Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor








Yazar Gündem, ‘Sıtkının Sırları’ ile Çeşme’de
Yazar Gündem, ‘Sıtkının Sırları’ ile Çeşme’de
Bisikletçi aile Arkas Piri Reis Lisesinde
Bisikletçi aile Arkas Piri Reis Lisesinde
Türkiye'nin en büyük Padel tesisi Wespark'ta açılıyor!
Türkiye'nin en büyük Padel tesisi Wespark'ta açılıyor!
Türk Futboluna Bomba düştü!
Türk Futboluna Bomba düştü!
Cumhuriyet’in çınarları geleneksel baloda
Cumhuriyet’in çınarları geleneksel baloda
HABERLER>TURİZM
26 Kasım 2025 Çarşamba - 12:25

Çeşme Turizmini Masaya Yatırdı!

Çeşme İş İnsanları Derneği tarafından, ilçenin turizm potansiyelini artırmak ve sektördeki iş birliğini güçlendirmek amacıyla Boyalık Otel’de kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Çeşme’nin geleceği, mevcut sorunları ve çözüm önerileri sektörün önde gelen isimleri tarafından ele alındı.

Çeşme Turizmini Masaya Yatırdı!

   Toplantıya dernek yönetimi ve turizm sektörünün önemli isimleri katılırken, katılımcılar arasında Mehmet Maraşlı (Çeşme Kaymakamı), Hakan Kerman (ÇESİD Başkanı), Orhan Belge (ÇEŞTOB Başkanı – Boyalık Otel GM), Kerem Ünsal (Alaçatı Turizm Derneği Başkanı), Osman Köfüncü (Çeşme Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı), Doç. Dr. Engin Önen (Sosyolog – Akademisyen), Bülent Tercan (ETİK Başkan Yardımcısı-Turizmci), Erdinç Ergün (Derin Doğa Dalış Merkezi), İbrahim Topal (Sakız Ağacı Yetiştiriciliği Girişimcisi) açıklama yaptı.

Hakan Kerman; “Kinetik Enerjiye Dönüşme Vakti”

Toplantının ev sahipliğini yapan ÇESİD Başkanı Hakan Kerman, Çeşme’nin turizmde kaybolan kimliğine dikkat çekti. 1980’lerin döviz getiren yabancı turist profili ile günümüz Çeşme’si arasındaki farkın büyük olduğunu söyledi.
“Başka bir Çeşme yok. Hepimiz Çeşme’den ekmek yiyoruz,” diyen Kerman, sektör paydaşlarını artık konuşmaktan çıkıp aksiyona geçmeye davet etti.

Kaymakam Mehmet Maraşlı: “Çeşme çok güvenli!”
Kaymakam Mehmet Maraşlı, turizmde birlik ve algı yönetiminin önemine vurgu yaptı:
* Kriz Yönetimi: Yangın ve su kesintisi gibi olaylarda medyada yapılan sorumsuz açıklamaların, “Çeşme’de su yok” gibi yanlış algılar yarattığını ve bunun turizmi olumsuz etkilediğini belirtti.
* Güvenlik: “Çeşme, İzmir’den çok daha güvenli bir yerdir,” diyerek dışarıdaki olumsuz algının gerçekle uyuşmadığını vurguladı.
* Turizm Vizyonu: Çeşme’nin kaliteli ve özel bir turizm vizyonunu tercih etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Orhan Belge; “Söz konusu Çeşme ise gerisi teferruat”

Belge, dış pazardaki güçlü turist profilinin yanlış uygulamalarla kaybedildiğini fakat yurt dışı ve turizm fuarlarında atılacak doğru adım ve tanıtımlarla bu potansiyeli tekrar yakalayabiliriz.
Dünyanın önemli termal potansiyellerine sahip olunduğunu ve altyapı problemlerinin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kerem Ünsal; “Belediye’de Burada Olmalı”

"Kerem Ünsal; “Belediye’de Burada Olmalı”
"Belediye burada olmalıydı. Bazı kişiler de burada olmalıydı; bazı restoranlar da burada bulunmalıydı."
 İstenmeyen İşletmeler: "Sezon bittiğinde buradan çekip giden, sezonda istihdam yaratmayan, vergi katkısı sağlamayan, alanı kirleten işletmelerin burada olması gerekirdi."

Osman Köfüncü; “Master Planımız yok Rezidans Cenneti oldu”
* Çeşme’de otel yerine rezidans yapılmasına karşı çıkan Köfüncü, “Çeşme rezidans cenneti olacaksa itirazım var!” dedi.
* Master Plan Eksikliği: 1980’den beri turizm master planı hazırlanmadığını hatırlatarak, ilçenin “rantın insafına” bırakıldığını vurguladı.

Bülent Tezcan; “Termal Su Eleştirisi ve Çeşme Anayasası Önerisi”
* Ilıca’daki 60 dönümlük termal su arazisine termal tesis yerine market ve dükkân yapılmasını “vatan hainliği” olarak nitelendirdi.
* Belediye Kanunu’na (5393 SK) atıfta bulunarak, otellerin doluluğu, sezonun uzatılması ve tanıtım görevlerinin doğrudan belediye başkanının sorumluluğunda olduğunu söyledi.
* Tüm paydaşların görev ve sorumluluklarını netleştirecek bir “Çeşme Anayasası” oluşturulmasını önerdi.


Doç. Dr. Engin Önen: Kimliksiz Şehir Uyarısı
* “Yeter ki sermaye gelsin” anlayışıyla yapılan plansız yapılaşmanın Çeşme’yi kimliksizleştirdiğini belirtti.
* Alaçatı’nın meydanları ve kamusal alanlarının feda edildiğini, yurttaşların müşteri olmadan durabileceği tek yerin kilise bahçesi olduğunu söyledi.
* Çeşme’nin 5000 yıllık kültürel mirasının (Tunç Çağı – Erythrai) turizmde yok sayıldığını vurguladı.


Erdinç Ergün; “Tarihi Dalış Rotası Önerisi”
Bergama’dan Efes’e uzanan batık ve tarih temalı dalış rotaları”yla kış turizminin canlandırılabileceğini söyledi.

İbrahim Topal; “Sakız Ağacı ve Coğrafi İşaret”
Çeşme’nin sakız ağacı yetiştiriciliğini canlandırarak, coğrafi işaret, tarım ve turizmi birleştiren yeni bir marka oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

Toplantıda sektör temsilcileri, Çeşme’nin turizmde kritik bir dönemeçte olduğunu vurgulayarak;
“Ya hep birlikte kaliteli, sürdürülebilir ve insana yönelik vizyonla hareket edeceğiz ya da hızla rant ve kimliksizliğe teslim olacağız.” dedi.

Toplantının sonunda Çeşme İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Kerman, katılımcılara teşekkür ederek, dernek olarak Çeşme için bu tür toplantılarına devam edeceklerini söyledi.

Etiketler:
 
Çeşme'de Kadınlardan'İstanbul Sözleşmesi' vurgusu!
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TKP’den Reges Otel Plan Değişikliğine İtiraz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çeşme’deki Reges Otel projesinin imar ...
TKP’den Reges Otel Plan Değişikliğine İtiraz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çeşme’deki Reges Otel projesinin imar ...
İzmir turizminde büyük şok!
TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu seçimlerini kazanarak başkanlığa seçilen ...
 
''Çeşme’nin adı Avrupa’da duyulmuyor!''
Turizm duayenlerin 50 Yıllık Turizmci ve Bentour Reisen Yönetim Kurulu ...
Turizmin Başkentinde Çeşme etkisi!
Çeşme Belediyesi, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Alaçatı ...
Turizmin kalbi İzmir'de atacak!
Türkiye’nin turizm sektöründeki en önemli buluşma noktalarından biri olan ...
 
Çeşme’nin gözde sağlık  turizm işletmesi: Şifne
Çeşme Belediyesine ait ÇEŞTUR'a bağlı Şifne Termal Otel, termal turizmin ...
Çeşme'de Azerilere büyük kıyak!
İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de büyük ortakları Azerbaycanlılara ait ...
Sakız Adası'nda Acun Ilıcalı krizi!
Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yemek yiyen dört Türk kadın, işletmecinin ...
 
YAZARLAR
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
"ÇEK LOKOMOTİFİ" ZATOPEK
Sedat Kaya
Sedat Kaya
ESKİ DATÇA'DA İYİLİĞİN TOPRAĞA KARIŞMIŞ HALİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Bitimsiz Bir Karşıyaka Sevdalısı: ARİF?DÖKEL
Ömer Önal
Ömer Önal
GERMİYAN FESTİVALİ!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
DOKUNMA, YANARSIN!
İbrahim Aktaş
İbrahim Aktaş
K O R K U Y O R L A R
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri