Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
3 Eylül 2018 Pazartesi - 11:52

Mehmet Culum'un kitaplarına akademik yaklaşım

Dört kitabı bulunan Çeşmeli Yazar Mehmet Culum'un kitaplarındaki "Göç ve Kültürel Etkileşim" Doç. Dr. Figen Kabadayı tarafından, akademik bakışla irdelendi.

Mehmet Culum un kitaplarına akademik yaklaşım

Maltepe Üniversitesi Sosyokültürel Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Kabadayı, Mehmet Culum'un kitaplarındaki "Göç ve Kültürel Etkileşim"i inceleyerek, Tekke Plaj Cafe'de bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Mehmet Culum'un kitaplarında da adı geçen 93 yaşındaki annesi Rabia Culum ile eşi Jeanne Culum'un yanı sıra çok sayıda okuyucusunun da katıldığı söyleşi, yaklaşık bir saat sürdü. 

"Mehmet Culum'un kiaplarında, göç olgusu öyküleştirilmiş"

Mehmet Culum'un; Azap Ağa, Alaçatılı, Kalenin Gölgesinde Çeşme ve Yengeç Dişi adlı kitaplarındaki göç olgusunu ve kültürel etkileşimi derinlemesine inceleyen Doç. Dr. Figen Karadayı, "Mehmet Culum'un kitaplarına baktığımızda, Anadolu'nun batısında, birbirine çok yakın coğrafi yerleşimi olan Sakız adası ve diğer adalar, yani Yunanistan ve Türkiye haklarının karşılıklı gidiş gelişleri, yani göç olgusu öyküleştirilmiş. Bir göçmen ailenin, her ne kadar kendisi göçmen olmasa dahi, ikinci nesli olarak, kendi hayatından, uygun bulduğu, dikkatini çeken ilişkiler, bağlar ve göç üzerine öyküleri romanlaştırmış. Romanlarda; kültürel çatışmalar, ilişkiler, sevgiler, aşklar, düşmanlıklar, şiddet, saldırganlık gibi her şeye rastlamak mümkün" diye konuştu.

"Göçlerin nedeninin; savaşlar, zulüm, baskı ve ekonomik sorunlar"

Göçlerin tarihsel bir olgu olduğunu vurgulayan Karadayı, "Tarih boyunca çeşitli yerlere göçler gerçekleştirilmiş. Dolayısıyla göç; insan olgusu kadar eski bir olgudur. Göç; ülke içinde olduğunda iç göç, ülkeler arasında olduğunda da dış göçler adını alıyor. Mehmet Culum'un kitaplarına konu olan ise dış göçler. Kitapları incelediğinizde, zorunlu ya da gönüllü göçleri göreceksiniz. Örneğin Azap Ağa kitabında, Mehmet Culum'un aile köklerinin dayandığı Azap Ağa ailesinin zorunlu göçü. Son kitap olan Yengeç Dişi'ndeki göç, gönüllü gibi görünüyor. Kitaplarda, tarihsel, siyasi koşullara bağlı olarak, bu yakadan öbür yakaya, o yakadan bu yakaya göçlerin gerçekleştiği öyküleştirilmiş. Bu göçlerin nedeninin; savaşlar, zulüm, baskı ve ekonomik nedenler olduğunu görebiliyoruz. Kitaplarda, göçmen aileler arasında yardımlaşmayı da görebiliyoruz. Alaçatı'da oturan bir Rum aile, bir Boşnak aileye evini açabiliyor. Daha sonra tam tersi oluyor. Geri dönen Rum aile, Boşnak aile tarafından misafir ediliyor" diye anlattı. 

"Kitaplarda, uyumsuzluk var ama, uyuma yöneliş de var"

Göçlerdeki uyum sürecini de irdeleyen Karadayı, "Özellikle 'Kalenin Gölgesinde Çeşme' kitabında, uyum süreci var gibi gözüküyor, ama uyum süreci yok. Çatışmalar, dış güçler, siyasi güçler, baskılar etkili rol oynuyor. 'Yengeç Dişi'nde uyumsuzluk var ama, uyuma da yöneliş var. Tabi iyi çözüm bu. Göç olgusunda, bireycilik, toplulukçuluk, çatışma, bütünleşme, kültürel farklılıklar, benzerlikler var. Çünkü yalın ve net bir kültür yok. Rum, burada yaşıyorsa, elbette kültürü için bir alan ayırmış olabilir. Bu farklılaştığı yerdir. Ama süreç içinde benzeşmeler de artıyor. Dış güçler buna engel olmuyor. Asimilasyon politikası, bir kültürün diğer kültür içinde, kaybolup, yok olmasıdır. Bu bir uyum süreci gibi görülse de, sağlıklı bir uyum süreci değildir. Bireyin, uzun vadede, psikososyal sorunlar yaşaması  mümkün. Bu durumda birey, kendi kültürünü reddediyor. Baskın kültürü hayranlıkla içselleştiriyor. Tabi bu, çok sağlıklı bir süreç değil" diye konuştu. 

"Mehmet Culum, göçü, hissettiği gibi yazmış"

Yazarların, hissettiği, düşündüğü, duyduğu, kurguladığı şeyleri yazdığını vurgulayan Karadayı, "Yazarlarken, içsel olarak; 'şudur, budur' diye düşünmeden yazıyor. Ama sonuçta ortaya bilimsel bir materyal de çıkabiliyor. Mehmet Culum, kitaplarında; göçü, ayrışmayı, etkileşimi, entegrasyonu, asimilasyonu düşünmeden, hissettiği gibi, deneyimlediği şekilde yazmış. Ailede de bir kültürel farklılık var. Kültürel farklılıklar iç içe geçmiş vaziyette. Bütün bunların yarattığı, duygularda ortaya çıkıyor. Bence Mehmet Culum'un her kitabının bir amacı var. Nihai amaç; elbette toplumsal hizmet. Şu anda içinde yaşadığımız çeşitli grupların birbirleriyle çatışması, grupların kendi kimliklerini abartıp, birbirlerine ters düşmeleri, giderek bunun şiddetlenmesi, hiç de birlikte yaşama kültürünün temelini oluşturmuyor. Bunların yok edilmesi gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı. 

"Ben, göç ve kültürel etkileşim yazarıyım"

"Çeşme'de çeşitli mekanlarda defalarca söyleşi yaptım. Bana; 'Bu kitaplarda ne anlatıyorsun?' diye soruyorlardı. 'Yakın tarihimizin hikayelerini anlatıyorum' diyorum. 10-15 yıldır hep böyle söyledim. Geçtiğimiz Haziran ayında, Ankara'da bir akademisyen, benim kitaplarımı okuyup, incelemiş. İngilizlerin organize ettiği ve her yıl bir başkentte realize edilen dünyanın en büyük göç konferansında, 'Mehmet Culum'un kitaplarında göç ve kültürel etkileşim' başlıklı bir sunum yapmış.Bunu duyduğumda, gerçekten şaşırdım. Şimdi artık bana, 'Ne yazıyorsun?' diye sorduklarında, 'Ben, göç ve kültürel etkileşim yazarıyım' diyebilirim. Bugün de Doç. Dr. Figen Karadayı, benzer bakış açısıyla kitaplarım hakkında söyleşi gerçekleştirdi. İki akademisyen de aynı yaklaşımda bulunduğuna göre, 'göç ve kültürel etkileşim' yazarı olduğumu söyleyebilirim" diye konuştu. 

"Yengeç Dişi'ni yazmadan önce 'kafa hamilesi' gibiydim"

"Yengeç Dişi adlı kitabımı yazmadan önce neredeyse 'kafa hamilesi' gibi dolaşmaya başlamıştım. Çok gecikmiş bir kitaptı. On senedir kafamdaydı. Sıkıntı yaratmaya başlamıştı. Evde bakla ayıklarken bile kafamda Yengeç Dişi'ni yazar hale gelmiştim. Ilıca'nın sahilinde eşimle yürüyüş yaparken, belki yarım saat sessizleşiyordum. Halbuki ben konuşmadan duramam. Eşim, bir sıkıntım olup olmadığı soruyordu. Kafamda kitap yazdığımı söyleyemiyordum. Bir gün yine dolaşırken dayanamayıp, kafamdaki kitabı söylemek zorunda kaldım. Eşim hemen bana destek verdi. Eve geldik, 'hemen başla' dedi. 93 yaşındaki annem de evde. Tam kitabı yazmaya yoğunlaşırken, annem bir şey soruyordu. Yengeç Dişi'ni, gerçekten zor şartlarda, bölüm bölüm yazmak zorunda kaldım" diye anlattı. 

Çeşmeli Yazar Mehmet Culum, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

 
İzmir Limanı'nda tarama başladı
 
Türk çocuğundan ABD'deki bin çocuğa eğitim yardımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiftlik Festivali söyleşilerle sona erdi
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesinin sonuncu durağı olarak ...
Çiftlikte festival coşkusu
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesinin dokuzuncusu olan Çiftlik ...
Çeşme'de 9 gün klasik müzik keyfi yaşanacak
Çeşme Belediyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi işbirliği ile bu yıl dördüncüsü ...
 
Çiftlik'te festival zamanı
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında, 1-2 Eylül ...
Adaletsizliğe Karşı Şiir etkinliği
Şiirin Halka Dönüşü / Adaletsizliğe Karşı Şiir etkinliği WPM, TYS İzmir ...
Bayram bitti festivaller başladı
Uzun bayram tatilinde 1 milyonun üzerinde tatilciyi ağırlayan Çeşme, hemen ...
 
Culum'un romanlarındaki "göç" söyleşi konusu olacak
Yazdığı romanlarında yaşanmış hikayelerden esinlenerek göç konusunu işleyen ...
9. Börklüce Şiir Günleri
Karaburun'da, Börklüce Şiir Günleri’nin bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek. ...
Son kitabında annesini yazdı
Çeşmeli fotoğraf sanatçısı ve yazar Cavit Kürnek, son kitabında çok sevdiği ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Papi Mehmet
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri