Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>YEREL
31 Mayıs 2018 Perşembe - 09:32

Köpekler için yeşillikler arasında doğal ortam yaratıldı

Çeşme Belediyesi, bir taraftan kısırlaştırma yoluyla sokak hayvanları popülasyonunu kontrol altına almaya çalışırken,bir taraftan da yeşillikler arasında doğal ortam oluşturulan hayvan barınağında, sokak hayvanları için en iyi yaşam olanaklarını sağlamaya çalışıyor.

Köpekler için yeşillikler arasında doğal ortam yaratıldı

Birçok hayvan barınağından farklı olarak, tamamen doğal bir yaşam alanı sağlanan Çeşme hayvan barınağının ağaçların arasında olması da, hayvanların yaz güneşinden korunmasını sağlıyor. 700'e yakın sokak köpeğinin yaşamını sürdürdüğü hayvan barınağında dikkat çekici bir yön de, yabancı bir kimsenin olmadığı anlarda hayvanların huzurlu olmaları ve havlamamaları. 

Hayvan barınağında görev yapan Çeşme Belediyesi Veteriner Hekimleri İsmail Ekmekçioğlu ve Melda Görgün, yılbaşından bu yana 500'e yakın sokak köpeği ve kedisininin kısırlaştırıldığını açıkladılar.

"Kısırlaştırmayla popülasyonu kontrol altına almaya çalışıyoruz"

Veteriner Hekim İsmail Ekmekçioğlu, duyarlı vatandaşların sokak kedilerini kısırlaştırmak için getirdiklerini belirtirken, "Sokak köpeklerini de bazen vatandaşlar getiriyorlar, bazen de biz alıyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırdıktan sonra yasa gereğince yaşadıkları ortama geri bırakıyoruz. Kısırlaştırmadaki amacımız; üremelerini engelleyerek, hayvan popülasyonunu kontrol altına almak. Böylece hayvanların çoğalmasını engellerken, hem halk sağlığına, hem de çevreye zarar vermelerini önlemeye çalışıyoruz. Sokak hayvanları üreyerek çoğalınca, vatandaş da tepki gösteriyor. Hayvan sayısı az olunca, vatandaş da sahip çıkıyor ve birlikte yaşamaya alışıyor. Kısırlaştırılan sokak hayvanları agresif de olmuyorlar. Sokak köpekleri arasında gruplaşma, çeteleşme olmuyor" diye anlattı.

"Uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz"

Zaman zaman sokak köpeklerinin saldırdıklarına ilişkin şikayetler de aldıklarını söyleyen Ekmekçioğlu, "Öyle durumlarda olay yerine gidiyoruz. Mümkün olduğu kadar bir ortak nokta bulup, hem şikayetçi vatandaşları, hem de hayvanseverleri kırmadan ortak bir nokta bulup sorunu çözmeye çalışıyoruz. İki tarafın da haklı yönleri oluyor. İkna ederek uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz. 5199 sayılı yasa açık. Kısırlaştırdıktan sonra hayvanları aynı yaşam alanlarına bırakmak zorundayız. Hayvanı almaya kalkarsak, yasa da çok açık olduğu için hayvanseverler tepki gösterebiliyor. Hayvanların zehirlenme riski varsa, o zaman hayvanı koruma altına almak zorunda kalıyoruz. Zaman zaman kendisini bilmez kişiler, hayvanlara eziyet edebiliyor veya zehirlemeye kalkabiliyorlar. Ne yazık ki bazı mahallelerimizde zehirlenme vakaları oldu" diye yakındı.

"Barınakta 700 hayvan var"

Hayvan barınağında 700'e yakın sokak köpeği olduğunu açıklayan Veteriner Hekim Ekmekçioğlu, "Barınaktaki köpeklerin büyük çoğunluğu, 5199 sayılı yasa çıkmadan önce barınağa alınan köpekler. Bir de koruma altına almak zorunda kaldığımız hayvanlar var. Bunların bir kısmını agresif olduğu ve çete kurarak vatandaşlara saldırdığı için barınağa almak zorunda kaldığımız hayvanlar oluşturuyor. Bazen terkedilmiş cins hayvanlar da getiriliyor. ÇESAL ve Doğa ve Hayvanseverler Derneği onların sahiplendirilmesi için yardımcı oluyorlar. Engelli hayvanları da derneklerin yardımıyla sahiplendirmeye çalışıyoruz. Engelli hayvanların burada bakımı daha zor. Onun için sahiplendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

"Otellerden gıda artıklarını alarak tasarruf sağlıyoruz"

Duyarlı hayvanseverlerin zaman zaman barınağa mama yardımında bulunduğunu da ifade eden Ekmekçioğlu, "Ama genelde bütün yük belediyede oluyor. Ayrıca otellerden yemek artıklarını çalışanlarımız aracılığıyla topluyoruz. Gıda artıkları, hem hayvanların beslenmesini sağlıyor, hem de çöpe atılmasının önüne geçilmesiyle karasinek de engelleniyor. Yıllık bazda hesaplandığı zaman, hayvanların beslenebilmesi için yaklaşık olarak bir milyon lira gerekirken, otellerden aldığımız gıda artıkları ile 50 bin lira gibi bir rakama düşürerek tasarruf da sağlamış oluyoruz. Hayvanların gıda artıklarıyla beslenmelerini sağlayarak önemli bir tasarruf sağlıyoruz" diye anlattı.

Çeşme Belediyesi Veteriner Hekimi İsmail Ekmekçioğlu, vatandaşlara çağrıda da bulunarak, "Göremediğimiz, gözden kaçmış olan, kısırlaştırılması gereken sokak hayvanlarını bize bildirsinler. Sokak köpeklerini biz alabiliyoruz. Ama kediler konusunda vatandaşların bize yardımcı olmalarını rica ediyoruz" dedi. 

 

 
Taşıma kooperatifleri Büyükşehir çatısı altında çalışacak
 
Çeşme CHP seçim çalışmalarına hız verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte paraya dikkat !
Çeşme'de piyasaya sahte para sürmeye çalışan 2 kişi Kaçakçılık ve Organize ...
Esnaf Odası'ndan yapılandırma duyurusu
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, bir duyuru yayınlayarak, oda aidat borcu ...
Çeşme'nin en güzel manzaralı Kafe'si açılıyor
Çeşme'nin en güzel manzarasının olduğu Karakori Dağı'ndaki Çeşme Seyir ...
 
Çeşme Marina'da başarılı yangın tatbikatı
Çeşme Marina'da her yıl yaz öncesi yapılan yangın tatbikatı, başarı ile gerçekleştirildi.
İZSU'dan uyarı
İZSU, Ildır kuyularının İstanbul Dağı'ndaki ana depoya bağlantısının yapılması ...
Dalgıç, 312 tapu dağıttı
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, başkanlığını da yaptığı Alaçatı ...
 
CHP’den ADD’ye ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme İlçe Örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme ...
Çeşme'de korsan taşımacılığa geçit yok
Yaz sezonunun huzurlu geçmesi için önlemler alınırken, geçtiğimiz yaz ...
Esnaflar sicil işlemlerini Çeşme'de yaptırabilecek
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, esnafın işlemlerini kolaylaştırıcı çalışmalar ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EL CORDEBES GİBİ KAZANDIN ŞAMPİYON GÖZTEPE
Okan Yüksel
Okan Yüksel
PAPİ MEHMET
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri