Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Moskova'da Nazım Hikmet etkinliği yapılacak
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
Meclis Üyesi Sefer Topçu aday adaylığını açıkladı
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
2024 yılı pasaport ücretleri belli oldu!
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
Atatürk’ün en sevdiği şiir olan ”Ferda” dijital platformlarda...
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ  ERÇETİNGÖZ
TÜRK DİL DERNEĞİ'NİN KONUĞU GAZETECİ ERÇETİNGÖZ
HABERLER>POLİTİKA
20 Haziran 2021 Pazar - 11:15

CHP’den kamudaekstra maaşları kaldıran yasa teklifi

CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan’dan kamuda çalışanların ikinci bir görev veya yönetim, denetim, kurul, organ üyeliği gibi görevlere getirilmesi halinde huzur hakkı veya başka adlarla nitelendirilen ödemeler almasının engellenmesi için kanun teklifi verdi.

CHP’den kamudaekstra maaşları kaldıran yasa teklifi

CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, bürokrat ve siyasetçilerin kamu görevlilerine getirilen yasak kapsamına alınıp hem emekli aylığı hem de kamudan ücret almasının engellenmesi ile kamu kurumlarında birden fazla görevde bulunarak birden fazla ücret veya aylık, huzur hakkı veya başka adlarla nitelendirilen ve ücret benzeri ödemeler almasını engellemeye yönelik kanun teklifi hazırladı, Meclis’e sundu.

“Mutlu bir azınlık refah içinde yaşarken, vatandaşlarımızın çoğunluğu ise yarınından emin olmadan yaşam mücadelesi veriyor” diyen CHP’li Murat Bakan, teklifin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

‘Vatandaşa daha da kemer sıkmaları dayatılırken iktidar sahipleri birden fazla maaş alıyor’

“Liyakat sistemi yerine nepotizm, iltimas, torpil anlayışını egemen kılan anlayış nedeniyle, Türkiye yetişen yüksek eğitimli, zeki gençlerinin büyük bölümünü kaybediyor. Kariyer ve iş bulma konusundaki umutsuzluğun yanı sıra Türkiye’de ifade özgürlüğünün olmadığının düşünülmesi beyin göçü nedeniyle yaşadığımız entelektüel çölleşmenin temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Nisan 2021 verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 816 lira, yoksulluk sınırı ise 9 bin 739 lira olarak hesaplanırken, vatandaşların ‘asgari ücret’ adı verilen sefalet ücretiyle geçinmesi beklenirken, 13 milyon emeklinin yaklaşık yüzde sekseni açlık sınırı altında maş alırken, vatandaşa daha da çok kemer sıkmaları dayatılırken ‘itibardan tasarruf etmeyen’ iktidar sahipleri birden fazla yerden farklı isimlerde maaş alıyor.

‘Kamu iştiraklerinin arpalık yapılmasını kabul etmiyoruz’

Bir tarafta hiçbir geliri olmayan işsiz milyonlar ve geçinmekte güçlük çeken vatandaşlarımız, diğer tarafta iki veya daha fazla yerden maaş alan Bakan Yardımcıları, üst kurul üyeleri, bürokratlar ve önceki dönem milletvekilleri var. Ülkede yaratılan katma değeri mutlu bir azınlığının elinde toplamak sorunları çözmez, artırır. Vatandaşlarımız varoluş mücadelesi verirken çaresizlikten eline ‘iş, aş’ yazıp intihar ettikleri unutulmamalı… İşe alım sürecini dahi partizanlaştıran iktidarın, kamu iştiraklerini kendi bürokratları için ek gelir kaynağı veya arpalık olarak kullanmasını kabul etmiyoruz. Kamu görevi asla zenginleşme makamı olarak görülemez. Devletin, bir avuç mutlu azınlık ve yandaşlar tarafından zenginleşme ve nüfuz alanı olması asla kabul edilemez.

‘Sadece ekonomik değil ahlaki yozlaşmaya da neden olarak devlet yönetiminde zaaf’

Halkın yoksulluğu, ekonomi yönetimi yoksunluğuyla ve iktidarın tercihleriyle açıklanabilir. Devlet yönetiminde önemli görevler üstlenen kişilerin, farklı kurumların yönetim kurulu üyeliklerinden de ayrıca maaş almaları sadece ekonomik olarak değil ahlaki olarak da yozlaşmaya neden olduğu gibi devlet yönetiminde de zaafa neden oluyor. Örneğin; Ulaştırma Bakan Yardımcısı aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı. Hem denetleme yetkisi var hem de denetlediği şirketin yönetiminde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü, TÜRKSAT’ın Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Birden fazla maaş alan siyasetçiler ve bürokratlar her gün basının ve sosyal medyanın ana gündemini oluşturuyor.

‘Liyakat yerine sadakat emeğin yerine partizanlığın galip gelmesi toplumun adalet duygusunu zedeliyor’

Bugün Cumhur İttifakı içinde yer alan siyasetçi ve bürokratların oluşturduğu dar bir kadronun ana görevlerinin yanında birden fazla kritik devlet kurumunda görev alması, bir yandan gelir adaletsizliğini derinleştirirken diğer yandan liyakat yerine sadakat, emeğin yerine partizanlığın galip gelmesi toplumun adalet duygusunu zedeliyor. Bu aynı zamanda iktidarın, çevresinde yer edinenlere pay, parsel, ihale, görev dağıtması birtakım ekipleşmeleri de doğuruyor.”

Kanun teklifi neleri öneriyor?

CHP’li Murat Bakan kanun teklifiyle; kamuda görev alanların kamu tüzel kişiliklerinde ikinci bir görev veya yönetim, denetim, kurul, organ üyeliği gibi görevlere getirilmesi halinde bunlara asli görevleri nedeniyle ödenen aylık veya ücret dışında ayrıca bir ek ödeme veya ücret ödenmemesini amaçlıyor.

Kanun teklifiyle ayrıca; sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alanlardan kamuda çalışmaya başlayanların emekli aylığının kesilmesine ilişkin hükmün istisnası olarak düzenlenmiş bazı görevler ve görevlilerle ilgili değişiklik öngörüyor. Buna göre; Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler, özel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılanlar veya görev yapanlar da birden fazla ödeme almayacak. Bu kişilerin aylığının kesilmemesine ilişkin istisnai düzenlemeler kaldırılarak bu kişilerin de tek maaş almalarının sağlanması öngörülüyor.

 
31 saat sürecek kısıtlama başladı
 
Çeşme’de Uyuşturucuya geçit yok!!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
" Ziraat Bankası çiftçi dostu değil"
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ve üst düzey yöneticilerin ...
Milyonlar ödendi, hesabı verilmedi
Ziraat Bankası yönetim ve denetim kuruluna yapılan ödemeler için 2019 ...
CHP'li başkanlar buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz ...
 
"15-16 Haziran ruhu ile kurtaracağız"
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Bugün içine sürüklendiğimiz “Mafya-Siyaset-Sermaye” ...
Bakanlar için ‘siyasi ahlak’ teklifi
CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, Bakanların, makam ve nüfuzunun ...
Projenin adı hızlı ilerlemesi yavaş
Temeli 2013 yılında atılan, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinin ...
 
"Arsalara parsel parsel çökmüşler"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP ...
Sertel'den TRT'ye şeffaflık çağrısı
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP grubu sözcüsü Atila Sertel, ...
“Çevre mücadelesi, yaşam mücadelesidir”
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, 5 Haziran ...
 
YAZARLAR
Levent Donduran
Levent Donduran
BAŞTAN YAZMALI...
Sedat Kaya
Sedat Kaya
BİR AVUÇ ALKIŞ
Dr.Ahmet Güler
Dr.Ahmet Güler
Denizli, Çeşmelilerin gönlünü çabuk kazandı
Atilla Köprülüoğlu
Atilla Köprülüoğlu
ALİ SİRMEN'İN MAHPUSLUK KEHRİBAR TESBİHİ...
Okan Yüksel
Okan Yüksel
EBEBİYATIN KEMALLERİ
Nüvit Tokdemir
Nüvit Tokdemir
Kara kaplı defter!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
Ana Sayfa Yerel Bölge Ulusal Dunya Politika Ekonomi Turizm Kültür-Sanat-Magazin Sağlık Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri