Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
5 Haziran 2018 Salı - 11:47

Ovacık Jeotermal Projesi Yargıya taşınıyor!

İzmir Valiliği, bir firmanın Çeşme'nin Ovacık Mahallesi'nde, sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti için 9 sondaj kuyusu açmak üzere yaptığı başvuruyu karara bağladı. Valilik, proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne (ÇED) gerek duymadı.

Ovacık Jeotermal Projesi Yargıya taşınıyor!

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helin İnay Kınay, ÇED süreci sağlıklı ve bütünsel olarak değerlendirme yapılmadan gerçekleştirilen faaliyetlerin, uygulama aşamasında çevre sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Mahalle sakinleri ise 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için dava açmaya hazırlanıyor.

İzmir'de bir firma, Çeşme'nin Ovacık Mahallesi'nde sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti için proje hazırladı. Maliye Hazinesi'ne ait 9 ayrı parselde toplam 215 bin 92 hektarlık alanda arama yapmak için hazırlanan projeye, İzmir Valiliği'nce 'ÇED Gerekli değildir' kararı verildi. Arama ruhsatı alan ve her biri yaklaşık 372 metrekare büyüklüğünde 9 sondaj kuyusu da açacak olan firmanın hazırladığı ÇED dosyasında, Devlet Su İşleri (DSİ) 2'nci Bölge Müdürlüğü'nce verilen görüş yazısında, olumsuz ifadeler kullanıldı. DSİ, sunduğu görüş yazısında, firmanın 9 adet lokasyonda sondaj çalışması yapacağı ve 300-400 metre derinliğe inileceği yönünde yer alan bilgiler için, "Bu lokasyonların ve söz konusu derinliklerin neye dayandırılarak belirlendiği yönünde veriler (jeolojik ve jeofizik etüt verileri) ile bu verilere göre oluşturulan muhtemel kuyu logları ve borulama planları, dosyaya konulmadı. Bahse konu jeotermal faaliyetlerinin, yeraltı suyu ile etkileşimini değerlendirmek için tüm bu bilgilere ihtiyaç duyulmakta" değerlendirmesinde bulundu.

'TAAHHÜT YETERLİ DEĞİL'

Üçüncü derecede doğal sit alanı içerisinde bulunan parsellerde yapılacak olan çalışmaları değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da jeotermal faaliyetlerin, yüzey ve yeraltı sularını kirletici özelliklerine dikkat çekti.

Jeotermal akışkanların bileşiminde doğal yapısı gereği başta arsenik ve bor olmak üzere yüksek seviyede ağır metaller bulunduğuna işaret eden Helil İnay Kınay, "Gerçekleştirilecek çalışmaların sondaj faaliyetleri, kuyuların açılması, reenjeksiyon (tekrarbasma) süreçleri, sondaj çamuru ve akışkanlar ile ilgili çalışmalar, yeraltı ve yüzeysel sulara yönelik izleme faaliyetleri gibi tüm süreçlere ilişkin veri ve bilgilerin ÇED süreci içerisinde bulunması, ayrıca faaliyet alanı ve çevresinin özellikleri ile bütünsel çevresel etkileri, planlama süreçleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmesinin yapılması, nihai ÇED kararlarının tüm bu işlemlerin ardından verilmesi gerekmekte" dedi. 

ÇED başvurusu dosyasında İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ile DSİ 2'nci Bölge Müdürlüğü'nden yüzey suları ve yeraltı suları ile ilgili görüşlerinin alındığına değinen Kınay, DSİ tarafından verilen görüş yazısında yer alan ifadelere dikkat çekerek, şunları söyledi:

"DSİ tarafından, rapor içerisinde bulunan veriler ile ilgili özellikle su kalitesine etkilerin değerlendirilebilmesi için en önemli veriler olan hidrojeolojik etüt, jeolojk jeofizik etüt verileri, gözlem kuyularına dair veriler ile ilgili eksiklikler bulunduğu belirtilerek, bu çalışmaların tamamlanması gerektiği, bu çalışmalar doğrultusunda değerlendirme yapılabileceği ifade edilmiştir. Rapor içerisinde bu çalışmaların yapılacağı taahhüt edilmiştir. Ancak proje dosyasında, DSİ tarafından onaylandığı ya da nihai ÇED değerlendirmesinin yapıldığına dair belge bulunmamakta. Projede ilgili çalışmaların yapılacağının taahhüt edilmesi yeterli değildir. ÇED sürecinde bu çalışmaların tamamlanmış olması ve çalışmaların sonucuna göre çevresel etkilerin irdelenerek kararın verilmesi gerekmekte. ÇED süreci sağlıklı ve bütünsel olarak değerlendirme yapılmadan gerçekleştirilen faaliyetlerin uygulama aşamasında, çevre sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar oluşabilmektedir."

Öte yandan Ovacık Mahallesi sakinleri de gelecek günlerde bir toplantı yaparak, konuyu değerlendirip, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için dava açacaklarını belitti. (DHA)

 

 
Dev yatırım yola çıkıyor
 
Jandarma’dan Çocuklara Trafik eğitimi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de müzik yasağı başlama saatleri belirlendi
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, bölgelere göre müzik yasağının ...
Suçüstü yakalanan uyuşturucu satıcısı tutuklandı
İki kişiye uyuşturucu madde satarken yakalanan Y.D. (27), tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Muhtarlara ilk yardım kursu
Çeşme'nin mahalle muhtarları ilk yardım kursu aldılar.
 
Kuşadası açıklarında yanan tekne Alaçatı'ya çekildi
Aydın'ın Kuşadası ilçesi ile Samos adası arasındaki uluslararası sularda ...
Çeşme'nin seçmen sayısı belli oldu
Çeşme'de 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak olan kişi sayısı belli oldu.
Köpekler için yeşillikler arasında doğal ortam yaratıldı
Çeşme Belediyesi, bir taraftan kısırlaştırma yoluyla sokak hayvanları ...
 
Sahte paraya dikkat !
Çeşme'de piyasaya sahte para sürmeye çalışan 2 kişi Kaçakçılık ve Organize ...
Esnaf Odası'ndan yapılandırma duyurusu
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, bir duyuru yayınlayarak, oda aidat borcu ...
Çeşme'nin en güzel manzaralı Kafe'si açılıyor
Çeşme'nin en güzel manzarasının olduğu Karakori Dağı'ndaki Çeşme Seyir ...
 
YAZARLAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri