Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>BÖLGE
18 Mayıs 2018 Cuma - 09:35

Çeşme seferberliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik ömrünü tamamlamasına rağmen uzun yıllar boyunca özel bir şirket tarafından sadece basit onarımlarla işletilen Çeşme su şebekesini baştan sona yeniliyor.

Çeşme seferberliği

Su kayıp ve kaçaklarının yoğun olarak yaşandığı ilçede, kazılar sırasında çıkan eski boruların görüntüleri herkesi şaşırtıyor. Çürüyen, yer yer kırılan asbest ve PVC borular, ilçede bugüne kadar yaşanan su sıkıntısının nedenlerini de gözler önüne seriyor.

Şebekedeki kayıp ve kaçaklarının ciddi boyutlarda olduğu Çeşme’de özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı, İZSU’nun 3 etaplık tarihi yatırımı ile çözülüyor. 2014 yılında Bütünşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına giren ilçenin 20  yıllık eskiyen ve kaçaklara neden olan içme suyu alt yapısını yenilemek için 712 kilometrelik içme suyu şebekesi ile 86 kilometrelik yeni iletim hattı projelendirildi. Yapım ihalesinin ardından 44.1  milyon liralık yatırımla projenin ilk etabı için 2017 yılı Mart ayında çalışmalar başladı.

İşe, özellikle Ildırı kaynaklarından gelen suyun Çeşme’ye aktarılmasını sağlayan ve çürüdüğü için sık sık arızalanan 17 kilometrelik iletim hattından başlandı. 143 kilometre içme suyu şebekesi ile 50 kilometreuzunluğunda iletim hattı çalışmalarını içeren Çeşme 1’inci kademe içme suyu ve iletim hattı imalatı kapsamında, bugüne kadar 68 kilometrelik içme suyu şebekesi ve iletim hattı yenilendi. Yıllarca bakım yapılmadan kullanılan iletim hattı ile şebekelerin görüntüleri görenleri şaşırttı. Çürüyen, yer yer kırılan çelik, asbest ve PVC borular, ilçede bugüne kadar yaşanan su sıkıntısının nedenlerini a&cced il;ıkça gözler önüne serdi.

Şifne Mahallesi’nin şebekelerini yenileyen İZSU Genel Müdürlüğü, branşman hatlarının yapımını sürdürüyor. Ildırı Mahallesi’nin içme suyu şebeke ve branşman hatları yenilendi. Bu bölge yeni şebekeden su kullanmaya başladı. Çeşme'nin içme suyu sorununu tümüyle çözecek imalatların ilk etabı, 2019 yılı Haziran ayında tamamlanacak.

Tarihi yatırımda ikinci perde

Çeşme 2. Etap İçme Suyu ve İletim Hattı, 38 kilometrelik iletim hattı ile 276 kilometrelik içme suyu şebekesinden oluşuyor. İmalat çalışmaları kapsamında Alaçatı, Ilıca, Paşalimanı ve Boyalık bölgesi, Vali Kutlu Aktaş Barajı ile İstanbul Depo arası, Belkent Depo ve İstanbul Depo ile Dalyan ve Çeşme Depo arasındaki içme suyu şebekesi ve iletim hatları baştan sona yenilenecek. İZSU, ikinci etap çalışmalara önümüzdeki günlerde başlayacak.

Çeşme’deki tarihi alt yapı yatırımı, üçüncü etabın da tamamlanması ile sona erecek. Bu son etap çalışmaları kapsamında 5 kilometre iletim hattı ile 283 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi yenilenecek. Üçüncü etapta Çeşme merkez, Dalyan, Çiftlik, Altınkum ve Pırlanta Plajı’nın bulunduğu bölgeler yer alıyor.

Eski hatlar ve patlayan borular

1 Nisan 2014 tarihinden itibaren 6360 sayılı yasa çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan Çeşme'nin içme suyu hizmetleri, geçmişte uzun yıllar boyunca özel bir şirket tarafından verildi. Çeşme ve Alaçatı Belediyeleri bünyesinde altyapı hizmetlerini yürütmek amacıyla kurulan Çal-Bir (Çeşme-Alaçatı Birliği) tarafından yaptırılan su ve kanal şebekesi, ekonomik ömrünü tamamlamasına rağmen, hiç bir yatırım ve bakım yapmayan işletmeci şirketin basit onarımlarıyla çalıştırıldı.

İçme suyu hatları ve kanalizasyon hatları, geçmiş yıllardaki nüfus planlamasına göre yapıldığı için günümüzdeki nüfus yoğunluğuna bağlı olarak yetersiz kaldı. Hatlar çok eski olduğundan sık sık arızalar oluşuyor ve çok ciddi su kaçakları yaşanıyordu. 

İZSU söz konusu altyapı tesislerini devir aldıktan sonra, öncelikle eski hatlarda tespit edilen büyük çaplı arızaları onardı; su kaçaklarını önlemeye yönelik yenileme çalışmaları gerçekleştirdi. 37 kilometrelik içme suyu ve kanal şebekesi yenilenerek su kaçakları ve kanal şikayetleri azaltıldı. Ardından da ilçenin tüm şebekesini yenilemek için 3 etaplı dev proje hazırlanarak yapım ihalesine çıkıldı.

 

 
MHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayları belli oldu
 
Obezite, sosyo-psikolojik sorunlara zemin hazırlıyor.
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk iftarda buruk buluşma
Başkan Aziz Kocaoğlu, Gazze katliamından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ...
80 Çuval Midye bakın ne oldu!
IC Çeşme Marina deniz suyu kalitesini arttırmak için Türkiye ve Avrupa’da ...
Hasan Tahsin unutulmayacak
İzmir’in işgali sırasında direnişi ve Milli Mücadele’yi başlatan Şehit ...
 
Yeni rota Güzelbahçe
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dış körfezde başlattığı Foça ve Mordoğan ...
Hoşgeldin Ramazan
Ramazan ayı öncesinde 40 bin ihtiyaç sahibi aileye erzak yardımı yapan ...
Başkan Kocaoğlu: İzmir'in önü açık
Sağladığı gelişmeyle kabuğunu kıran İzmir'in artık önünün açık olduğunu ...
 
Annelere Başkan sürprizi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış töreni için gittiği ...
Ata’dan Annesi’ne karanfil götürecekler
Anneler Günü’nü anlamlı etkinliklerle kutlamaya hazırlanan Karşıyaka Belediyesi, ...
"Milat olsun"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her seçim döneminde gündeme ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri