Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
13 Haziran 2017 Salı - 09:45

Kıta sahanlığı dışı İzmir’i kurtardı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, 6.3 şiddetindeki depremin Karaburun'un 25 kilometre açığında olmasını İzmir için büyük bir şans olarak niteledi.

Kıta sahanlığı dışı İzmir’i kurtardı

Murathan, konutlarda hiçbir kamusal denetimin olmadığına da dikkat çekerek, “Yapılacak yeni binalarda mutlaka zemin iyileştirmeleri, zemin denetimleri yapılmalı. Yapı denetimi Türkiye’de ve İzmir’de yok” dedi.

1998 yılında hazırlanan ve İzmir'de olası bir deprem senaryosunu içeren Radius Projesi'nde bile 6.5 şiddetinde bir depremin ele alındığını açıklayan Başkan Murathan, "Eğer bu deprem İzmir Körfezi’nde olsaydı özellikle kıyı kesimlerdeki yapılar bunu 8-10 şiddetinde hissettirdi. Çünkü 1998 yılındaki Radius projesinde baz alınan şiddet 6.5 idi. Bu sonuca göre 196 bin binada hasar olacağı tahmin ediliyordu. Ayrıca en az 196 bin konut zarar görerek 1 milyon insanda evsiz kalırdı. Açıkçası İzmir'i aradaki 70 kilometrelik mesafe korudu" dedi.  

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, depremin Kandilli'ye göre 6.3, AFAD'a göre 6.2 kendi çalışmalarına göreyse 6.4 şiddetinde olduğunu aktardı. Murathan, depremin Türkiye kıta sahanlığı dışında Midilli adası yakınlarında olmasının büyük bir şans ve İzmir için bir uyarı olduğunu kaydederek, "Kıta sahanlığımız dışında olduğu için bildiğimiz bir fay hattı değil. Depremin yüzeye yakın olması nedeniyle kıyı kesimde oldukça yoğun şekilde hissedildi. Kıta sahanlığımızın dışında olması büyük bir şans. Eğer bizim iç denizimizde İzmir Körfezi'nde bu büyüklükte bir deprem gerçekleşseydi çok yıkıcı olurdu. Zira 1998 yılında İzmir'de olası bir depreme yönelik olarak hazırlanan senaryoya göre 6.5 şiddetindeki bir depremde yaklaşık 196 bin konut yıkılacak ve 1 milyon insan evsiz kalacaktı. BU araştırmanın yaklaşık 20 yıl önce yapıldığını düşünürseniz günümüzde bu sayı daha fazla olma imkanı var" diye konuştu. 

İzmir kıyı şeridinin çok gevşek olduğunu ve bu depremin körfezde olması halinde kıyı bölgelerde yaşayanların önemli bir kısmının evsiz kalacağını hatırlatan Murathan, "Eğer Körfezde olsaydı kıyıdaki konutlarda 8 ila 10 şiddetinde hissedilirdi. Artık bugünden sonra Karaburun Yarımadası'nda büyük bir deprem beklemiyoruz. 6.4'ün altında artçı depremler olabilir. Asıl risk İzmir Körfezindeki 13 fay hattında" dedi. Bu anlamda mutlaka bir yapı denetimi etkin bir şekilde yapılması gerektiğini aktaran Murathan, "İzmir'de 13 tane 6.5 ila 7 şiddetinde deprem üretecek fay var. Onun için zeminlerle ilgili de denetimler hem Çevre ve Şehircilik hem de Büyükşehir Belediyesi tarafından kamusal denetim altına alınmalı. Yapılacak yeni binalarda mutlaka zemin iyileştirmeleri, zemin denetimleri yapılmalı" dedi.   .

“Zemin ve yapı denetimi yapılmalı”

Bu depremin ciddi bir şans ve uyarı olarak görülmesi gerektiğini belirten Murathan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’de 13 tane aktif fay var ve bu faylara yönelik yeterli önlemin alınmadığını düşünüyoruz. Depremleri önlemek mümkün değil ama felaketleri önlemek mümkün. Yapı ve güvenliği  bugün maalesef kontrol dışı. İzmir kıyı şeridi çok gevşek olduğundan bu bölgelerde yaşayanların önemli bir kısmı evsiz kalırdı. Bu anlamda mutlaka bir yapı denetimi etkin bir şekilde yapılmalı, ikinci olarak zeminlerle ilgili de denetimler hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hem de Büyükşehir Belediyesi tarafından kamusal denetim altına alınmalı. Gevşek zeminde yaşayanlar bu depremi 6.6 şiddetinde hissetti. Yapılacak yeni binalarda mutlaka zemin iyileştirmeleri, zemin denetimleri yapılmalı. Yapı denetimi Türkiye’de ve İzmir’de yok.”

“İzmir Körfezi’ndeki faylar riskli”

Karaburun Yarımadası’nın geçmişte olduğu gibi 6.7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirten Murathan, “Son deprem orta büyüklükte bir deprem ve kıta sahanlığımız dışındaki bir fayda gerçekleşti. Bundan sonra bu aktif hat üzerinde büyük bir deprem beklemiyoruz. 6.4’ün altında artçı depremler olabilir. Asıl risk İzmir Körfezi’ndeki 13 fay hattı. Eğer Körfezde olsaydı kıyıdaki konutlarda bunun etkisi 8 ila 10 şiddetinde hissedilirdi. İzmir fayında 1688 yılında 6.5 büyüklüğünde depremde kentin yarısı yıkılmış. Bu fay uzun süredir aktif değil. Fakat İzmir’de 13 tane 6.5- 7 şiddetinde deprem üretecek fay var. Onun için risk analizleri bir an yapılarak yapı denetimleri ve yapı güvenliği için denetimler gerçek anlamda etkin bir şekilde yapılmalı. Karaburun yarımadası açıklarındaki bu depremin mekanizmasını henüz çözemedikleri için İzmir Körfezi’ne etkisi olacağını söylemek mümkün değil, gerçek de değil. İzmir’deki riski göz önünde tutarak önlemler almalıyız. Konutların oturduğu zeminlerde kamu denetim gerekli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi vakit kaybetmeden deprem önlemlerini aldı. İzmir’in bir çok yerine deprem konteynerleri sevk edildi.

İzmir'de deprem teyakkuzu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karaburun açıklarından meydana gelen 6.2 şiddetindeki deprem sonrasında ilgili tüm ekiplerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı. Tedbir amaçlı olarak 9 deprem konteynerinden 2'sinin Urla bölgesine sevkedildiğini, itfaiyeye bağlı profesyonel deprem ekiplerinin de hazır bekletildiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, "AKS ekiplerimiz ve Eşrefpaşa Hastanemiz 24 saat nöbette. Geceyi toplanma yerleri ve parklarda geçirecek vatandaşlarımız için 7 çorba aracımız yemek dağıtımı yapacak. Ayrıca Karaburun'a pide, ayran ve su yolladık. Teknik sorunlara karşı da en kısa sürede müdahale edebilecek donanımdayız. Keşif çalışmalarımız sürüyor. Çok şükür ki, bize gelen herhangi bir olumsuzluk yok. Umarım böyle sıkıntıları bir daha yaşamayız" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaş taleplerinin Hemşeri İletişim Merkezi'nin (HİM) 444 40 35 nolu telefonu ile @izmirhim twitter hesabından iletilebileceğini bildirdi. 

 

 
Ege’nin üzüm ve inciri Instagram’da görücüye çıkacak
 
İhracat şampiyonları listesine 158 Egeli girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geceyi dışarıda geçirenlere sıcak yemek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi, deprem sonrası evlerine girmekten çekinen ...
İzmir'de deprem teyakkuzu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karaburun açıklarından ...
Beşik gibi...
Ege denizindeki depremi en fazla hisseden ilçelerden biri de Çeşme oldu. ...
 
Ne mutlu İzmir’e !
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan ve engellilerin ...
Anıt ağaçlara "hayat öpücüğü"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aralarında asırlık çınarların da bulunduğu ...
Hayalleriyle geldiler
“Çocuk Gözüyle Güzel Kentim İzmir” projesi için Büyükşehir Belediyesi'ni ...
 
Emekçilerden demokrasi çağrısı
İzmir'de emek ve demokrasi güçleri, tutuklu ve açlık grevindeki Nuriye ...
Tramvayda yaz maratonu başlıyor
Karşıyaka Tramvayı'nı tamamladıktan sonra tüm ağırlığını Konak hattındaki ...
"Açlık demokrasiden önce gelir"
Habertürk TV’nin konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri