Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>ULUSAL
13 Eylül 2018 Perşembe - 15:07

Eğitim-Sen, "Eğitimdeki sorunlar içinden çıkılmaz hale getirildi"

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, eğitimdeki sorunların varlığının sürdüğünü belirterek, "Eğitimdeki sorunlar içinden çıkılmaz hale geldi" dedi.

Eğitim-Sen,  Eğitimdeki sorunlar içinden çıkılmaz hale getirildi

2018-2019 Eeğitim Öğretim döneminin 17 Eylül tarihinde başlayacak olması üzerine bir yazılı açıklama yapan Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, "2018-2019 eğitim öğretim yılı başlarken, eğitimdeki sorunlar varlığını olduğu gibi sürdürüyor. Sadece eğitim alanında değil, AKP iktidarları döneminde her alanda yağma, talan politikaları, keyfiyet, hukuk dışı uygulamalardan kaynaklı sorunlar, tıkanmalar yaşanmaktadır" diye kaydetti. 

"Eğitim sıralamamız yıldan yıla geriliyor"

Okula başlayacak her öğrencinin maliyetinin, geçtiğimiz yıllara göre misliyle arttığını vurgulayan Karakaya, "Velilerin eğitim harcamalarının artması yanında eğitimdeki yapısal sorunlar da olduğu gibi devam etmektedir. AKP hükümetinin uygulamalarından kaynaklı olarak eğitimin bilimsel, laik içeriği boşaltılmış, eğitimin kalitesi düşmüştür. OECD tarafından yapılan şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı. PISA testinde eğitim sıralamamız yıldan yıla gerilemektedir. Bütçeden eğitime ayrılan pay sıralamasında Türkiye, Dünyada 105. sırada yer almaktadır. Türkiye’de nüfusun ortalama eğitim süresi 5 yıldır" diye ifade etti.

 

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi; 

"AKP hükümetlerinin yıllardır sürdürdüğü liyakata dayalı olmayan kadrolaşma politikaları, eğitim yönetimi ve okul yönetimlerinin başarısız olmasına yol açmıştır. Sınav sisteminde gelişigüzel şekilde yapılan değişiklikler, uzun süre yaşanan belirsizlikler ortaokul ve lise son sınıf öğrencilerini mağdur etmiştir. Plansızlık, denetimsizlik, kaynakların savurganca kullanılması, ders kitapları piyasasının rant alanı olarak görülmesi eğitimdeki sorunları içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

Son olarak MEB, “Kurum Açama, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”nde 10 Eylül 2018 tarihinde yaptığı değişiklikle “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır (Madde 7-(11)”  maddesini çıkarmakla, karma eğitim uygulamasını yumuşatarak adım adım kaldırma niyetleri kaygıya ve tartışmaya yol açmıştır. Her ne kadar MEB açıklamasında karma eğitimin kaldırılmasına dönük bir çalışmanın olmadığını belirtse de, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın konuya ilişkin “Karma eğitimin ortadan kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Fakat belli okullarda kız-erkek ayrımı şeklinde eğitim verilmesine imkân sağlayan bir karar da var ortada. Burada tercihlerin daraltılması değil çoğaltılması söz konusu” diyerek orta vadedeki niyetlerini açığa vurmuş, tartışmayı ayrı bir boyuta taşımıştır.

Karma eğitim ile ilgili tartışmalar planlı şekilde sürdürülmekte ve karma eğitimin zararlarına dönük akıl, bilim dışı düşünceler yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Yaşamın kendi doğallığı, toplumsal işbölümü ve evrensel çocuk hakları ve eğitim bilimi dikkate alındığında karma eğitimden vazgeçmenin doğru olmadığı her aklıselim tarafından görülebilir. AKP çevrelerince yapılan açıklama ise asıl niyetin karma eğitim dışı pratiklerin artırılması ve eğitimde yaşanan gerici dönüşümün sürdürülmesi olduğunu göstermektedir.

 Kurulduğu günden bu yana laik, bilimsel, kamusal, anadilinde, eşit ve parasız eğitim hakkını her koşulda savunmuş olan Eğitim Sen, tüm öğrencilerin eğitim hakkının hiçbir engel olmadan kullanılmasını savunmaktadır. Karma eğitim ile ilgili tartışmaların kendisi pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmaktadır. Önümüzdeki dönemin en temel önceliklerinden birini eğitim alanında yaşanan gerici, dinselleştirici ve piyasacı dönüşüme karşı çıkmak ve bilimsel, laik, kamusal, demokratik eğitim mücadelesini yükseltmek oluşturmaktadır. Hiç kuşkusuz eğitimin demokratikleştirilmesi mücadelesi Türkiye’de özgürlük ve demokrasi mücadelesine sıkı sıkıya bağlıdır."

 

 
CHP'li Oran'dan Rahmeh gemisine tepki
 
Tepki yaratan gemi Çeşme'yi terk etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Acil çözüm bulunmazsa gazete, kitap okuyamayacağız
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve CHP’nin gazeteci ...
Çocuğunuzun Okula Uyum Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Okul dönemi başladı! Peki okula yeni başlayan miniklerimiz okula nasıl ...
ADD Genel Başkanı Batum 9 Eylül'de İzmir'de
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Süheyl Batum, İzmir’in düşman ...
 
Emlak Ofisi açma şartları değişti
"Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerinin 5 Eylül tarihinde ...
İzmir’de Buluştular!
Yunan mevkidaşı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında knuşan Dışişleri ...
Türk çocuğundan ABD'deki bin çocuğa eğitim yardımı
ABD'deki San Diego Francis Parker Ortaokulu öğrencisi Kenan Pala, kurduğu ...
 
Ulusal Permakültür Konferansı İzmir'de toplanıyor
Sürdürülebilir tarım ve ekosistem için büyük önem taşıyan permakültür, ...
Atık ve içme sularının temizlenmesinde önemli buluş
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde görevli Kimyager ...
Dikkat! 5 kaşık kavurma 520 kalori
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman, "5 yemek kaşığı kavurma tükettiğiniz ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri