Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin  teması göç.
Can Yücel Kültür Sanat Festivali'nin teması göç.
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Işıl Yücesoy yeni oyunu ile İzmir'de
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
HABERLER>ULUSAL
5 Kasım 2017 Pazar - 15:15

Göç sorununda basının rolü tartışıldı

"Basın Mensupları için 'Göç ve Mülteci' Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri"nin üçüncüsü, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen yerel basın temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da gerçekleştirildi.

Göç sorununda basının rolü tartışıldı

Dördünün Antalya'da, sonuncusunun ise Ocak ayında İstanbul'da yapılması planlanan seminerlerde yaklaşık 700 yerel gazeteci bilgilendirilecek.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) işbirliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcilerinin yaptıkları sunumlarla, medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yanı sıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekildi. 

"Yerel gazetecilerin sorumluluğu büyük"

4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram, basın mensupları ile bir araya gelmeyi önemsediklerini vurgulayarak, "Bu tür toplantılarımız önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Özellikle Suriye'den olan sığınmacı akını ile ülkemizin birçok yerinde, mültecilerle, sığınmacılarla karşılaşıyoruz. Hiçbirisinin güle oynaya geldiklerini düşünmüyorıuz, ama zaman zaman sıkıntılar yaşandığına da müşahade ediyoruz. Yerel gazeteciler olarak özellikle sizler, sıkıntının kaynağındaki insanlar olarak, büyük bir sorumluluk taşıyarak aktarma göreviniz var. Özellikle, yanlış bir şey söylendiğinde patlamaya hazır durumdaki toplumun, yanlış şeyler yapabileceğini düşünerek çok dikkatli davranma zorunluluğunuz var. Bu seminerler, buna katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor" diye konuştu.

"Mülteci algısında en büyük etkiyi basın oluşturuyor"

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da yaptığı konuşmada, Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle bu projeyi başlattıklarını vurgulayarak, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında organize edilecek seminerler yoluyla yerel ve ulusal basını bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Türkiye'nin 3.2 milyon Suriyeli mülteci ile en dünyada en fazla mülteci barındıran ülke olduğuna dikkat çekerek, "Çok fazla öne çıkmayan, genelde ölümlü deniz kazaları olduğu zaman gündemimize gelen ve çoğu zaman kısa sürede unutulan göç konusu, ülkemizin gündemine ciddi şekilde girdi. Aynı zamanda tüm dünyanın da gündemine en fazla giren konulardan birisi oldu. Mültecilerin, eğitim, sağlık, barınma gibi konularda ne gibi zorluklarla karşılaştıkları yeterince tartışılmadı. Özellikle basının kamuoyunu bilgilendirmek zorunluluğu çerçevesinde bilginin doğru akışı ve vatandaş ile mülteci arasındaki olası çatışmaların önlenmesi, aynı zamanda ev sahibi topluluk olarak, ülkemize gelen mültecilerin sorunları ile daha fazla ilgilenmemiz açısından basın buluşmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz" diye belirterek, mülteci sorunu hakkında bilgi karmaşası, bilgi eksikliği olduğunu sözlerine ekledi. Kavlak, seminerleri ilerideki tarihlerde de gerçekleştirerek, bu sorunun önüne geçmeye çalışacaklarını söyledi. 

"Mülteci karşıtı haberlerin toplumsal karışıklığa yol açma tehlikesi var"

Seminerin moderatörlüğünü de yapan SGDD Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş, derneklerinin 46 farklı şehirde, 72 saha ofisi ile faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, Birleşmiş Milletler, UNICEF, Avrupa Birliği ile Türkiye'deki ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine dayalı çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Karataş, Türkiye'de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle başlattıkları projeyle, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında, seminerler yolu ile yerel ve ulusal basını bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Günümüzde, vatandaş-mülteci çatışmasından daha çok söz edilir hale geldiğine dikkat çeken Karataş, "Buna bağlı olarak, önümüzdeki dönemde mültecilerin negatif bir içerikle haberlere konu olmasının toplumsal karışıklıklara yol açma tehlikesi bulunmaktadır. Proje kapsamındaki faaliyetler ile katılımcıların, doğru terminoloji, mülteci hakları, kişisel bilgilerin gizliliği ve haberin yapılış çerçevesinin önemi gibi konulara ilişkin bilgi, beceri ve farkındalıklarını arttırarak, medyanın kullanmış olduğu dilden kaynaklanabilecek olası yabancı düşmanlığı ve toplumdaki mülteci karşıtı duyguların azaltılmasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir" dedi. 

Sunumlar gerçekleştirildi

Seminerde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzman Yardımcısı Zehra Gündoğmuş "Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma", SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak "Türkiye'deki duruma istatiksel bakış, Kavram karışıklıkları ve kavramlarla mülteciler", Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İletişim Asistanı Sevcan Hacılar "BMMYK'nın Türkiye'deki faaliyetleri, mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili", Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu "IOM'un kamuoyunda göçmen algısına ve iletişimine yönelik yaklaşımı", Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İletişim Sorumlusu Beste Gülgün "Çocuk ve medya", Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek "Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve medya" konularında birer sunum gerçekleştirdiler. 

Basının rolü tartışıldı

Seminerin 5 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen son bölümünde, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, yerel ve ulusal basında mülteciler hakkında yayınlanan olumlu ve olumsuz haberlerden örnekler gösterdi. Seminerde, göç ve mülteci sorununda basının  rolünün nasıl olması gerektiği tartışıldı. 

Seminer, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram'ın kapanış konuşması ile sona erdi. 

 
Bisiklet yarışı nedeniyle bazı yollar trafiğe kapanacak
 
En çok boyozu yiyen kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte yeni Pasaportlar!
İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Emniyet Genel ...
Cam Filmine ‘Ağır Kusur’ Düzenlemesi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda ...
İzmirli Başkanlardan Kılıçdaroğlu ziyareti
İzmir’in Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları, dün Ankara’ya giderek ...
 
İspanya şokta! Katalonya bağımsızlığını ilan etti...
İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon ...
9 ayda 15 bin göçmen yakalandı
Denizden kaçak yollarla ülke dışına çıkmaya çalışanların sayısı Eylül ...
"Tarımda lider olayım derken saman ithal ettik"
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Milli Tarım ...
 
Çocuk Çocuktur
UNICEF İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta Çocuk ve Medya konulu sunumunda ...
“Mülteci konusunda dünyaya örneğiz”
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Türkiye’nin ...
"Türkiye'nin Gazetecilere ihtiyacı var"
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Türkiye'nin ve Türk-İş'in gazetecilere, ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"HER İLETİŞİMCİ BİRAZ FİLOZOF OLMAK ZORUNDADIR"
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Sıcak ya da soğuk
Okan Yüksel
Okan Yüksel
NİCE NİCE YILLARA BALIKÇI
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri