Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT-MAGAZİN
2 Eylül 2018 Pazar - 09:00

Çiftlikte festival coşkusu

Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesinin dokuzuncusu olan Çiftlik Festivali'nin birinci gün etkinlikleri coşkuyla gerçekleştirildi.

Çiftlikte festival coşkusu

Birincisi gerçekleştirilen Çiftlik Festivali'nde, Çiftlik Mahallesi sakinleri, evlerinde ürettikleri lezzetleri, tarlalarında ürettikleri ürünleri, kendi yaptıkları el işleri ve takıları açılan stantlarda satışa sundular.  

Festivale eşi Semra Dalgıç ile birlikte katılan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çiftlik Mahallesi sakinlerinin açtıkları stantları ziyaret ederek, mahalle sakinleri ile sohbet etti. Çiftlikli bir üretici, standını ziyaret eden Başkan Dalgıç'a karpuz hediye etti. El ürünü takıların satıldığı standı da ziyaret eden Başkan Dalgıç, eşi Semra Dalgıç'ın beğendiği bir takıyı da satın aldı. 

"Her etkinlikle sezonu uzatmış oluyoruz"

Festival ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Dalgıç, birincisini düzenledikleri Çiftlik Festivali ile, "9 Durak 9 Deneyim" projesinin hedefine ulaştığını ifade ederek, "Festivalde, bölgede çok miktarda dikili bulunan sakız ağacı ile ilgili söyleşi gerçekleştirilerek,koruma altındaki yaşlı sakız ağaçları ve sakız korulukları ziyaret edildi. Ayrıca yazarlarımızın söyleşileri de festivalin ikinci günü gerçekleştirilecek. Çiftlik Mahallemiz, Türkiye'de en fazla sakız ağacının olduğu bir bölgedir. Farkındalık yaratıp, sakızı da endüstriyel olarak gelir kapısı yapabilmek için sakız ağacını da festival kapsamı içine aldık. 9 bölgemizde gerçekleştirilen her etkinlikle Çeşme'de sezonu uzatmış oluyoruz. Pazartesi gününden itibaren, Çeşme merkezindeki tarihi kilisede, 9 gün sürecek klasik müzik etkinliğimiz var. Etkinliklerimiz, Ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Kasım ayında da Türkiye'nin her yerinden gelecek, 2 binin üzerinde katılımcı beklediğimiz bisiklet yarışı gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerle hem sezonu uzatmış oluyoruz, hem de ara dönemler içerisinde bölgemiz insanına ekonomik katkı sağlamış oluyoruz. Bu festivaller, bir anlamda da hemşehrilerimizin buluşma yeri oluyor. Çiftlik, Çeşmemizin en güzel yerlerinden birisi. Bu güzel mahallemizde birincisini başlattığımız festival, gelecek yıllarda büyüyerek devam edecektir" diye konuştu. 

"Sakız ve sakız yağı, dünyada 300'den fazla üründe kullanılıyor"

Sakız ağacının ana vatanı olan Sakız Adası'na en yakın bölgede yer alan ve 4 binden fazla sakız ağacının dikili bulunduğu Çiftlik Mahallesi'ndeki festival kapsamında, Doç. Dr. Murat İsfendiyaroğlu’nun “Sakız Ağacı: dünü, bugünü, yarını” söyleşisi gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat İsfendiyaroğlu, ilgi ile izlenen söyleşisinde, 1994-1999 yılları arasında sakız ağacının çoğaltılması üzerine doktora yaptığını belirterek, "Yaptığım doktora tezi konusunun, dünyada başka örneği yok. Sakız ağacı, bir maki bitkisi. Bütün Akdeniz kıyısınca yabani sakız ağacına rastlamak mümkün. Ancak reçinesi değerli olan sakız ağacı, büyük ölçüde Sakız Adası'nda bulunuyor. Sakız ve sakız yağı, dünyada 300'den fazla üründe kullanılıyor. Kozmetik, parfümeri,ilaç ve gıda ürünlerinde değerlendiriliyor. Ayrıca sakız, yüksek miktarda E vitamini içeriyor. Tıp alanında yapılan araştırmalarda da sakızın bazı kanser tümörlerini durdurduğu belirlendi" diye anlattı. 

Sakız ağacı ile ilgili söyleşinin ardından 1956 yılında dikilen ve koruma altında bulunan bir sakız ağacı ile 165 sakız ağacının bulunduğu koruluk ziyaret edildi. Doç Dr. Murat İsfendiyaroğlu ve Çeşme Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, sakız ağacı, sakız ağacının çoğaltılması ve sakız ağacının reçinesinin elde edilişi hakkında geniş açıklamalarda bulundular. 

1. Çiftlik Festivali'nin birinci gün etkinlikleri, yüzlerce kişinin coşkuyla izlediği Ege Orkestrası konseriyle sona erdi. Renkli performanslarıyla müzik dünyasında büyük başarılara imza atmayı sürdüren Ege Orkestrası, blues, caz ve Türkçe müziklerin yanı sıra, neşeli Balkan ve Grek şarkılarıyla eğlence dolu bir performans sundular. Çiftlik Mahallesi sakinleri ve festival ziyaretçileri, Ege Orkestrası'nın ezgilerine eşlik ederken, zaman zaman da kendilerinden geçerek oynadılar. Coşkulu konser, yaklaşık 2 saat sürdü. 

Festivalin ikinci gününde de, saat 17.00'de, Kafa Dergisi yazarı Gökhan Dağıstanlı bir söyleşi gerçekleştirecek. Dağıstanlı, söyleşisinin ardından, "Kimsesiz Mektuplar" adlı kitabını imzalayacak. 

Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen Çiftlik Festivali, saat 19.00'da, gazeteci, televizyon program yapımcısı, sosyolog ve Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi yazar Enver Aysever söyleşisi ile son bulacak.

 
Sakız Adası'nda Türk Yelkenciye saldırdılar!
 
İzmir’den barış şarkıları yankılandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de 9 gün klasik müzik keyfi yaşanacak
Çeşme Belediyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi işbirliği ile bu yıl dördüncüsü ...
Çiftlik'te festival zamanı
Çeşme Belediyesi'nin "9 Durak 9 Deneyim" projesi kapsamında, 1-2 Eylül ...
Adaletsizliğe Karşı Şiir etkinliği
Şiirin Halka Dönüşü / Adaletsizliğe Karşı Şiir etkinliği WPM, TYS İzmir ...
 
Bayram bitti festivaller başladı
Uzun bayram tatilinde 1 milyonun üzerinde tatilciyi ağırlayan Çeşme, hemen ...
Culum'un romanlarındaki "göç" söyleşi konusu olacak
Yazdığı romanlarında yaşanmış hikayelerden esinlenerek göç konusunu işleyen ...
9. Börklüce Şiir Günleri
Karaburun'da, Börklüce Şiir Günleri’nin bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek. ...
 
Son kitabında annesini yazdı
Çeşmeli fotoğraf sanatçısı ve yazar Cavit Kürnek, son kitabında çok sevdiği ...
Çeşmeli amatör fotoğrafçılardan profesyonelce sergi
Çeşme Fotoğrafçılar Topluluğu (ÇEŞFOT) üyelerinin, profesyonelce çekilmiş ...
Ildır Festivale hazır
Çeşme Belediyesi tarafından 25 - 26 Ağustos tarihleri arasında, bu yıl ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri