doğum borçlanmasını ödediği takdirde emekli olabilecek Bağ-Kur’luların da yararlanabileceğini söyledi.

Mutlu, ‘Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında imzalanan ‘Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkurlu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü’ ile, bu kapsamdaki esnaf sanatkarlar artık uygun faizli kredi kullanarak prim borçlarını kapatabilecek ve emekli olabileceklerdir. Kredi borcunun geri ödemesi ise 48 ay vadeye bölünecek ve emekli maaşından kesilecektir.’ dedi.

MAĞDURİYET YAŞANIYORDU

Esnaf sanatkarların reel sektörün en zayıf halkasını oluşturduklarını hatırlatan Başkan Mutlu, ‘Zor şartlar altında bulunan üyelerimiz, sınırlı finansal olanaklarıyla faaliyetlerini sürdürmeye çaba sarf etmektedirler. Böylesine güç koşullar altında bulunan üyelerimiz, zaman zaman istemeseler de bazı ödemelerini ve vecibelerini aksatabilmektedirler.

Bugün Türkiye’de çok sayıda kendi sigorta primini ödeyemeyen esnaf sanatkarımız bulunmakta, ödenemeyen borçlar ise faizleriyle artmaktadır.

Birikmiş borcu dondurulanlar dahil olmak üzere, borcunu ödemek isteyen esnaf sanatkarın mevcut borcu 10-15 yıl geriye dayansa dahi, güncel değerlerden hesaplandığı için, borçların yüksek meblağlara ulaşması söz konusudur.

Bu noktada da en fazla,  yaşı ve gereken günü dolmuş da olsa, yüksek meblağlardaki  prim borcunu ödeyemediği için emekli olamayan esnaf sanatkarlarımız mağduriyet yaşamaktadırlar.

Ziraat Bankası ile SGK arasında imzalanan söz konusu protokol, bu durumda olan üyelerimizin derdine derman olacak niteliktedir.

Bu kapsamdaki üyelerimiz oldukça uygun koşullarda kredi kullanarak borçlarını kapatabilecek ve emekli olabileceklerdir.’ şeklinde konuştu.

KREDİ KOŞULLARI

Kredi imkanının avantajlı koşulları da içerdiğini belirten Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkurlu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü’ kapsamında emeklilik hakkı doğmuş Bağkurlular, aylık yüzde 1.28 faiz ve 48 ay vadeyle kredi kullanabileceklerdir. Bu haktan sadece prim borçlusu değil, askerlik ve doğum borçlanması yapınca emekli olabilecek Bağ-Kurlular da yararlanabileceklerdir.

Söz konusu krediden komisyon masrafı alınmayacaktır. Ayrıca bu krediye başvuracak esnaf sanatkarların geçmiş sorgulaması da yapılmayacaktır. Yani çeşitli nedenlerden dolayı talihsizlikler yaşamış ve kara listeye düşmüş üyelerimiz de bu imkandan yararlanabileceklerdir.

3 ay geçerli olacak anlaşma umulan ilgiyi görüp talep alırsa iki defa uzatılabilecektir. Görüldüğü üzere protokol avantajlı koşulları içermektedir. İhtiyaç duyan üyelerimizin başvurmaları menfaatleri icabı olacaktır.

Bu düşüncelerle İzmir Birliği’nin de her platformda dile getirdiği görüşlere hizmet eden bu protokole emeği geçenlere teşkilatım adına teşekkür etmek istiyorum.’

BAŞVURU NASIL OLACAK?

Emeklilik için yaş, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan esnaf sanatkarlar  SGK’dan ‘Prim borcunu öderse emekli olabilir’ yazısı alıp  Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler.

Banka sigortalıya bağlanacak maaşa göre bir ödeme planı çıkaracak, kredi limitinin azami tutarı, prim borcu tutarı kadar olacak.

 

 
“Play-Off’a birinci olarak gitmek istiyoruz”
 
Türkiye için Çöl uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
E.Ü Rektörü Çeşme'de
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, öğrencileriyle buluşmalarını ...
Rengarenk İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent girişlerini renkli çalılar, ağaçlar ...
Emniyet Müdürü Alev, "Çeşme'nin huzuru için varız"
Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, "İzmir'in incisi Çeşme'nin huzuru için varız" dedi.
 
Köstem Zeytinyağı Müzesi, uluslararası müzeler listesinde
Ortopedi Uzmanı Doç.Dr. Levent Köstem ve eşi tarafından, uzun yıllar süren ...
Flamingoların Dansına Yolculuk
İzmirli kuş gözlemcileri, İzmirli bisikletçiler, Doğa Derneği üye ve gönüllüleri ...
Alaçatı Havalimanı Eğitim Üssü Olmalı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, ...
 
Dalgıç, "Sürdürülebilir turizm, planlamadan geçer"
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Sürdürülebilir turizm anlayışını ...
Kocaoğlu'ndan önemli açıklamalar
İzmir'de bir televizyon yayınına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz ...
“Medeni Kanun bir devrimdir”
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, 92 yıl önce kabul edilen Medeni Kanun’un ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri