Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
6 Eylül 2019 Cuma - 21:54

İEF 88’inci kez ‘merhaba’ dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği fuar görkemli bir törenle kapılarını açtı. Programda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilk defa konuşan ev sahibi Soyer, “Tarihin akışı içinde her şey değişti fuarın ruhu değişmedi” mesajını verdi.

İEF 88’inci kez ‘merhaba’ dedi

İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) bu yıl 88’inci kez kapılarını açtı. 6-15 Eylül tarihleri arasında misafirleri ağırlayacak fuarın açılış programı Kültürpark içindeki Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliği yaptığı programa onur konuğu olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Aydın programına ara vererek İzmir’e geldi ve fuar açışında yer aldı. Partner ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti, odak ülkenin Hindistan olarak temsilci gönderdiği fuarın start aldığı programa ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hindistan Büyükelçiliği Misyon Şefi Vanaja K. Thekkat, Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Yardımcısı Li Chenggang, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Cumhur İttifakı’nın 31 Mart yerel seçimlerindeki adayı ve eski Ekonomi Bakanı AK Partili Nihat Zeybekci, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 88’inci İEF’nin onur konuğu illeri İstanbul ve Kahramanmaraş oldu.

BURASI DÜNYANIN EN GÜZEL COĞRAFYASI VE BURADA HUZUR İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu programda önemli açıklamalarda bulundu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Ben size gelecek ufku çizmek isterim. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz ve bu coğrafyada huruz içinde birlikte yaşamak istiyoruz. Elbette farklı görüşlerimiz olabilir, saygı duymak istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal savaş meydanlarında cumhuriyet kurma sürecine geldiğinde ekonomi, kur nedir bilmiyordu. Sadece sıtma ve hastalıktan binlerce kişi hayatını kaybediyordu. Kalkınmak için İzmir iktisat kongresini topladılar. Savaşlardaki zaferleri ekonomik bağımsızlıkla taçlandırmaları gerektiğini biliyorlardı. Türkiye’yi bir yerlere taşımamız gerekiyor. Çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aşmak hepimizin görevidir. Sade yurttaşa da herkese de düşen görevlerimiz var. Az önce burada halk oyunlarını izledik. Her yöreden oyunları keyifle izledik. Düşüncelerimizi de farklılıklarımızla birlikte söyleyebilmeliyiz. Genç Türkiye Cumhuriyeti kaçırılan sanayi devrimini yakalamak için Kayseri’de uçak fabrikasının temelini atar. Eskişehir uçak fabrikası ikincisidir. Kapatılıncaya kadar 100’ün üzerinde uçak üretir. Sonrasında ihraç ederiz. Ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz uçaktan haberimiz yok. Denizaltı yapıyoruz. İzmir iktisat kongresinin önemi de Kırıkkale’de sanayi fabrikası kurulmasıdır” dedi.

DÜNYADAKİ DEĞİŞİMİ YAKALAYABİLİR MİYİZ? ELBETTE!
Kılıçdaroğlu, “Önce güzel bir demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü sağlamalıyız. Sonra her alanda üretmeliyiz. Güçlü bir sosyal devlet gerekiyor. Kişi başına düşen gelirin arttığı bir ülke en büyük arzumdur. Bütün bu çalışmaları sürdürülebilir kılmak zorundayız. Türkiye dünyada yapılan değişimi yakalamak ve dünya kültürüne katkı sunmak zorundadır. Yapabilir miyiz? Elbette yaparız. 1925’lerde uçak üretip 1940’larda ihraç ediyorsak 2019’larda da yaparız. Birikim ve kapasite sürekli artmak durumundadır. Bu fuar ilk başta yerli ürünlerin sergilendiği fuardır. Sonrasında sanayi ürünleri sergilendi ve pek çok ülkeden konuklar geldi” açıklamasını yaptı.

İZMİR BİZİM GÖZÜMÜZDE AYRI BİR DEĞERDİR!
İzmirlilere ayrıca teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “İzmir bizim gözümüzde ayrı bir değerdir. İzmir Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş kentlerinden biridir. Kahramanmaraş ve İstanbul’un burada olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Kadim İzmir, kadim İstanbul, kadim Kahramanmaraş ama aslında bütün Anadolu dünya tarihinin kadim coğrafyasını oluşturur. Bu kadim coğrafyada güzel bir Türkiye’yi gelecekte inşa etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

TARİHİN AKIŞI İÇİNDE HER ŞEY DEĞİŞTİ FUARIN RUHU DEĞİŞMEDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer programda yaptığı konuşmada, “Bizler bu ülkenin insanları, Türkiye’nin neresinde olursak olalım 88 yıldır hep buradayız. Türkiye aydan gelen bir taşı ilk olarak burada gördü. 30 Ağustos 1940 yılında milli piyango ilk kez bu parkta çekildi. Kot pantolonu ülke olarak ilk kez fuarda tanıdık. Sandviç kelimesini ilk burada duyduk. Sanat güneşimiz burada doğdu ve hayata gözlerini burada yumdu. Bizler 88 yıldır dünyaya İEF’den açılan pencereden bakıyoruz. Dünya da bizi bu pencereden görüyor. Kültürpark’ın şu yaşlı ağaçları, sade görünümlü patikaları sadece İzmir’in değil bütün bir ülkenin anılarını saklıyor. Ne iktisat kongresinin ne de fuarın İzmir’de vücut bulması tesadüf değil. İzmir bu fuardan çok önce görkemli bir metropol olarak ortaya çıkmıştır. Ön Asya’nın başkentli olarak tanımlanan liman kentidir. Doğu’nun Batı’yı gördüğü ilk penceredir. Farklı kültürdeki insanları birbirine bağlayan bir dünya limandır. Geçmişi 100 yıla yaklaşan İEF bireysel ve toplumsal hafızaların biriktiği, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştiği ülkemizin evrensel değerlerin buluştuğu bir bellektir. İzmir özgürlükler kentidir. Bir yandan amazon kadını bir yandan haksızlıklara baş kaldıran efe, diğer yandan halk meclisidir. Anadolu’nun kurtuluşu olan milli mücadele buradan başlamıştır. Yeryüzünün en eski parlamento binaları burada inşa edilmiştir. Tarihin akışı içinde her şey değişti belki fuarın ruhu, herkesi bir araya getiren gücü hiç değişmedi. Bugün bu çok özel akşam fuarın birleştirici gücünü bir kez daha mühürlüyor” dedi.

PİRİŞTİNA’YI ANDI, KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ
Başkan Soyer konuşmasının son bölümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina’yı rahmetle anarken programa katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür etti.

DÜNYADA EXPO DALGASI VAR AMA İEF 88 YIL ÖNCE ATILIM YAPMIŞ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kürsüye gelerek açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Gerçekten İzmir, cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren özellikle ticaret ve ekonomi hayatına önemli izler bırakan faaliyetlerde bulundu. En önemlisi İzmir İktisat Kongresi’dir. Türkiye’miz için cumhuriyetin kuruluşu öncesinde sadece savaşla elde edilen başarının ya da bağımsızlığın yeterli olmayacağı adına atılan en değerli adımlardan biri olmuştur. Türkiye’nin ekonomik geleceği tanımlanmıştır. Dünyaya açık sistemin varlığının altına imza atılmıştır. Cumhuriyet imkansızlıklar içinde başladığı sanayi hamlesi böyle start almıştır. İzmir birinci iktisat kongresiyle yapılan saptamalar hayata geçmiştir. Dünyanın en güçlü ülkeleri dahil hepsinde EXPO dalgası esiyor. Ülkeler kendilerini buralarda göstermek için yıllar süren hazırlıklar yapıyor. Aslında Türkiye’miz İzmir’de 88 yıl önce atılım yaparak bunu dünyaya göstermiştir. İşin ekonomik boyutunun yanında 82 milyonun birbirini kucaklaması var. Ben bunun üzerinde önemle duruyorum. İEF bu kucaklaşmayı, buluşmayı 88 yıldır İzmir’imizde gerçekleştiriyor. Ülkemizin her yerinden insanlar burada bir araya geliyor. Bu adımların hepsini önemsiyorum. İEF uluslararası çapta da büyük adımlar atıyor. Ulusların bir araya gelmesine imza atıyor” ifadelerini kullandı.

İLK KEZ KATILMIŞ OLMAMIZ EKSİKLİK AMA GİDERECEĞİZ, TUNÇ BAŞKAN İLE ÖNCÜ POLİTİKALAR ÜRETECEĞİZ!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İEF’ye ilk kez katılmış olmasına değinen İmamoğlu bu durumu eksiklik saydığını ifade etti. İmamoğlu, “Katılımcılara bu anlamda yeni olanaklar sunarak ticaret platformu haline gelmesini önemsiyorum. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ne yazık ki bu fuara ilk defa katılıyoruz. İzmir’imizin bu güzel etkinliğine katılım sağlamamış olmamızı da çok büyük eksiklik olarak görüyorum. Bu eksikliği gidererek kapatacağız. İstanbul’un kadim kenti oluşu ve en yüksek nüfusa sahip oluşuyla birlikte İzmir ve İstanbul’un motivasyonun motor gücü haline getirerek her anlamda öncü politikalar üretmeye iki belediye başkanı olarak imza atacağız. Tunç Soyer başkanımızla birlikte atacağımız her güzel adım aynı zamanda 4 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımızdan birini direkt etkiliyor. Her güzel ve değerli adımın Türkiye’mize ne kadar güzel başlangıçlar yaratacağının farkındayız” diye konuştu.

FUARI GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Törende açıklamalar yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İEF’yi önemsiyoruz. Bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için el birliği ile çalışıyoruz. Türkiye ticaretinin dünyaya açılan sembolü olan İEF, benim gibi Egeli olanların anısıdır. Biz bayramlarda bir de fuar açıldığında bu kadar sevinirdik. İzmir medeniyetlerin yıllar boyunca buluşma noktası olmuştur.  2018 yılı verilerine göre Çin ile ticaret hacmimiz 23 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Bugün itibariyle Çin bizim en çok ticaret yaptığımız 3’üncü ülke konumundadır. Bugün buraya yaptıkları katılım ile dengeli iş birlikleri için adım atmış bulunuyoruz.  Biz taşları yerinden oynatmaya başladık. İnşallah her şey bundan sonra daha da güzel olacak. Ülkemizin ikinci büyük ticaret kenti olan İzmir her yıl ticaretimize katkı sağlamıştır. Her yıl dünyaya açılan pencere olan İzmir’i geliştireceğiz. İzmir’in kapasitesini hak ettiği yere getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BURAYA ONUR KONUĞU OLMAMIZ COŞKUYLA KARŞILANDI
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Ülkemizin en nadide illeri arasında olan İzmir’de olmamız ve onur konuğu olmamız Kahramanmaraşlılar tarafından coşkuyla karşılandı. Bu etkinlik Türkiye’nin en büyük tanıtım organizasyonu niteliğindedir. Buraya onur konuğu olmak bizim için çok önemlidir. EXPO 2023’e aday olan Kahramanmaraş kalkınma modeli olarak Türkiye’nin gözbebeğidir.  Bugün Kahramanmaraş’ı tüm değerleriyle İzmir’e taşıyoruz. Bu fuar Kahramanmaraş’ın tanıtımını arttıracaktır” dedi.

88. KEZ KAPILARINI AÇAN İEF İÇİN COŞKULU VE HEYECANLIYIZ
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise, “İzmir’in sosyoekonomik gelişmişliğin temel dinamiklerinden olan İEF’nin kapılarını 88’inci kez dünyaya açmasının sevincini yaşıyoruz. Bu heyecanımızı bizimle paylaşmak üzere yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerimize İzmir Valisi olarak tüm İzmirliler adına hoş geldiniz diyorum. Fuara katılan tüm kuruluşlara fuarın faydalı olmasını temenni ediyorum. Bu büyük organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen bakanlık, büyükşehir belediyesi ve tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İzmir sosyoekonomik gelişmişlik açısından ilk sıralarda yer alıyor. Bunu daha ileri götürmek için başta şahsım olarak üzere çalışma içindeyiz. İlimize verdikleri önem için vekillerimize ve bakanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum” açıklamasını yaptı.

 

Etiketler:
 
Kaftancıoğlu’na hapis cezası!
 
İmamoğlu, "İzmir'le güçbirliği içinde olacağız"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’ye Sığınmacı akını!
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı ...
İzmir'e geliyor!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir dizi temaslarda bulunmak için ...
İzmir, 9 Eylül coşkusuna hazır
İzmir'in kurtuluşunun 97. yıldönümü bu yıl da coşkulu kutlamalara sahne ...
 
İzmir'de toplu ulaşıma Fuar düzenlemesi
6-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 88. İzmir Enternasyonal ...
Tunç Soyer, "“Yangın söndürme uçağı alacağız”
Fox TV'de yayınlanan Çalar Saat programında canlı yayına katılan İzmir ...
İzmir Enternasyonal Fuarı’na Asya’nın devleri damgasını vuracak
“Fuardayız” sloganıyla 88. kez kapılarını açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonal ...
 
Büyükşehir, kadına şiddetle mücadelede etkin rol üstlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadına şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet ...
Balık sezonu İzmir Balık Hali’ndeki törenle açıldı
2019-2020 Balıkçılık Av Sezonu açıldı. Av yasağının sona ermesi nedeniyle ...
2 bin 600 yıllık gelenek İzmir’de yaşam buluyor
Anadolu’nun en eski geleneklerinden bağbozumu şenlikleri İzmir’in Urla ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri