Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
4 Eylül 2018 Salı - 14:18

İzmir’de Buluştular!

Yunan mevkidaşı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında knuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Fırtınalı günler yaşıyoruz zaman zaman ama diyaloğu çözüm olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu.

İzmir’de Buluştular!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Yunanistan’ın yenilenen İzmir Başkonsolosluğu binasının açılışında bir araya geldi. Konsolosluk binasının açılış kurdelesini kesen iki bakan, daha sonra bina içinde açıklamalarda bulundu. İlk olarak Yunan Bakan Kocias konuştu. Kocias, iki ülke arasında mevcut olan bazı sorunlara rağmen iş birliği ve birlikte çalışabilme olanağı bulabildiklerini, binanın yeniden yapılanması ile restorasyonunun iki ülke arasında yeniden yapılanmanın başlangıcı olarak görülebileceğini söyledi.

KOCİAS: TÜRKİYE, AVRUPA’DA ÖNEMLİ GÜÇ

Dış temsilciliklerin tadilatına önem verdiklerini, Ankara’daki büyükelçilik binasında da tadilat gerçekleştireceklerini kaydeden Kocias, “Sayın Çavuşoğlu ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi seviyelere gelebilmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin AB yöneliminde de birlikte çalışıyoruz. Bu iki ülkede de iki büyük lider işbaşında ki bu liderler uluslararası hukuka bağlı olarak iki ülke arasında mevcut olan sorunları çözebilme kabiliyetine sahipler. Bu iki lider istikrar için birlikte çalışmaya devam ediyorlar. Yunanistan uzun yıllardan sonra ekonomik krizden çıkıyor. Her türlü darbeciye, darbe girişimine karşı her zaman Türkiye’nin yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. Eminiz ki ekonomik alanda da istikrarını koruyacaktır Türkiye. Türkiye, Avrupa’da önemli bir güç. Yunanistan da medeniyetin, Avrupa mirasının beşiği. Allah bize komşu olmanın güzelliklerini ve zorluklarını birlikte yaşatıyor” dedi

ÇAVUŞOĞLU: ANLAŞAMADIĞIMIZ KONULAR VAR

Yunan Bakan Nikos Kocias’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuştu. “Dostum Nikos’u ülkemizde ve güzel şehrimiz İzmir’imizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye ve Yunanistan coğrafyanın ve tarihin adeta kenetlediği iki ülkedir. Bizler esasen iki büyük medeniyeti temsil ediyoruz. Bu iki büyük medeniyetin izlerini ve zenginliklerini birlikte taşıyoruz. Nikos’un her zaman söylediği gibi Allah bizi komşu yaptı. Her iki ülkede de sayısız kültürel miraslarımız var. Gelirken bilgilere baktım. Dillerimizde ortak 5 bin kelime var. Tüm bunlar halklarımızı birbirine yakınlaştırıyor. Biz Yunanistan ile ilişkilerimizde işbirliği ve diyaloğu temel yapı taşı olarak görüyoruz. Nikos’un da söylediği gibi anlaşamadığımız konular var. Hatta bazen fırtınalı günler yaşıyoruz ya da durumlarla karşı karşıya kalıyoruz ama sonuçta sağduyunun hakim olmasının sebebi de iki tarafta da bu işbirliği ve diyaloğu temel taşı olarak görmek yatıyor.”

‘YUNANİSTAN ÇİFTE STANDARDI ELEŞTİREREK DESTEK VERDİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralık ayında Yunanistan’ı ziyaret etmesinin, ilişkilerde yeni dönüm noktası olduğunu da vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu ziyaret 65 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret, karşılıklı. Yunanistan ile ilişkilerimizi yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi seviyesine çıkarttık. Son toplantı burada İzmir’de gerçekleşmişti. Bir sonraki toplantıyı da inşallah Atatürk’ün doğum yeri olan Selanik’te gerçekleştireceğiz. İki şehir arasında İzmir ile Selanik arasında kardeş şehir ilişkisi var. Biz bağlarımızı somut projelerle de güçlendirmek istiyoruz. O nedenle İzmir ile Selanik arasındaki feribot seferlerinin başlamasında gecikme olmuş. Bunun bir an önce başlaması gerekiyor. Bu konuda birlikte çalışalım. Aynı şekilde İstanbul’da ile Selanik arasında tren yolu projemiz var, bunu da hayata geçireceğiz. Kendi aramızda bazı konularda görüş ayrılığımız sır değil ama Yunanistan özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine her zaman çifte standarttan uzak durarak, hatta çifte standardı eleştirerek destek vermiştir” diye konuştu.

‘İZİN VERMEYİZ’

Yunanistan’ı hedef alan darbecilerin Türkiye’de barınamayacağını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu esasen 1877 yılından bu yana İzmir’de bizim misafirimizdir. Biz bu ev sahipliğinden mutluluk duyuyoruz. Ülkemizde Yunanistan temsilcilikleri ve burada görev yapan tüm personel bize emanettir, bizim misafirimizdir. İki ülkenin de kültüründe misafirin önemli bir yeri vardır. Dostum Nikos, burada İzmir’de ve ülkemizde sadece Yunanistan’ın hayrına olan insanlar barınabilir. Yunanistan’ı hedef alan teröristler, darbeciler ve hainler, yani Yunanistan’ı hedef alan hainler bizim ülkemizde barınamaz. Buna da izin vermeyiz” dedi.

KOCİAS: ÜLKEMİZDE TERÖRİSTLERİ BARINDIRMIYORUZ

Tekrar söz olan Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias ise “Türkiye’ye gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Biz ülkemizde teröristleri barındırmıyoruz, misafir etmiyoruz. Bizim ülkemizde her zaman geçerli olan husus hukuk sürecinin ve uluslararası hukuk sürecinin işletilmesi yönündedir. İnanıyorum ki buna bizim ikili ilişkilerimiz de dayanmakta. Dostluğumuz aynı şekilde, Avrupa’daki ortak yönelimimiz de. Her zaman belirtmiş olduğum bir husus var, o da AB’ye üye bir Türkiye her zaman Yunanistan’ın menfaatine olacaktır. Türkiye’nin üye olduğu günleri beklememize gerek yok, inşallah en kısa sürede Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması kalkar ve konsolosluğumuzdaki iş yoğunluğu da azalır. Türkiye tabi ki AB ile mevcut anlaşmaların hayata geçirilmesini hak eden bir ülke. İmzalanan bütün anlaşmaların hayata geçirilmesi son derece önemli” diye konuştu.

SOLO TÜRK PİLOTUNDAN PROVA

Bakanların bu açıklamaları sırasında, 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluş günü törenlerinde gösteri sunacak Solo Türk pilotu, savaş uçağıyla prova yapmaya başladı. Pilotun alçaktan uçması ise yoğun ses duyulmasına neden oldu. Bu sırada Yunan Bakan Kocias, gülümseyerek, “Galiba bu anlaşmalardan memnun olmayanlar, biraz gürültü çıkarıyor” dedi. Çavuşoğlu ise İngilizce olarak “Bizi hedef almıyorlar endişelenmeyin” diye karşılık verdi.

KORDON’DA BİRLİKTE DOLAŞTILAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, açıklamadan sonra Birinci Kordon’da birlikte yürüdü. Restoranlarda bulunan müşterilerle yakından ilgilenen bakanlar, ayaküstü sohbet edip, çocukları sevdi. (DHA)

 

 
'' Çeşme, Şantiye Baronları'nın yöneteceği bir yer değil''
 
Tarihi kilisede, klasik müzik keyfi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk çocuğundan ABD'deki bin çocuğa eğitim yardımı
ABD'deki San Diego Francis Parker Ortaokulu öğrencisi Kenan Pala, kurduğu ...
Ulusal Permakültür Konferansı İzmir'de toplanıyor
Sürdürülebilir tarım ve ekosistem için büyük önem taşıyan permakültür, ...
Atık ve içme sularının temizlenmesinde önemli buluş
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde görevli Kimyager ...
 
Dikkat! 5 kaşık kavurma 520 kalori
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman, "5 yemek kaşığı kavurma tükettiğiniz ...
Hatalı sürücüye "Kırmızı düdük"
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla yollarda oluşabilecek trafik kazalarının ...
ABD ürünlerine ek vergi
ABD'den ithal edilen bazı ürünlere ek vergi getiren karar Resmi Gazete'de ...
 
İZKA'dan 3 Milyon Avro'luk proje
İzmir Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ...
LÖSEV İyilikler Tırı Çeşme'yi ziyaret etti
Anadolu’ya Tır Dolusu LÖSEV Yardımı Projesi kapsamında Türkiye’nin dört ...
İzmir'in yaşam kalitesi İstanbul'a göre yüzde 12 yüksek
Lider insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer'in yaptığı ...
 
YAZARLAR
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
BU DÜNYADAN BİR "ÇİÇEK ARİF" GEÇTİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
GÜNEŞ HERGÜN DOĞAR
Sedat Kaya
Sedat Kaya
İŞTE TÜRKİYE İTTİFAKI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Çeşme’de yerel seçim yarışı kıran kırana devam ediyor.
Levent Donduran
Levent Donduran
Bir şiiri olmalı herkesin!..
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri