Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>YEREL
30 Mart 2019 Cumartesi - 08:05

Çeşme'de 109 sandıkta, 33 bin 778 seçmen oy kullanacak

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart Pazar günü sandığa gidiyor. Yerel seçimde Çeşme'nin mahallerindeki 109 sandıkta, 33 bin 778 seçmen oy kullanacak.

Çeşme de 109 sandıkta, 33 bin 778 seçmen oy kullanacak

Türkiye genelinde ise, 28 milyon 929 bin 732'si kadın, 28 milyon 128 bin 904'ü erkek toplam 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. Oy verme saatleri Çeşme'de 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. 

Belediye Başkan adayları

Çeşme'de Belediye Başkanlığı seçimine katılacak siyasi partiler ile adayları ve bağımsız adaylar şöyle: Bağımsız Türkiye Partisi - Orçun Baysal, Cumhuriyet Halk Partisi - Muammer Ekrem Oran, Demokrat Parti - Cihan Köseoğlu, Demokratik Sol Parti - Ufuk Çankaya, Milliyetçi Hareket Partisi - Mustafa Cenger, Saadet Partisi - Ahmet Kapçı, Türkiye Komünist Partisi - Serhat Göktoğan, Vatan Partisi - Hakan Hulki Ortabaş, Bağımsız Aday - Esen Fatma Kabadayı Whiting, Bağımsız Aday - Alp Çatıkkaş.

Belediye Meclisi seçimlerine katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar ise şöyle:

Bağımsız Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi. Bağımsız adaylar; Gülay Güneş, Gökçe Döşemeciler, Cemil Baysın, Mehmet Karakurt.

Ayrıca Çeşme'nin 25 mahallesinden de çok sayıda muhtar adayının seçimlere katılması bekleniyor.

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

Çeşme'deki seçimde, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı",  "Çeşme Belediye Başkanı", "Çeşme Belediye Meclis Üyeliği" ve "Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti" için oy verilecek. 

Oylar tek zarfa konacak

Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin oy pusulası "beyaz", Belediye Başkanlığı'na ilişkin oy pusulası "mavi", Belediye Meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Muhtar adayları ise İhtiyar Heyeti adaylarının da isminin yazılı olduğu kendi oy pusulalarını, oy verme kabininde bulundurabilecek. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Seyyar Sandık uygulaması

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. İlk kez 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yapılan uygulama, yerel seçimlerle ikinci kez uygulanmış olacak.

Cep telefonu ile oy kabinine girilemeyecek

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Oy sayımı sırası

Sandıklar açıldıktan sonra, sırasıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık  seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.  

Sandık alanı tedbirleri

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler. 

YSK'nin aldığı karara göre, seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabilecek, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebilecek.

Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

Seçim günü yasakları 

Seçim günü ise saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

 

 
“Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin, boyun eğeceksen gazeteciyim demeyeceksin”
 
Soğuk etkilemedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sirenlerle uğurlandı!
Yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak hayata veda eden Çeşme’nin ...
Rüzgarlıkent Kooperatifi, iddiaları yalanladı
Reisdere Mahallesi'ndeki sosyal konut alanında kurulan Çeşme Rüzgarlı ...
Genç Turizmciler'in ödüllerini Turizm Bakanı Ersoy verdi
Çeşme'de düzenlenen Genç Turizmciler Yarışması'nın birincileri, ödüllerini ...
 
Tufan Kaptan’ı kaybettik!
Çeşme’nin çok sevilen simalarından, Ertürk Lines’ın tecrübeli kaptanı ...
Sun Rise Tour’un acı günü
Yunanistan’ın Sakız Adası ile Çeşme hattında deniz taşımacılığı yapan ...
Genç Turizmciler Yarışması'na komşu da geldi
Bu yıl beşincisi düzenlenen Genç Turizmciler Yarışması'na, Türkiye'nin ...
 
Alkışlarla veda etti!
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, 5 yıllık görev süresinin sona ...
Çeşme Marina’dan Kalamar Yumurtlama Yapay Resif Projesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu “Kalamar Projesi” kapsamında ...
Genç aşçılar 33 madalya kazandı
Şef Mavi Fethiye Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından Fethiye'de düzenlenen ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
EROL GÜNAYDIN 91 YAŞINDA...
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
Süper Kupa’nın Zamanı
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bayram gazetecinin neyine!
Okan Yüksel
Okan Yüksel
"ANADOLU ROCK OZANI" CEM KARACA 79 YAŞINDA...
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Lal Denizli Çeşme Belediye başkanlığını devir aldı.
Sedat Kaya
Sedat Kaya
SICAK VE ŞEFKATLİ BİR EL TÜRKİYE HARİTASINI OKŞADI..."
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri