Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
19 Ocak 2017 Perşembe - 10:15

Metin Öney, "Anayasa değişikliği, Anayasa'ya aykırı"

Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Metin Öney, "Yapılmak istenen Anayasa değişikliği, mevcut Anayasaya aykırılıklar taşıyor" dedi.

Metin Öney,  Anayasa değişikliği, Anayasa ya aykırı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Anayasa’nın 18 maddesinde yapılacak değişikliğin ikinci tur oylaması başlarken, Türk Parlamenterler Birliği (TPB) İzmir Şubesi, yapılacak değişiklerin Türk siyasetine ve devletin yönetim sistemine olacak etkilerini masaya yatırdı.

“Anayasada Madde Değişikliği Mi, Rejim Değişikliği Mi?” başlıklı konferansta konuşan TPB İzmir Şubesi Başkanı ve 20. Dönem Milletvekili Avukat Metin Öney, Anayasa’da 18 maddede değişiklik yapılmasına rağmen 40’tan fazla maddeye atıfta bulunulduğunu hatırlatarak, olası referanduma ilişkin dikkat çeken bir önerilerde bulundu.

Anayasa değişikliğinin, TBMM tam üye sayısının üçte birinin yazılı teklifi ve nitelikli çoğunluğa karşılık gelen beşte üçünün evet demesi ile referanduma sunulduğunu vurgulayan Metin Öney,  buna karşılık referandumda yarıdan bir fazlasının “evet” demesi ile yürürlüğe girmesinin çelişki olduğunu söyledi.

// 38-40 MİLYON “EVET DEMELİ”

Türkiye’de yaklaşık 60 Milyon seçmen bulunduğunu, bunun en az 10 Milyonunun seçimlerde oy vermeye gitmediğini anımsatan Öney, şu değerlendirmeyi yaptı:

“25 Milyon kişinin tercihi 80 Milyonluk ülkenin kaderini değiştirmekle kalmıyor, ülkede rejim değişikliği anlamına gelecek uygulamaların önünü açabiliyor. TBMM’de görev yapan milletvekilleri ülke ortalamasının üzerinde bir eğitim ve bilinç seviyesine sahipler. Böyle bir Meclis’in referandum kararı alabilmesi için nitelikli çoğunluk olan 330 milletvekilinin ‘evet’ demesini istiyoruz ama referandumda oy vereceklerin yarısından bir fazlasının ‘evet’ demesini yeterli sayıyoruz. Bu açık bir çelişkidir.  Unutmayalım ki referandum bir seçim değildir.  Dolayısıyla bu anayasa oylamasına halkın yarısı değil de üçte ikisi onay veriyorsa, ki yaklaşık 38 ilâ 40 Milyon vatandaşa karşılık gelir, bu kararı öpüp başımıza koyarız.”

// “SEÇİM ANLAMSIZ HÂLE GELECEK”

“Türkiye’nin Kıbrıs harekâtından sonra ilk kez sınırlarının dışında cephe savaşı verdiğini, içeride bir terör girdabında yaşarken ekonomide çok ciddi sorunlarla boğuştuğuna” işaret eden Metin Öney, Anayasa ve referandum tartışmalarının zamanlamasının uygun olmadığını vurguladı.

Öney, Anayasada yapılacak değişikliklerin 2019 yılı Kasım ayında yürürlüğe girecek olmasına rağmen, yaklaşık üç yıl önceden tartışılıp oylanmasına da anlam veremediklerini de kaydetti.

Türkiye’de sayıları yüze yaklaşan Hukuk Fakültelerinin,  devletin yapısında köklü ve geri dönülemez değişiklikler içeren Anayasa değişliğine karşı hiçbir görüş beyan etmemesini de anlamlı bulduklarının altını çizen TPB İzmir Şubesi Başkanı Metin Öney, şöyle devam etti:

“MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin, ‘fiili durumu hukuki hale getirelim’ demesi ile bu sürecin adeta yangından mal kaçırır gibi hızlandığına tanık olduk. Dünya pozitif hukuk literatüründe böyle bir yaklaşım bulunmuyor. Anayasası olan devlet ile anayasal devlet birbirinden çok farklı kavramlardır. Böylesine hayati bir konuda Hukuk Fakültelerimizden, birkaçı hariç barolardan, üniversitelerden, iş dünyasından, sivil toplum kuruluşlarından hiçbir ses duyamıyoruz. Bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi ile Türkiye’de seçim yapmak anlamsız hâle gelecektir. Herhangi bir parti 350 milletvekili çıkarsa dahi iktidara gelemeyecek, seçmenine hiçbir vaat veremeyecek, bütçe dahi yapamayacaktır. Şayet Cumhurbaşkanı aynı partiden ise, onun himmetine sığınmaktan başka çaresi kalmayacaktır. Bir tek yetkileri elinde tutanın özgür olacağı bir düzen getirilmek istenmektedir. O halde bu telaş, bu acele niye diye sormak hakkımızdır.”

// “ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ , ANAYASAYA AYKIRI”

                Metin Öney, yapılacak değişikliğin mevcut Anayasaya aykırılıklar taşıdığını da iddia etti. Egemenliğin kullanılmasının hiçbir kişi ya da kuruluşa bırakılamayacağının Anayasada açık şekilde yazılmasına rağmen; Cumhurbaşkanına aynı zamanda parti başkanı olacağı için milletvekillerini, belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini tek başına seçme hakkı tanındığını belirten Öney, “Cumhurbaşkanının tek seçici olması hatta TBMM’yi feshetme ve egemenlik hakkı olan bütçe yapma yetkisi olması, egemenliğin devri anlamına gelir ve bizatihi Anayasaya aykırıdır. Yetki kullanan Cumhurbaşkanı’nın Meclis’e karşı sorumluluğu olmayacak. Gensoru verilemeyecek, güvenoyu istenmeyecek.  Bu durumda Cumhurbaşkanı Olağanüstü Hal ilan edip Anayasa’yı dahi değiştirebilir” dedi.

 

 

Etiketler:
 
Ortadoğuluların tercihi Türk sigarası
 
“Arap” emin ellerde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Barosu, ''İstismar, sanıldığı gibi uzaktan gelmiyor''
İstismarın ıssız sokaklarda olduğu şeklinde yaygın inanışlar olmasına ...
Bu toprağın altında...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp ...
Karaburun, balık çiftliği kuşatmasına karşı çıktı
Gerence Körfezi’nden Badembükü’ne kadar kıyıları balık çiftlikleriyle ...
 
Zeytineli Köyü zeytin ile tanıtılacak
Urla'nın Zeytineli'nde açılan kursta kadınlar, zeytini taşlara işliyorlar.
Yine Balık Çiftliği Krizi...
Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, Seferihisarlılar, çevreciler, doğacılar, ...
Urlalılar da otoyol gişelerinin kalkmasını istiyor
Geçtiğimiz yıl İzmir-Çeşme Otoyolu'ndaki Narlıdere ve Güzelbahçe gişelerinin ...
 
Yarı tatil, tam mutluluk
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarı yıl tatiline girecek öğrenciler için ...
Çeşme’de ‘Bahçıvan’ operasyonu!
Çeşme Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonda ...
Türkiye’nin En Büyük Tarım Fuarı, Fuar İzmir’de Açılıyor
Türkiye tarım sektörünün en büyük ve en önemli buluşma noktası olan, sektörü ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri