Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
1 Kasım 2018 Perşembe - 16:35

Dikmen: "Cumhuriyet, kadını özgürleştirir"

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, “Özellikle kadınlar için; Cumhuriyet özgürlüktür. Var olmaktır. Yurttaş olmaktır. Nefes almaktır. Cumhuriyet kadını özgürleştirir” dedi.

Dikmen:  Cumhuriyet, kadını özgürleştirir

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı’nca Cumhuriyet’in ilanının 95. yıldönümü kapsamında düzenlenen Cumhuriyet’in Hukuk Sisteminde Kadın konulu bir panele konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde kadınların verdiği hak mücadelesinden örnekler veren Dikmen, “Özellikle kadınlar için; Cumhuriyet özgürlüktür. Var olmaktır. Yurttaş olmaktır. Nefes almaktır. Cumhuriyet kadını özgürleştirir” dedi.

Moderatörlüğünü CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin yaptığı panelde konuşmacı olarak İGC Başkanı Misket Dikmen ve kapatılan YARSAV Başkan Yardımcısı, Hakim Murat Aydın yer aldı. Etkinliğe CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kadın Kolları MYK üyeleri, il ve ilçe örgütlerinden çok sayıda kadın katıldı. 

Panele izleyici olarak katılan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kadının özgürleşmediği toplumların özgür olamayacağını söyledi. Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’e de teşekkür eden Pekdaş, Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğunu vurguladı. Kadınların daha çok çalışarak daha çok iş başaracağını dile getiren Pekdaş, “Bizler çalışarak başarabiliriz. Başarırsak, Türkiye başarır” dedi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ulusun kurtuluş mücadelesinin simgesi olduğunu söyledi.  Köse, kadın hakları için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Cumhuriyete giden süreci kadınlar etkilemiştir

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen panelde ilk sözü İGC Başkanı Misket Dikmen aldı. Dikmen konuşmasında Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde kadınların verdiği hak mücadelesine değindi. Dikmen ayrıca Türk basınının kadına bakışını elen alan dönemin haberlerinden de örnekler verdi.

Dikmen şunları söyledi:

Özellikle kadınlar için; Cumhuriyet özgürlüktür. Var olmaktır. Yurttaş olmaktır. Nefes almaktır. Cumhuriyet kadını özgürleştirir. Cumhuriyet Hukuk Devletidir. Hukuk Devleti temel hak ve özgürlükleri esas alır. Demokrasi kafa sayısıyla değil Hukuk Devleti çatısı altında nitelikli bireylerle gerçek anlamda yaşanabilir. Aslında, Türkiye'de kadın hareketinin geçmişi hayli eskidir, yüzyıldan önceye gider, Osmanlı'nın son döneminde başlamıştır. Batılı hemcinsleriyle ilişki ve etkileşim içinde olan Osmanlı kadınları, 1870'lerden başlayarak, söz söyleme hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı ve aile içinde saygın bir yer edinme hakkı, çok eşliliğin kaldırılması, tek taraflı erkek hakkı olan boşanmanın kısıtlanması için mücadeleye başladılar. Yirminci yüzyıl başlarında bu mücadele daha da şiddetlendi. Öyle ki, kadınlar üniversitede okuma, devlet dairelerinde memur, fabrikalarda işçi olarak çalışma haklarını kazandılar. 1917 Aile Kararnamesi ile, Müslüman kadınlar da diğer cemaatlerin yanı sıra, batılı toplumları derinden etkileyen kadın hareketinden çok şey öğrendiler. Çok eşliliği kısıtlayan ve boşanma hakkını tanıyan ileri adımlardan yararlandılar. Bu, İslam dünyasında bir ilkti. Kurtuluş mücadelesi ve Cumhuriyet bu süreci hızlandırdı. Türk kadınına yol açtı. Mustafa Kemal Atatürk, Türk toplumunu çağdaş devletler seviyesine ulaştıracak gücün devrim ilkeleri doğrultusunda yetiştirilmiş kuşaklardan kaynaklandığını düşünmüş, Cumhuriyet’in ideal kadın tipini bu kuşakları yetiştirecek, ailede, toplumda ve devlet idaresinde erkeklerle eşit koşullara sahip kadın olarak belirlemiştir.”

Kadına yönelik her saldırı Cumhuriyet’e yöneliktir

Hakim Murat Aydın ise konuşmasında Osmanlı’dan günümüze kadınların hak mücadelesine değindi. Aydın şunları söyledi:

“Bir erkek kadın özgürlüğünü niye savunur. Maço kültüründe iktidarın yarısını paylaşmak zorunda değilsiniz. Ev işlerini paylaşmak zorunda değilsiniz, iş yaşamında rekabet etmek zorunda değilsiniz. Baktığınızda keyifli görünüyor. Bir toplumun yarısı özgür değilse kalan yarısı özgür olamaz, bir toplumun yarısı gelişmiş değilse, diğer yarısı gelişmiş olamaz. Bir toplumun yarısı üretmiyorsa, diğer yarısının ürettiği bir işe yaramaz. O yüzden kadının özgürleşme mücadelesi aslında erkeğin özgürleşme mücadelesidir. Omuz omuza, dayanışma içinde birlikte yapılması gerekir. Erkeğin egemen olması anlayışını üretenler, sizlere bir kadın hakları alanı çizerler, siz orada oyalanırsınız.  Sizi büyük iktidar alanından uzak tutmak için küçük iktidar alanı verirler. Kadınlar bu alanla yetinmemelidir. Kadınlar bu mücadeleyi Osmanlı’nın son döneminde başlattılar. Çok daha zor koşullarda başlattılar.  Aydınlanma ideali iki temel üzerinde oturur, geniş halk kitlelerine laik ve bilimsel eğitim verilmesi ve kadının eşit birey olarak toplumda yer alması. Karşı devrim süreci de işte buradan başlar. Eğitimi din temellerine oturtur, kadını toplumsal hayattan çekerseniz Cumhuriyet’i yıkmış olursunuz. Kadına yönelik her müdahale ve saldırı Cumhuriyet’e yöneliktir.”

 

 
Yerel derbi maçı Cumartesi gününe alındı
 
Karaburun'da "Bi'avuç" umut dolu toplantı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu fuar engellileri "iş sahibi" yapacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası ...
Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplandı
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Olağanüstü Meclis toplantısı, Narlıdere Belediyesi ...
İzmir’in simgesine İngiltere’den iki ödül birden
Bu yıl yenilenip 41,7 metre yüksekliğe ulaşan İzmir, Karşıyaka İskele ...
 
Yer gök Cumhuriyet ışığıyla aydınlandı
İzmir'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yıl kutlamaları, hafızalardan silinmeyecek ...
Yaşasın Cumhuriyet!
Cumhuriyet'in sembol kenti İzmir’de 95. yıl kutlamaları erken saatlerde başladı.
“İlelebet payidar”
Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıldönümü kutlamaları İzmir’de, Cumhuriyet ...
 
TGS Genel Başkanı Durmuş:''Gazeteciler yan yana gelmeli''
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Akademi Projesi kapsamında İzmir'de, ...
Gazeteciler, Karşıyaka’da “Cumhuriyet'e Pedal” çevirecek
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ...
İzmir'de Cumhuriyet'i böyle kutlayacağız
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği programla ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri