Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
23 Ocak 2018 Salı - 10:13

Kadın Meclisi'nden büyük sağlık hizmeti

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi, üç yıl içinde 865 Çeşmeli kadını, Kanser Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) götürerek mamografi taramasından geçmesini sağladı. En az 11 kişinin de erken teşhisle hayatı kurtuldu.

Kadın Meclisi nden büyük sağlık hizmeti

Çeşmeli kadınlara yönelik çalışmalar yapan Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi, Çeşme'de mamografi cihazı olmaması nedeniyle, kadınlarda en önemli sorun olan ve günümüzde sekiz kadından birinde görülen meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı bilinciyle, üç yıldan bu yana en önemli hizmeti Çeşmeli kadınlara sunuyor. 

Üç yıl önce projenin hayata geçişi

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, mamografi taramalarında oldukça ileri tarihlere randevu verilmesi ve kadınların çeşitli zorluklar yaşaması nedeniyle Kadın Meclisi olarak üç yıl önce harekete geçtiklerini söyledi. Güler, üç yıl önce başlayan projenin çıkış noktasını ve ilk girişimlerini şöyle anlattı; "Devlet  kurumlarında randevular oldukça ileri tarihlere verilebiliyordu. Gün  alma, çekim yaptırma ve sonuç alma üç ayrı gidişi  gerektiriyordu. Kadınlarımız buna  zaman ve para ayıramıyorlardı. Özel kurumlar ise çok pahalıydı. Bütün bunlara  ilaveten, 'ya  kötü bir şey çıkarsa' korkusu da bir engel oluşturuyordu. Bu  gerçeklerin ışığında KETEM (Kanser Teşhis ve Eğitim Merkezi) birimiyle temasa  geçtik. Çeşmeli kardeşlerimizi gruplar halinde İzmir-Konak KETEM birimine   getirmek istediğimizi ve haftada bir, yarım günlerini bize ayırıp ayıramayacaklarını sorduk. O dönem, KETEM birimleri de yeni kurulmuştu. Çalışma  alanlarını  duyurmak  açısından bu teklifimizi sevinerek kabul ettiler."

"Başlangıçta zorlansak da talepler çığ gibi arttı"

Belediye  Başkanı Muhittin Dalgıç'tan araç ve sabah erken yola çıktıkları için kumanya desteği aldıktan sonra harekete geçtiklerini anlatan Kadın Meclisi Başkanı Güler, "Mesajlarla, sosyal medya yoluyla, birebir  kız kardeşlerimizle konuşup, onları ikna ederek listelerimizi oluşturmaya başladık. Başlangıçta biraz zorlandık. Ama çok kısa zamanda inanamadığımız bir güven ortamı oluştu ve  talepler çığ gibi yağmaya başladı. Bir taraftan biz duyurularımıza devam ettik, diğer taraftan bu projeden yararlananlar akrabalarını, arkadaşlarını, komşularını   haberdar ettiler ve işte bu günlere geldik. Artık Çeşme’deki Toplum Sağlığı Merkezleri, kendilerine  herhangi  bir nedenle başvuran kadınlarımıza matbu  kağıtlarda  benim  telefon numaramı vererek, mamografi  için Kadın Meclisi’ne yönlendiriyorlar. Bu  bizi  çok gururlandıran bir  uygulama. Demek ki o güveni ve  ciddiyeti oluşturabilmişiz" şeklinde konuştu. 

"Kalabalık gidince ve formalitelerle uğraşmayınca kaygılar azalıyor"

Mamografi  projelerinin, Çeşmeli kadınlar için büyük kolaylık olduğunun altını çizen Güler, "Randevu işini biz hallediyoruz. Listede sırası gelenleri bir bir arayarak haber veriyoruz. Randevu günü, sabah erkenden belediyemizin tahsis  ettiği araçla yola çıkıp, KETEM biriminin kapısında iniyoruz. O günün o saatleri   Çeşme grubuna ayrıldığı için sadece birbirimizi bekliyoruz  ve en geç saat 14:00’de Çeşme’ye dönmüş oluyoruz. Dönüş yolunda da, Tepekahve’de güzel bir mola verip, belediyemizin ÇEŞKA’dan hazırlattığı poğaçalar eşliğinde çaylarımızı  içiyoruz. Sonuçları alma ve raporları sahiplerine ulaştırma işini de biz halledince,  kadınlarımızı büyük bir telaştan kurtarmış oluyoruz. Bunları ayrıntılarıyla anlattım. Çünkü kalabalık bir grupla gidilince ve olayın formaliteleriyle uğraşılmayınca,  kaygıların azaldığını, hatta tamamen yok olduğunu üç yıldır birebir yaşayarak  gözlemledim. Buna ilaveten kardeşlerimiz onları ne kadar sevdiğimizi  ve  önemsediğimizi  görmekten büyük bir keyif alıyorlar. Tabii  ki bu durum Kadın  Meclisi olarak bizleri de çok mutlu  ediyor" diyerek gerçekleştirdikleri projenin önemini anlattı. 

"Erken teşhisle en az 11 kişinin hayatı kurtuldu"

Üç yıl içinde 865 Çeşmeli kadını mamografi taramasına götürdüklerini açıklayan Kadın Meclisi Başkanı Güler, "Bu az bir sayı değil. Aynı zamanda, yaşı ve durumu uygun olanlara HPV smear test (rahim ağzı kanserini taramak için) de yapılıyor. Kolon kanseri taraması için gaitada gizli kan test kitleri  de istediğimiz sayıda veriliyor. Kadınlarımız, ailelerindeki yaşı bu test için gereken  yaş aralığında bulunan bireylerin TC numaralarını vererek bu kitleri alıyorlar ve sonuçları bize bildiriyorlar. Biz de birime ulaştırıyoruz.  Erken teşhisle hayatı  kurtulan, bizim  bildiğimiz 11 kardeşimiz var. Bizim bildiğimiz diyorum, çünkü herhangi bir kitle bulunduğunda, birim bu teşhisi kişiyle özel olarak paylaşıyor ve gerekli yönlendirmeyi yapıyor. Bu kardeşlerimizden bazıları bizi  bilgilendiriyor, bazıları ise bundan imtina  ediyor. Takdir edersiniz ki, bu hassas bir konu" diyerek yaptıkları hizmetin hayati önemine dikkat çekti. 

"Belediyemizin desteği çok büyük"

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, sözlerini şöyle tamamladı; "Çekilen grafiler Ankara’ya gönderiliyor ve KETEM’e özgü bir  merkezde, üç uzman tarafından değerlendiriliyor. Dolayısıyla çok güvenilir bir   çalışmadan söz ediyoruz. Çekimlerden sonra birimdeki eğitim odasında, hem  barkovizyonda  hem de özel geliştirilmiş mankenler üzerinde, katılımcılara  uzmanlar tarafından konuya ilişkin eğitim veriliyor. Kendilerini nasıl muayene edecekleri uygulamalı olarak gösteriliyor ve tüm sorularına cevap alıyorlar. Bu  projede belediyemizin desteği çok büyük. Mamografi taraması olan günlerde  ulaşımımız sorunsuz hallediliyor. Kumanyalarımız, saatinde elimizde oluyor. İlgili  tüm birimler canla başla ve en önemlisi de güler yüzle bu çalışmayı kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çekim bitinceye kadar aracımız kapıda bekliyor. Gerçekten Belediye Başkanımız'a ve emeği geçen belediye birimlerine büyük bir  teşekkür borçluyuz."

 

 

 
Tozman, Gemi Mühendisleri Odası yönetimine seçildi
 
DTO Fotoğraf Yarışması başvuruları başladı.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uğur Mumcu Çeşme'de de anılacak
Araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 25. yıldönümünde Çeşme'de de anılacak.
İZSU Çeşme'deki ikinci etap için ihaleye çıkıyor
Ildırı bölgesinde çalışmalarını sürdüren İZSU, 712 kilometrelik tarihi ...
Çeşme çarşısının tek bakkalına "Hizmet Ödülü"
Çeşme çarşısının tek bakkalı olan 91 yaşındaki Ali Şimşek, Çeşme Rotary ...
 
Ahmet Peker güven tazeledi
Çeşme Rumeli Mübadilleri Derneği Olağan Genel Kurulu'nda Ahmet Peker tekrar ...
Yarı yıl tatili başladı
Okul öncesi öğretim kurumları, İlkokul, Ortaokul ve Liselerde yarı yıl ...
Dalgıç, "Bu gurur Çeşme'nin"
Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, Avrupa'nın en prestijli projeleri arasında yer aldı.
 
Bir gecede, 3 operasyonda 129 göçmen yakalandı
Sahil Güvenlik ekipleri, bir gecede, üç ayrı operasyonda, yasa dışı yollarla ...
Barajda su seviyesi bir haftada yüzde 10 arttı
Son yağışlar Kutlu Aktaş Barajı'na yaradı. Barajdaki su seviyesinde, bir ...
Sulama sistemine yüzde 50 hibe desteği
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen modern basınçlı ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri