Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2017 Salı - 11:30

Demirtaş: “Krize dönüşmeden çözülsün”

Ulaştırma Bakanlığı’nın Türk ticari gemilerine Yunanistan limanlarına çıkış yasağını değerlendiren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, sorunun krize dönüşmeden kısa sürede çözülmesini beklediklerini söyledi

Demirtaş: “Krize dönüşmeden çözülsün”

Yunanistan Nea Smirni Belediye Başkanı Stavros Tzoulakis ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Ziyarette; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, Türk ticari gemilerine uygulamaya başladığı Yunanistan limanlarına çıkış yasağı değerlendirildi. Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, bu sorunun iki ülke arasındaki siyasi görüşmelerde ele alınacağını ve bu konuda bir şey söylemek istemediğini aktardı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, sorunun giderileceğine inandıklarını vurgulayarak, “Biz umuyoruz ki kısa bir süre içinde bu konu çözümlenecektir. Bu sorunun bir krize dönüşmeyeceğini umut ediyor ve son anda da olsa çözüm geleceğine inanıyorum. Biz de bazı girişimlerimizi yaptık, umarım etkili olur” ifadelerini kullandı. Bilindiği gibi, Yunanistan limanlarında bazı ticari gemilerin Yunan yetkililerince tutuklu olarak bekletilmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçtiğimiz hafta Türkiye limanlarından ticari yat ve teknelerin Yunan limanlarına gitmesini yasaklamıştı. Yolcu taşıyan feribotlar ise 12 Ekim'den itibaren yasak kapsamına dahil olacak.

“Yunanistan'a gitmeyen kalmayacak”

Ziyarette iki ülke arasında turizmin ve ticaretin gelişmesi konuları da masaya yatırıldı. Türk ve Yunanistan'ın renkli ve çok kimlikli yapısıyla bugünkünden çok daha iyi bir yerde olabilme imkanını bulunduğunu aktaran Demirtaş, “Ama her iki ülkede de insanlar doğdukları, yaşadıkları yerleri bırakıp gittiler. Bundan sonra önümüze bakmamız lazım. Bunu sanatla, kültürle, sporla destekleyebiliriz. Örneğin biz birçok Yunan sanatçıyı İzmir'e getirdik fakat bir tek sanatçı Mikis Theodorakis getiremedim. Kendisiyle görüşüp davet ettim ama gelmedi. Yapılacak çok şey var. Ama öyle bir noktaya geldik ki artık adalara, Yunanistan'a gitmeyen Türk kalmayacak” diye konuştu.

“Cesur armatörler lazım”

Son yıllarda iki ülke arasında 6 milyar dolarlık ticari hacme ulaşıldığını dile getiren Demirtaş, “Ama hala Ege ve Kıbrıs sorunu devam ediyor. Kuzey Yunanistan ile de sorunlar var. Selanik ile havadan ve denizden birlikteliği bir türlü sağlayamadık. Belediye Başkanı’nı ziyaret ettik ve birçok armatörün iki kenti gemiyle bağlanmasını istiyordu fakat bunu hayata geçiremediler. Bizim her türlü desteğimizin olacağını ifade etmemize rağmen maalesef bu olmadı. Yolcu potansiyeli mutlaka var. Avrupa'ya yolcu taşıyan gemiler Selanik'ten daha hızlı bir şekilde Avrupa'ya gidebilir. Ama bizim biraz cesur armatörlere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Ticaret kayıtlardan fazla”

Yunanistan Nea Smirni Belediye Başkanı Stavros Tzoulakis ise, İzmir'de hem Demirtaş hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan gördüğü ilginin kendisini mutlu ettiğini belirtti. Tzoulakis, “Zaten benim annem Urlalıdır. Girit'te de İzmir'den gelmiş çok sayıda Türk var. Bu açıdan Samos ve Sakız adalarında birlikte yapılan etkinlikleri Girit'te de yapabiliriz. Bu sene sadece İzmir'den 85 bin kişi Sakız'ı ziyaret etti. Bunların büyük bölümü satın aldıkları eşyalarla dönüyor. Bu hiç bir kayda geçmiyor. Aramızdaki ticaret kayıt edilenden daha da fazla” dedi.

 
Alaçatı'da sanat rüzgarı esiyor
 
"Yerel heyecan yaratacak"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB'den Eylül ayında 978 milyon dolarlık ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Eylül ayında 978 milyon 238 bin dolar ihracat ...
Mandalina bu yıl çok aranacak
Bu kış hastalanmayın.. Zira doğal vitamin deposu, C vitamini kaynağı narenciye ...
Hangi araca ne kadar vergi ödenecek?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, binek otomobillerin MTV’sini gelecek yıl yüzde ...
 
Akkalay: “MTV zammı sektöre darbe vurur”
Hükümetin 2018-2020 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Program’ı ...
Genç Sanatçılara Türkerler desteği
İzmir’e son yılların en büyük yatırımlarını yapan Türkerler Holding, kentin ...
Dericilere Özel Destek
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekim ayında ...
 
Büyüme umut veriyor
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin ...
Türk Balığı Vitrinde
Türk su ürünleri sektörü Uzakdoğu pazarına odaklandı. Türkiye’den ihraç ...
İzmir’de iz bırakacaklar
Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve Stavropol Bölgesi ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri