Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>EKONOMİ
24 Temmuz 2019 Çarşamba - 07:56

Klima kullanırken elektrik faturanızı şişirmeyin

Klimalar yazın kurtarıcımız ancak klimalar hem doğaya zarar veriyor hem de elektrik faturalarını kabartıyor.

Klima kullanırken elektrik faturanızı şişirmeyin

Türkiye’nin elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip tarafından yapılan hesaplamalara göre klima kullanımından kaynaklı elektrik harcamaları yaz ayları için hane başına 670 TL’ye kadar ulaşıyor. Yaz aylarında Türkiye genelinde evlerde 107 milyon TL daha fazla elektrik faturası ödeniyor. EnCazip, elektrik faturasını şişirmeden, tasarruf ederek klima kullanımı için bazı önerilerde bulunuyor.

Yazın sıcaklardan bunaldığımızda klimalar en büyük yardımcımız. Ancak fazla kullanımı hem doğaya zarar veriyor hem de elektrik faturasını kabartıyor. Türkiye’nin elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip tarafından yapılan hesaplamalara göre ortalama bir evde yaz boyunca klima çalıştırıldığında tüketiciler 670 Lira daha fazla elektrik faturası ödüyor. Türkiye geneline baktığımızda ise klima kullanılan evlerde toplamda 107 milyon TL daha fazla elektrik faturası ödeniyor. EnCazip, serinlerken doğayı korumak ve elektrikten tasarruf etmek için önerilerde bulunuyor:

Evinize uygun klimayı seçin: Doğru klima modeli kullanımıyla yüzde 60’a varan tasarruf sağlanabilir. Evin bulunduğu şehrin iklimine, metrekare ve evde yaşayan kişi sayısına göre uygun boyutta bir klima kullanılması fazla enerji sarfiyatını önler. Örneğin Marmara Bölgesi’nde yaşayan 4 kişilik bir ailenin 20 metrekarelik ve 3 metre tavan boyuna sahip olan bir odası için uygun klima ortalama 12000 btu/saat olarak hesaplanabilir. En doğru hesaplamayı yapmak için klimanın teknik servisinden yardım isteyerek enerji tasarrufuna yardımcı olabilirsiniz.

Klimayı doğru yere monte ettirin: Hem iç hem de dış ünitenin gölgeli alanlara yerleştirilmesi, ısı veren ve kuvvetli hava sirkülasyonu olan diğer cihazlara yakın olmaması tercih edilmelidir.

A sınıfı kullanın: İklimlendirme cihazlarında en verimli olan A’dan en az verimli olan G’ye enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır. A sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima kullanırsanız yılda yaklaşık 145 TL tasarruf etmiş olursunuz.

Kapı pencereleri kontrol edin: Klimanızın kaliteli olması tasarruf için tek başına yeterli değil. Klimanın yarattığı soğuk havanın kaybını önlemek için kapıları ve pencereleri kapatın. Evlerdeki ısı kaybının yüzde 20’sinin sebebi ısı veya soğuk kaybı neticesinde meydana geliyor. Bu nedenle yalıtım bandı kullanın veya pencerelerdeki olası sızıntıları kontrol edin.

Soğutmayın, nem alın: Ülkemizin pek çok şehrinde havanın bunaltıcı olmasına neden olan faktör nemdir. Klimalarınızın soğutucu özelliğinin yerine nem alma özelliğini kullanırsanız özellikle de nemli havalarda sizi oldukça ferahlatacak ve soğutmaya kıyasla enerjiyi ciddi ölçüde tasarruflu kullanmış olacaksınız.

Klimaların bakımını yapın: Kirli hava filtreleri, evi soğutmak için klimayı daha fazla enerji tüketmeye zorlar; bu nedenle klimanızın bakımlarını düzenli olarak yaptırarak kullanmanız daha tasarruflu olacaktır.

Gece – gündüz farkından faydalanın: Gece ile gündüz sıcaklık farkı ülkemizde çok büyük olmasa da gündüz vakti güneş ışıklarının ısıtıcı etkisi bu saatlerde ısının daha da yükselmesine neden olur. EnCazip’in hesaplamalarına göre geceleri klimalarınızı uygun programda çalıştırırsanız yılda en az 60 TL’lik kazanç elde etmiş olursunuz.

Sıcaklığı içeri sokmayın: Güneş ışınlarının daha fazla vurduğu pencerelere tente veya panjur, veranda vs. gibi gölgelikler kurarak sıcaklığın evin içerisine girmesini önlersiniz. Bu da yüzde 30’un üzerinde enerji tasarrufu sağlar.

Evin sıcaklığını doğru seçin: Dışarıdaki hava ile içerideki hava arasında en fazla 12 derecelik bir farkın olması önerilir. En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.

Klimanın gerekli olmadığı durumlarda fan kullanın: Vantilatör türü ekipmanlarla 3 ile 5 arasında sıcaklık düşüşü hissedilebilir. Ayrıca klimanın daha yüksek bir sıcaklığa ayarlı olduğu durumlarda da vantilatör kullanmak hava akımını artırarak hissedilen sıcaklığın daha düşük olmasını sağlayabilir.

Etiketler:
 
CHP’li Beko: "Yarımada’da çevre katliamına dur de!"
 
İzmir’in sporda gelişimi için ilgili herkes bir araya gelecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut satışları alarm veriyor
Türkiye genelinde konut satışları 2019 Haziran ayında, bir önceki yılın ...
İnternet sitelerinde vatandaş emlak satışı yapamayacak
Ticaret Bakanlığı'nın emlakçılarla düzenlediği çalıştayda Taşınmaz Ticareti ...
Çeşme - Atina arabalı feribot seferleri başladı
Ege Deniz Yolları (Aegean Sea Way), Çeşme ile Yunanistan'ın Atina Lavrion ...
 
Elektriğe yüzde 14,98 zam
Elektrik fiyatı 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14.98 zamlanacak.
“Seçmen son sözü söyledi, artık gündem ekonomi olmalı”
31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye ...
“İzmir teknolojinin ve nitelikli eğitimin merkezi olmalı”
İzmir iş dünyası temsilcileri yaptıkları çağrı ile İzmir’in teknoloji ...
 
Bu kurstan mezun olanların işi garanti
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın “Pastacılık ve Fırıncılık” ...
Emekliye bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?
İlk kez geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nda emeklilere ödenen bayram ikramiyesi, ...
Mali Müşavir Güvener, İzmir Oda yönetimine aday oldu
Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Çeşme Temsilcisi Hakan ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri